Cele mai citite

Exclusiv. Mititelu, interviu eveniment, episodul 2. Cheia Liviu Dragnea

Interviu exclusiv cu Adrian Mititelu despre războiul Craiovei, CS U – FC U. Viaţa sa dusă la extrem, de la cutremurul din 2011 până acum, legături politice, episoade secrete, culise formidabile, acuze fără precedent.
Autor: Cristi Coste | 07.12.2017 | 13:11
Exclusiv. Mititelu, interviu eveniment, episodul 2. Cheia Liviu Dragnea

În prima parte a discuţiei cu FANATIK.RO, Adrian Mititelu a vorbit despre momentele dificile traversate după pierderea procesului cu FRF, despre întâlnirea între patru ochi cu Mihai Rotaru (vezi detalii) şi promisiunea nerespectată a acestuia, dar şi despre situaţia sa financiară. Mititelu dezvăluie în partea a doua culisele dezafilierii sale din 2011 şi implicarea politicului în fotbalul românesc, insistând pe “cheia Liviu Dragnea”.

Care este rolul fostului primar, Olguţa Vasilescu în tot ce s-a întâmplat cu CS U Craiova?

– În martie, aprilie 2013, Olguţa m-a chemat la ea, la birou. „Vino repede!” Dar nu mi-a spus de ce. Când m-am dus acolo era Marius Tucă în birou. Şi mi-au spus aşa, textual: „Cedează echipa că nu ai nicio şansă să mai faci fotbal vreodată în România”. Nu chiar cu aceste cuvinte. I-am spus: „Marius, nu se poate, cum adică?”. „Îţi dăm 49%”. Auziţi? Îmi dădeau la clubul meu 49% din acţiuni!

„L-au pus pe Tucă să mă sperie puţin. Credeam că e ultima intimidare de la Bucureşti”

Marius Tucă şi cu cine făceau oferta asta?
– „Îţi dăm 49% din acţiuni”. Olguţa se făcea că plouă la ea în birou, că nu aude. Eu le-am spus: „Cred că glumiţi cu mine. Cum să vă dau? De ce să vă dau? Nu am înţeles”. Vă daţi seama, începuse DNA-ul urmărirea penală, câştigasem la Curtea de Apel anularea dezafilierii. Eu i-am spus: „Măi Marius, nu se poate, uite că nu se poate. Nu mă interesează cine or fi ăia, că nu or fi Dumnezeu”. „Sunt oameni grei, nu ai nicio şansă”.

Nici măcar un nume nu v-a spus?

– Nu. Eu am plecat atunci şi sincer am crezut că ăla e ultimul puseu, ultima intimidare de la Bucureşti. N-am fost aşa de impresionat, am luat-o ca un fel de intimidare. Cineva l-a pus pe Marius Tucă să vorbească atunci cu mine, să mă sperie puţin. Nu a reuşit. Dar din acea zi am văzut că Olguţa s-a schimbat, asta în condiţiile în care am luat 7-8 jucători pentru echipa din 2013, vorbisem cu Napoli. Îi spusesem exact ce facem. Ştia că se face echipa. Atunci au început să apară fel şi fel de zvonuri, prin diverse canale media, că se face o altă echipă în Craiova. Nu am crezut!

Ce a urmat?

– După aia m-am trezit cu altele. Ştiţi bine când s-au întâlnit toţi şi a început să mintă ordinar Olguţa Vasilescu că nu făceam echipă! Ca dovadă că am făcut o echipă, se ştie foarte bine. Ba chiar am făcut o echipă mult mai bună ca a lor. Eram pe primul loc în clasament, m-au dat afară de pe stadion! Cred că aici Sandu Mircea a intervenit, ei aveau interes să omoare clubul meu ca să poată să-şi acopere nenorocirile cu jucătorii. Aşa cred eu acum şi d-asta trebuia să ies eu din schemă!

„Avocaţii lui Tender mi-au dat două milioane pe siglă. I-am luat la plimbare”

Câţi bani v-au oferit să renunţaţi la echipă?

– Mi-au dat un milion, n-am vrut, şi după aia au venit avocaţii lui Tender şi mi-au oferit două milioane.

Un milion pentru ce, pentru 49%?

– Pentru siglă. În 2014, februarie sau ianuarie, nu mai ştiu exact. Au venit doi avocaţi ai lui Tender şi mi-au oferit două milioane de euro ca să le dau sigla şi, bineînţeles, i-am luat la plimbare, nu am stat de vorbă cu ei.

Deci crescuse oferta…

– Au început nebuniile, cu abuz, cu executori. M-au dat afară de pe stadion, deşi intrasem cu hotărâre judecătorească. Nu au mai ţinut cont. Mi-au abordat oamenii de lângă mine, de la club, i-au speriat, pe alţii i-au ademenit cu bani. Jucătorilor li s-a spus că dacă pleacă de la echipă primesc bani de la ei. Au început să apară şi trădări.

„Piţurcă mă ameninţa că vinde 5 jucători la CFR Cluj!”

Ce rol avea Victor Piţurcă avea în această ecuaţie?

– El a fost omul care a făcut cel mai mult rău acestui club. De la început a venit cu lecţia învăţată.

Când v-aţi dat seama că ceva este în neregulă?

– A doua zi după ce s-a semnat contractul cu el mi-am dat seama. S-a schimbat total!

Ce făcea?

– Păi făcea abuzuri pe la club, nu mai ţinea cont de nimic. Începuse să dea vina pe jucători, că îi dă afară. Că vinde la CFR Cluj cinci jucători. El venise să-mi vândă mie jucători… Eu nu ştiam să vând jucători? Dacă voiam să vând, îi vindeam de mult.

De ce la CFR Cluj?

– Păi voiau ăia să cumpere. După aia zicea că îi păcăleşte pe ăia de la CFR Cluj. Că, vezi Doamne!, ia el nişte străini mai buni.

Care a fost ultima discuţie pe care aţi avut-o cu el?

– Atunci, în 2010. Omul are apucături urâte rău. E mult mai rău decât ceea ce pare. A avut acces la Gabriel Oprea şi prin el a făcut atâtea nenorociri şi în justiţie şi peste tot.

„Am eu o versiune: echipa e a Olguţei, iar Rotaru e pus la înaintare!”

Are Piţurcă acces şi la Liviu Dragnea acum?

– Nu ştiu. 100% a avut acces la Gabriel Oprea. În nişte înregistrări l-am descoperit eu că zicea că are un om tare la Bucureşti care sprijină echipa la Craiova şi după ce am vorbit cu Becali am dedus că e vorba de Gabi Oprea.

Credeţi că Liviu Dragnea este implicat în ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc?

– Da, 100%. Nu e doar implicat, este foarte implicat. E politică de partid la PSD acapararea fotbalului. Uneori mă gândesc dacă Rotaru nu este pus la înaintare! Am şi o altă versiune. De fapt echipa este a Olguţei sau a oamenilor de lângă ea, iar Rotaru primeşte altceva în schimb. Uitaţi-vă ce au făcut cu Rapidul. Chiar şi la Steaua au încurajat să se întâmple ceea ce se întâmplă.

Totul e influenţat politic?

– Vă dau un exemplu, pe care voi, presa, nu l-aţi prins. Eu sunt duşmanul lui Burleanu, dar are şi lucruri foarte bune. Aia cu regula U21 e de la mine. Eu i-am băgat-o în cap. Eu ziceam de doi, nu unul. E o idee foarte bună. A avut acum o propunere cu modificarea legii sportului, ca şi federaţiile sportive să primească un procent din sumele pe care trebuie să le încaseze companiile care fac pariuri sportive. Ce a zis Parlamentul? A respins, deşi era foarte pertinentă şi foarte necesară legea asta. A respins-o Camera Deputaţilor, Biroul Permanent. E cu dedicaţie! Să nu-l facă mare acum pe Burleanu, au amânat-o tot ca să-l submineze pe el.

Semnalul că Burleanu nu va câştiga alegerile FRF

Ca să-l facă mare pe următorul preşedinte de la Federaţie?

– O să vedeţi. Mie-n sută va fi această lege adoptată, dar nu acum.

Asta înseamnă că Burleanu nu va mai câştiga alegerile?

– Da, pentru mine ăsta e semnalul că Burleanu nu va mai câştiga alegerile!

Şi pe cine vedeţi în locul lui?

– Nu ştiu cine va veni. Dacă ar fi după mine, îl văd pe Marcel Puşcaş dintre toţi, dar nu ştiu dacă îl vor alege oamenii.

Are Puşcaş vreun sprijin de partid?

– E singurul care ar putea să fie un preşedinte echilibrat.

„Iorgulescu a primit NUP! De ce? Trebuia să fie curat! Era în plan să fie preşedintele FRF”

Cum controlează Dragnea fotbalul?

– Nu exagerez, e politică de partid. Fotbalul atrage simpatie. Liviu Dragnea controlează fotbalul românesc! Ei şi-au făcut un plan să conducă România 20 de ani de acum înainte. Nu vedeţi cum subminează puterile şi cum vor să scoată preşedintele din ecuaţie?

Liviu Dragnea a pus preşedintele la Ligă?

– Îmi pare rău că presa a ratat ocazia să afle cum a fost numit acest Gino Iorgulescu. Dragomir a spus nişte tâmpenii, dar el le înfloreşte în stilul său. Lucrurile sunt mult mai profunde decât le-a spus Dragomir. A fost un lucru bun că l-au schimbat pe el, dar problema e că modul cum a fost Dragomir schimbat arată cum este acest partid, PSD. În primul rând, ştiţi că Iorgulescu avea un dosar penal la DIICOT în perioada aia. Un dosar penal, atenţie, foarte periculos! A primit un NUP de la procurorul care e mâna dreaptă a Alinei Bica. Cine e Alina Bica? E cea pe care Ponta a numit-o şeful DIICOT chiar în perioada aia! A primit un NUP, aşa cadou, frumos, şi să vedeţi ce contestaţie la mişto a făcut Fiscul. Deşi erau dovezi foarte multe de evaziune fiscală ale lui Iorgulescu i s-a şters dosarul de către procurori. Deşi erau dovezi indubitabile! Eu ştiu de la un ofiţer de la DIICOT că erau probe beton! De ce? Urmau să fie alegerile la Ligă şi trebuia să fie curat. Vă mai spun încă una, Iorgulescu era în plan să fie preşedintele Federaţiei, dar după aia s-a produs un scurtcircuit!

„Dragnea a fost la un pas să-l execute pe Gino, dar a intervenit Olguţa”

Acum trei ani când a fost ales Burleanu?

– Da. Acum rămâne de văzut, că am şi eu o dilemă, pentru că, totuşi, Iorgulescu reprezenta aripa Ponta. Se ştie prietenia dintre Gino şi ăsta, dar se pare că Iorgulescu a reuşit prin Olguţa Vasilescu să-şi extindă relaţiile şi la Liviu Dragnea. La un moment dat, Dragnea a fost la un pas să-l execute şi a intervenit Olguţa. Care a fost preţul? Să zică Liga aberaţia aia că CSU e clubul din 1948.

Insinuaţi că este o legătură şi între Dragnea şi Rotaru?

– Nu directă. Să nu uităm că Rotaru vine din rândul celor care au finanţat PDL, el a fost mereu acolo. Rotaru a venit la Craiova special să se lipească de PSD, a venit cu combinaţia asta.

„Piţurcă a rămas cu uralele din decembrie când pierdeam acasă şi lumea-l aplauda pe el”

Apropo de CSU. Aţi auzit că Rotaru l-ar vrea pe Piţurcă antrenor?

– Dacă vine face un bine. O să vedeţi ce o să facă el ca antrenor la CSU. Eu m-am convins de el. Pe mine nu mă sperie.

V-ar conveni Piţurcă la CSU?

– Nu este echipa creată de el? Să se ducă la CSU, să vadă că niciodată nu va avea suporterii pe care i-a avut la Universitatea adevărată. El a rămas cu uralele de atunci din decembrie când ne-au bătut trei echipe consecutiv acasă şi lumea îl aplauda pe el.

Ce aţi simţit când fanii îl aplaudau pe Piţurcă?

– Atunci mi-am dat seama ce mare păcăleală este Piţurcă. După meci ataca jucătorii! Că nu sunt buni! Da nu numai că lua bătaie, eu ştiam cum se comportă Piţurcă la antrenamente, în cantonament, ce atitudine au jucătorii! Cum se joacă jocuri de noroc, cum se discută, cum se exprimă. Eu ţin foarte mult la lucrurile astea. Ordine şi disciplină n-a avut nimeni cum am avut eu. Jucătorii vorbeau doar cu aprobare, nu se auzea nici musca. Nu erau permise astfel de lucruri în vestiar.

„Dică e băiat bun, dar se vede clar că el execută ce spune Gigi”

Ce fel de patron sunteţi în comparaţie cu Gigi Becali? Făceaţi echipa?

– Nu e adevărat. Aveam şi eu nebunii, că voiam un jucător anume să joace. Mă întâlneam cu antrenorul înainte şi îi spuneam. Dar nu să fac cum face Gigi. Am şi eu nebuniile mele. Dacă îmi spunea antrenorul că nu poate pe motive întemeiate, gata! Dar nu să ies să fac echipe sau alte lucruri de-astea.

Credeţi că Gigi Becali îşi subminează afacerea cu tot ce face?

– Nu ştiu dacă îşi subminează afacerea. E o chestiune cu dus şi întors. El îşi pune nişte antrenori, să nu spun altceva. La ce lot are, dacă îşi punea un antrenor cu experienţă, dar să ştie şi antrenorul că are autoritate, părerea mea e că Steaua era o echipă care nu ştiu dacă pierdea un meci anul acesta. Aici este o situaţie aiurea pentru că nici măcar antrenorul pe care-l pune nu are autoritate şi toată lumea ştie că Becali conduce! Şi nici nu poţi să pui un antrenor ca Dică să-ţi facă autoritate, pentru că nu are cum. Dică e un băiat bun, dar se vede clar că el execută ceea ce spune Gigi. În situaţia actuală e clar că Becali e cel mai bun, nimeni nu poate să hotărască la echipă mai bine ca Becali. Are o experienţă uluitoare în fotbal!

Se pricepe Becali la fotbal? „Oricât de prost ai fi, după atâţia ani…”

Credeţi că Gigi Becali a început să se priceapă la fotbal?

– Se pricepe, nu se compară… Oricât de prost ai fi, dacă stai atâţia ani în fotbal nu ai cum să nu înveţi!

Cum era Gigi Becali acum 10 ani, cum e acum?

– Diferenţa este că atunci nu se pricepea la fotbal, acum se pricepe.

Cum vă dădeaţi seama?

– Spunea multe prostii sau multe chestii care îmi păreau mie că sunt pure bănuieli. Acum când îl văd ce spune la televizor şi când vorbeşte chiar de detalii ale unor acţiuni de joc, de calitatea unui jucător, chiar se pricepe.

„Paszkany e 100% patron la Cluj. Hai să fim serioşi!”

Spun unii că l-ar sfătui cineva, că-i mai explică…

– Cred că el sună zece inşi. Degeaba îl iau unii în râs, pentru că, părerea mea, la ora actuală, Steaua este un club care nu are rival în fotbalul românesc. Nu vorbesc de bani sau investiţii. Nu! Niciun patron de club din România nu se pricepe la fotbal ca Gigi Becali. Hai să fim serioşi! Peste doi-trei ani, când ajung eum se schimbă socoteala. Că şi eu am o experienţă acum uluitoare. Sper să-l mai prind.

Cu cine se bate Gigi Becali acum?

– Cu CFR Cluj şi atât. Dar e greu! Paszkany e 100% patron la Cluj. Hai să fim serioşi!

Poate reveni şi Porumboiu?

– Nu ştiu pentru că nu am mai vorbit cu Porumboiu. Nu aţi văzut că nu mai are nicio echipă? A zis că face în Liga a patra şi nu s-a mai înscris. Mie îmi pare rău că s-a rupt Steaua în două şi o să fie babilonie când vor promova şi cei de la CSA Steaua. La noi, toată lumea ştie că CSU este o clonă, indiferent ce ar spune ei. Este o echipă înfiinţată ca să mă omoare pe mine! Când o să fim în Liga 1, atunci se va vedea diferenţa! Acum, neavând rival în Craiova, în Liga 1 sau Liga 2, normal că lumea se uită sau merge la meciuri.

„La inaugurarea stadionului am simţit frustrare! Am avut şi eu un aport acolo”

Când o să ajungeţi în Liga 1, o să jucaţi pe noul „Oblemenco”?

– Vedem unde jucăm. O să vedeţi atunci care este adevărata echipă, o să vă daţi seama cu ochiul liber. Noi vrem să jucăm şi acum acolo.

Există o clauză anti-Mititelu să nu jucaţi acolo?

– Aia este o aberaţie. Nu vor pentru că ei se gândesc că dacă joacă doar CSU, o zugrăvesc ei mai bine pe CSU. Ei nu realizează că făcându-ne o altă problemă nouă, să nu ne lase acolo, noi o să avem şi mai mulţi suporteri. Orice gest al lor de a ne bruia, de a se opune, de a ne submina activitatea noastră nu face altceva decât să fim şi mai iubiţi.

Cum v-aţi simţit când s-a inaugurat stadionul?

– Am avut un sentiment de frustrare. Mi-am adus aminte toate discuţiile, tot ce am visat eu pe stadionul ăsta. Îl am şi acolo, prima variantă. Pot spune că am avut şi eu un aport la acest stadion. Pentru că discuţia mea cu Olguţa Vasilescu a fost să o susţin pentru primărie şi ea să facă stadion. Asta a fost discuţia mea cu ea. Până la urmă s-a făcut acest stadion, ce să zic? Îmi pare rău că nu am fost noi cei care să-l inaugurăm. Aşa este viaţa făcută. O să facem şi noi o nouă inaugurare. Una originală, când o să fim acolo…

„N-au vrut să joace pe cu Steaua de frică”

De ce credeţi că nu a fost CSU – Steaua meciul de inaugurare?

– N-au vrut să joace cu Becali de frică! Oricum, stadionul s-a inaugurat prematur, sunt mari probleme la teren. O să vedeţi, gazonul se va schimba cât de curând, că nu face faţă. Au grăbit că au crezut că dacă dau drumul la stadion şi joacă CSU acolo o să se lipească imaginea noului stadion, şi implicit Universitatea Craiova de ei şi că noi nu mai contăm. Totul are un plan, ei mor de frică să nu vină echipa mea sus.

Nu sunt acestea doar lucrurile pe care le visaţi să fie adevărate?

– Nu! Toţi ăştia de la CSU, finanţatorii, conducătorii şi susţinătoriu, toţi sunt speriaţi de gândul că noi vom ajunge din nou sus pentru că atunci tot ceea ce au făcut ei se duce de râpă. Nici nu mai contează ce zice instanţa cu palmaresul. Contează că lumea ştie că asta este echipa lui Mititelu, pe care a luat-o de jos, din liga a patra şi a ajuns în liga întâi, iar ei sunt înfiinţaţi de Federaţie în liga a doua. Deci o comparaţie care nu suportă prea multe discuţii de apreciere când spui cine sunt ăia şi cine suntem noi. Noi am luat-o frumos de jos, ei au venit pe altă cale.

„Mergeam la meci dacă venea naţionala. Stăteam la oficială!”

Deci v-aţi putut uita la meciul de inaugurare până la urmă…

– Eram mai preocupat de stadion, cum arată. Eu, dacă nu ajungeam în situaţia asta, m-aş fi ocupat personal să supraveghez toată construcţia. Ştiu ce înseamnă acum un stadion de fotbal, ştiu ce înseamnă un teren. Dar dacă au fost nişte habarnişti şi nişte funcţionari… Ne-am trezit cu o bijuterie care are foarte multe lacune, care are nevoie de îmbunătăţiri. Am şi nişte idei. O să le vedeţi când o să jucăm noi acolo.

Nu v-aţi gândit să mergeţi la meci?

– Nu. Mă duc la echipa României când o să vină.

Dacă era România – Turcia meciul de deschidere, mergeaţi?

– Bineînţeles. Mă duceam la oficială. Abia aştept să merg. Trebuia să vină naţionala, dar nu au fost de acord. Vă dau cuvântul meu de onoare, am informaţii. Cei de la CSU nu au fost de acord pentru că ştiau că vin suporterii noştri şi scandează împotriva lor! Erau convinşi că vin 4.000-5.000 de suporteri de-ai noştri. Nu scapă de asta, va veni şi momentul când vor vedea treaba asta!

Citeşte şi…

Steaua Armatei sau FCSB? “Fripturişti care aşteaptă să mănânce ceva”

Cine “le-a cumpărat 2.000 de abonamente la clonaţi”

Mititelu a vorbit despre sinucidere şi problemele de familie

“Gigi Becali s-a înfruptat din jucătorii mei” Ce probleme sunt cu Mihai Costea

Urmează MÂINE: Balaci, Păunescu, Dinamo, legământul pentru fani

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!