News

Ion Iliescu, trimis în judecată în Dosarul Revoluției. Cum poate scăpa de proces

08.04.2019 | 12:06
Ion Iliescu trimis in judecata in Dosarul Revolutiei Cum poate scapa de proces

Ion Iliescu este trimis în judecată în Dosarul Revoluției, sub acuzația de infracțiuni contra umanității. Ancheta a fost finalizată după 30 de ani, iar pe fostul președinte al României îl va aștepta un proces intens mediatizat. Totuși, având în vedere starea sa de sănătate, el ar putea evita prezența la proces.

Perioadă de coșmar pentru Ion Iliescu

Ion Iliescu a avut parte de un început negru de lună. Chiar pe 1 aprilie, el a fost spitalizat de urgență și a suferit o intervenție pe cord la Institutul de Boli Cardiovasculare “C.C. Iliescu” din Capitală. Ajuns la 89 de ani, fondatorul PSD a fost diagnosticat cu pericardită lichidiană, iar apoi a fost operat și i s-a extras lichid din pericard.

Vinerea trecută, medicii au considerat că starea lui este bună, așa că a fost externat. La începutul acestei săptămâni, el a primit o nouă veste șoc: Dosarul Revoluției, în care este acuzat de infracțiuni contra umanității, a fost trimis în judecată. după o anchetă ce părea interminabilă.

Ion Iliescu este acuzat că a dezinformat la Revoluție, cauzând psihoza teroristă soldată cu moartea a sute de oameni

În ce stare se află Ion Iliescu

Starea de sănătate a lui Ion Iliescu ar putea să nu îi permită acestuia să vină la proces. Dacă medicii vor considera că o deplasare în sala de judecată i-ar pune viața în pericol și dacă instanța va accepta concluzia medicilor, Ion Iliescu nu va fi prezent la proces, ci va fi reprezentat de avocatul său.

De asemenea, în cazul în care judecătorii vor considera că este vinovat, pedeapsa lui Ion Iliescu ar urma să fie redusă din cauza vârstei înaintate. Trebuie menționat și că fostul președinte al României mai are un dosar pe rol: este vorba de Dosarul Mineriadei, în care acesta este inculpat tot pentru infracțiuni împotriva umanității.

În rechizitoriul procurorilor cu privire la Dosarul Revoluției din 1989, se menționează că Ion Iliescu a contribuit la declanșarea psihozei teroriștilor prin faptul că a dezinformat direct prin aparițiile la televiziunea publică și comunicatele de presă.

Procurorii mai spun și că “Iliescu ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor”.

În dosarul Revoluției mai sunt trimiși în judecată Gelu Voican Voiculescu (fost viceprim-ministru al Guvernului României) și Iosif Rus (fost șef al Aviaței Militare) tot pentru infracțiuni împotriva umanității. Amiralul Emil Cico Dumitrescu, și el inculpat în acest dosar, a murit în ianuarie 2019.