Sport

Românca învingătoare la Roland Garros, într-o situaţie tulburătoare! Drama sportivei: “Am nevoie de bani”

Ioana Loredana Roşca, câştigătoarea probei de dublu junioare la Roland Garros 2014, lansează un apel disperat: ”Ajutaţi-mă să pot juca tenis”! Tenismena nu are bani pentru a merge la turnee, iar ascensiunea i-a fost oprită de o accidentare groaznică la genunchiul stâng.
28.02.2018 | 13:38
Romanca invingatoare la Roland Garros intro situatie tulburatoare Drama sportivei Am nevoie de bani

În vara anului 2014, la puţină vreme după ce a câştigat titlul în proba de dublu de la Roland Garros, Ioana Roşca şi-a văzut viitorul din tenis cum se prăbuşeşte: ”După finală, a fost nebunie: interviuri, promisiuni… Totul a ţinut, însă, o săptămână. Apoi, nimic concret. Tot fără sponsori am rămas. Aveam un singur contract, cu Wilson International, care îmi dădea rachete de tenis, în perioada junioratului, 15-18 ani. Singura facilitate a fost că mi-a fost prelungit cu un an contractul respectiv. N-am obţinut niciun alt beneficiu”.

Un ghinion teribil a făcut ca ascensiunea jucătoarei de tenis să fie întreruptă, în februarie anul trecut, după ce a urcat pe poziţia 427 WTA, cea mai bună a carierei. Acum, sportiva din Craiova a ajuns până pe locul 996 WTA (simplu) şi pe locul 1001 (dublu). În finala turneului TTF de la Andrezieux-Boutheo, din februarie 2017, turneu dotat cu premii în valoare de 60.000 de dolari, evoluţia excelentă a echipei de dublu Ioana Roşca – Ana Bogdan a fost întreruptă de o accidentare groaznică a Ioanei. Olteanca a căzut şi nu a mai putut continua partida. Au urmat luni de chinuri şi eforturi pentru refacere, intervenţii chirurgicale la genunchiul accidentat şi mersul în cârje.

Doctorii nu îi mai dădeau şanse să joace tenis din nou

”Am avut probleme mari la genunchiul stâng: ligamentul încrucişat s-a rupt, la fel şi ligamentul intern. Medicii nu mi-au dat şanse să mai joc tenis. Unii spuneau că sunt doar 40% şanse să merg mai departe cu tenisul”, îşi aminteşte olteanca. Ioana Roşca a rezistat eroic în această perioadă dificilă şi a dus procesul de recuperare la bun sfârşit, astfel că la sfârşitul lunii octombrie 2017 a revenit pe terenul de tenis, în meciurile oficiale. Chiar dacă timid şi doar la câteva turneee, Ioana Roşca a prin din nou ritm, în luna ianuarie, când a ajuns în finala ITF de 15.000 de dolari de la Hammamet, acumulând primele puncte pentru intrarea în clasamentul WTA, după un an de pauză. ”După operaţie, am început recuperarea. Mi-am recuperat clasamentul, dar îmi trebuie bani, pentru a putea merge, acum, la turnee. Pe nimeni nu interesează locul 900 în lume. Nu mai am clasamentul dinaintea accidentării, 427 la simplu şi 316 la dublu. Nici partenerele de dublu nu mă caută. Nu se încumetă nimeni să joace cu mine, până nu fac rezultate. Am primit mesaje de încurajare, dar cam atât”, este situaţia crudă a Ioanei.

Având nevoie urgentă de o situaţie materială cât mai prosperă, Ioana Loredana Roşca a deschis o pagină web în care a anunţat că are nevoie de susţinerea oamenilor binevoitori care o pot ajuta cu donaţii pentru a-şi putea continua visul de a juca tenis la cel mai înalt nivel. Pagina de strângere de fonduri a jucătoarei poate fi accestată pe GO FUND ME. Sportiva s-a gândit să adune bani cu ajutorul Internetului, dar procesul este mai dificil: ”Cineva mi-a dat ideea să încerc să strâng fonduri pentru a merge la turnee. Am început de circa o lună. Am adunat circa 520 de euro”. Promite să nu rămână datoare. Cine face o donaţie mai mare de 50 de euro, are parte de o oră de tenis cu Ioana. ”Din iunie şi până în septembrie voi fi în România, dau examenele finale la facultatea de Sport din Craiova”, spune Ioana. Timp de un an şi jumătate, Ioana a mers la recuperare, dar a şi muncit, în paralel. A lucrat ca barmaniţă, în cafeneaua deţinută de prietenul mamei sale. A avut noroc că recuperarea a fost plătită de statul spaniol, în baza asigurării medicale. ”Mai încerc un an-doi, cu tenisul, apoi voi vedea ce voi face. Vreau să mai încerc, nu să renunţ, dar am nevoie de bani, pentru a putea merge în turnee. Anul acesta împlinesc 22 de ani şi trebuie să iau o decizie în privinţa carierei mele”, încheie, abătută, Ioana. N-a renunţat la luptă: ”Am fost la un turneu în Tunisia, iar cheltuielile le-am acoperit din câştiguri, care au fost de circa 1.600 de euro”. Românca are un antrenor din Brazilia. Situaţia disperată a fostei câştigătoare de la Paris nu interesează pe prea multă lume, la Bucureşti. ”Am primit mai multă susţinere din Spania decât din România”, precizează jucătoarea.