News

Ionuț Mișa, demis din nou de Eugen Teodorovici. Cine îi ia locul

11.06.2019 | 16:53
Ionut Misa demis din nou de Eugen Teodorovici Cine ii ia locul

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, l-a demis din nou pe predecesorul său, Ionuț Mișa! După ce l-a demis de la şefia ANAF, Teodorovici l-a demis marţi pe Ionuț Mișa şi de la conducerea Direcției de Administrare Mari Contribuabili.

Ionuț Mișa, demis din nou de același Eugen Teodorovici

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, nu a oferit detali concrete, dar a ținut să precizeze că schimbarea lui Mişa a fost făcută pe criterii profesionale şi că motivele sunt „inclusiv cele pentru care am cerut schimbarea domniei sale de la conducerea ANAF”, potrivit Mediafax.

În locul lui Mişa, la Direcţia Mari Controbuabili a fost numită Laura-Nicoleta Nasta, fost adjunct la colectare persoane juridice în cadrul Administrației sector 1 a finanțelor publice București. Eugen Teodorovici i-a luat locul lui Ionuţ Mişa la şefia Ministerului Finanţelor Publice.

Eugen Teodorovici l-a demis pe Ionut Misa
Eugen Teodorovici l-a demis din nou pe Ionut Misa

Ionuț Mișa, artizanul revoluției fiscale din anul 2017

Ionuț Mișa s-a născut pe data de 7 ianuarie 1975, la Constanța și a devenit cunoscut opiniei publice atunci când a fost numit ministru al Finanțelor. Acesta a ocupat funcția din 29 iunie 2017 până la demiterea Guvernului Mihai Tudose pe 29 ianuarie 2018. Ionuț Mișa este considerat a fi promotorul „revoluției fiscale” din 2017.

”Revoluția fiscală” a fost criticată de patronate, sindicate și președintele Klaus Iohannis. Actul normativ prevedea, printre altele, scăderea contribuțiilor sociale ca procent și transferul acestora de la angajator la angajat, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,5% și modificarea modului de stabilire a CAS și a CASS pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente. Multe dintre aceste măsuri au fost adoptate.

Pe 28 martie 2018, Ionuț Mișa a fost numit șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, iar pe data de 3 ianuarie 2019 a fost demis din funcție de ministrul Eugen Teodorovici și înlocuit de Mihaela Triculescu.