Fotbal international

Ionuţ Radu, erou în Portugalia – România! Tragedia care i-a marcat viaţa: şi-a pierdut sora la 9 ani!

08.09.2018 | 00:40
Ionut Radu erou in Portugalia  Romania Tragedia care ia marcat viata sia pierdut sora la 9 ani

Ionuţ Radu a fost eroul victoriei în Portugalia – România 1-2. A apărat excelent pe toată durata partidei, iar în minutul 99 (!) a devenit eroul incontestabil al meciului. Fundaşul Radu Boboc a făcut un fault, aruncându-se în picioarele unui portughez, iar arbitrul a dat imediat penalty. Părea că totul s-a năruit, portughezul Carvalho şi-a luat avânt, un pas, doi trei şut şi…apără Radu! Boboc, cu ochii în lacrimi, s-a dus să-i mulţumească, iar România a obţinut o victorie fantastică.

Povestea lui Ionuţ Andrei Radu este una incredibilă şi tipică pentru fotbalul românesc: n-a avut valoare de „granzii” din București, dar a debutat la 19 ani în prima echipă a lui Inter Milano.

Este unul dintre cei mai promițători portari din fotbalul românesc. Steaua și Dinamo l-au avut în curtea lor, dar nu au ştiut să profite de calităţile acestuia. De suficiența „granzilor” din București au beneficiat pînă la urmă italienii de la Internazionale Milano, iar antrenorul de atunci, Roberto Mancini i-a oferit șansa tânărului goalkeeper român să debuteze în serie A în ultima etapă, împotriva revelației Sassuolo. Chiar dacă scorul era 1-3, sau tocmai de aceea!, decizia lui Mancini este cu atât mai importantă pentru românul cu 3 prenume în nume. Portarul crescut în curtea celor mai titrate echipe de la noi a fost trimis pe teren în poarta marelui Inter (rămâne oricum mare în ciuda perioadei mai puțin faste prin care trece…) în ultimele 20 de minute de joc și s-a făcut remarcat prin câteva intervenții foarte bune. În plus, nu a luat gol! Astfel, după Lobonț și Tătărușanu, încă un portar român a apucat să joace într-unul din cele mai puternice campionate din Europa. Pînă să ajungă la Inter, Ionuț Radu are o poveste intersantă, pe care FANATIK.RO v-o prezintă în rîndurile următoare.

Înainte să fie erou în Portugalia – România, Ionuţ Radu a fost gonit de Becali de la Steaua

Andrei Ionuț Radu s-a făcut remarcat încă de la 11 ani, prin 2008, cînd Steaua l-a transferat de la Viitorul București pentru 12.000 de euro. După doar 3 ani, Gigi Becali desființa Academia Stelei pentru că luase decizia să plece din Ghencea. Pentru prima oară… Nemulțumit de condițiile de pregătire, deteriorate semnificativ de hotărârea patronului, Radu a anunțat conducerea că nu poate să se antreneze în condiții proaste și a reușit să plece liber de contract din curtea celui mai titrat club din fotbalul românesc… „Cei de la Steaua ne-au rugat să mai aşteptăm, dar nu se mai putea, nici nu mai aveau la juniori un antrenor de portari. Băiatul meu ajunsese să se pregătească pe bitum la Voinţa. Nu se mai putea continua așa deoarece nu se preconiza nici un viitor pentru el. Nu e vina lui sau a mea că a plecat de la Steaua liber de contract”, spunea la vremea respectivă tatăl juniorului.

Borcea l-a luat, iar Anghelache l-a „executat”

Și așa a ajuns Andrei Ionuț Radu în curtea rivalilor de la Dinamo după ce cîțiva intermediari i l-au recomandat pe portarul în vîrstă de 14 ani chiar lui Cristi Borcea. Fostul conducător al „câinilor” din Șoseaua „Ștefan cel Mare” și-a dat acordul pentru acest transfer după ce oamenii săi de încredere l-au asigurat că puștiul este un tânăr fotbalist cu mari calități și mare viitor. „M-au impresionat condiţiile de pregătire şi atenţia acordată în «Ştefan cel Mare» pentru promovarea juniorilor. Băiatul meu este foarte ambiţios şi, cu multă muncă, sper să apere într-o zi poarta primei echipe a lui Dinamo. Îi mulțumim domnului Borcea pentru sprijinul acordat și sper că fiul meu nu o să-l dezamăgească”, au sunat primele declarații ale tatăului lui Andrei Ionuț Radu în momentul în care fiul său a ajuns la Dinamo.

Aventura tânărului portar la Dinamo a durat, însă, doar un an. În 2013, Constantin Anghelache, președinte sub „proaspăta” domnie a lui Ionuț Negoiță, l-a anunțat pe tatăl portarului că fiul său nu are șanse să ajungă la prima echipă și nu se va impune niciodată la Dinamo. Om vechi în fotbal „unchiul” Costică… Cu experiență, cu „ochi”… Astfel că, după ce tatăl portarului „plafonat” a luat legătura cu mai mulți impresari, în cele din urmă a găsit un tertip ca fiul său să plece liber de contract și din „Ștefan cel Mare”! „Dacă Anghelche era un conducător vigilent, atunci acest portar care acum a debutat la prima echipă a lui Inter nu pleca niciodată de la Dinamo liber de contract. Însă tatăl lui Andrei s-a dus la Anghelache și i-a spus că are o ofertă de la Pergolettese, formaţie din Serie C2 (liga a patra) din Italia și a cerut actele de transfer, însă fără să-i spună că această formație este satelitul lui Inter, unde fiul să avea să ajungă în cele din urmă! Auzind că e vorba de o echipă din liga a patra din Italia, Anghelache i-a dat drumul lui Radu fără nici o pretenție financiară. Sigur că dacă știa că e vorba de Inter, nu îi dădea drumul niciodată…”, a încheiat pentru FANATIK.RO o sursă din anturajul portarului.

Acum a ajuns la Genoa

În această vară, Ionuţ Radu a plecat de la Inter. Genoa l-a cumpărat pentru 3,5 milioane de euro, iar cu anumite clauze suma de transfer poate creşte în timp chiar la 7,5 milioane! Ionuţ Radu, eroul meciului Portugalia – România nu s-a impus încă în postura de titular la formaţia “Grifonului”, însă la naţionala Under 21 de României este mereu prima opţiune, iar în curând este posibil să se impună şi la echipa de club.

Șocul de la 9 ani

La finalul poveștii lui Ionuț Radu, am lăsat cel mai dureros moment din viața tînărului fotbalist… În 2006, pe cînd avea 9 ani, Andrei a trecut printr-o dramă cumplită: şi-a pierdut sora mai mare, Alexandra, decedată prematur la 14 ani din cauza unei bolii de imunitate… Și ea sportivă de performanță, fostă campioană naţională la dans sportiv la categoria 6-9 ani… Alexandra este înmormîntată la Cernica, iar Andrei, de cîte ori vine în țară, se duce negreșit la mormîntul ei… Mai mult, FANATIK.RO a aflat că portarul celor de la Genoa joacă în meciurile oficiale cu un tricou pe sub echipamentul de joc pe care este imprimat chipul celei care i-a fost soră mai mare…

 

„Eu şi băiatul suntem dinamovişti, soția mea este stelistă, nu vă închipuiți ce meciuri avem în casă!” (Tatăl lui Ionuț Radu)

 

„Idolul meu este Petr Cech, iar visul meu este să ajung să apăr la Chelsea. Îmi plac foarte mult meciurile tari, cu miză” (Ionuț Radu)

Tags: