News

Ipoteză cutremurătoare! Amza Pellea, ucis de Securitate acum 32 de ani? Adevărul despre moartea suspectă a actorului

Este considerat unul dintre cei mai iubiţi actori români din toate timpurile, un actor care reuşea să interpreteze magistral atât roluri de comedie, cât şi roluri dramatice. Dar, cu toate...
12.12.2015 | 14:31

Este considerat unul dintre cei mai iubiţi actori români din toate timpurile, un actor care reuşea să interpreteze magistral atât roluri de comedie, cât şi roluri dramatice. Dar, cu toate acestea, a lăsat un mare gol în urma lui atunci când s-a stins din viaţă, în urmă cu 32 de ani, la doar 52 de ani, ca urmare a unui cancer pulmonar. Iar moartea lui Amza Pellea a fost învăluit într-un mister din care nu au fost excluse ipotezele asasinării lui de către securitatea ceauşistă.

Amza Pellea. Un actor cât o întreagă industrie cinematografică. A interpretat roluri memorabile în filmele „Mihai Viteazul”, „Nea Mărin, miliardar,” sau în monologul de succesc „Nea Mărin”. Sunt doar o parte dintre rolurile cu care Amza Pellea a reuşit să intre la sufletul românilor care continuă şi astăzi să-l preţuiască foarte mult. Actorul a murit pe data de 12 decembrie 1983, din cauza unui cancer, scrie spynews.ro.

Rolul lui Mihai Viteazul a fost intrepretat magistral de inegalabilul Amza Pellea

La vremea respectivă, în şoaptă, a apărut ipoteza că marelui actor i-a fost provocată această boală ca urmare a unor iradieri ordonate de către securitate. Şi astă din două motive: popularitatea lui Amza Pellea era fantastic de mare, iar Ceauşescu nu concepea ca cineva să fie mai cunoscut decât el. Cel de-al doilea motiv ar fi fost legat despre o poantă abil strecurată de Amza în timpul interpretării, într-un spectacol, a monologului Nea Mărin în care ar fi spus „Leana lu` Zăpăcitul din capul statului”, în loc de „Leana lu` Zăpăcitul din capul satului”.

Amza Pellea le-a oferit românilor dreptul să se bucure prin rolul interpretat în personajul “nea Mărin”

Lucru care ar fi enervat la culme puterea comunistă de atunci, oamenii din sistem ordonând eliminarea fizică a lui Amza Pellea. Iar, conform arhivelor securităţii, acest lucru nu ar fi deloc exclus, el purtând fi unul dintre cei care au fost vizaţi de ”operaţiunea Radu”, cea care prevedea iradierea prin diverse metode cu metale radioactiove şi, implicit, îmbolnăvirea de cancer a ”incomodului” actor. Iar soarta lui pare suspect de asemănătoare cu cea a marelui poet Lucian Blaga, ucis de securitate în acelaşi fel, din considerente uşor diferite.

La 32 ani distanţă de la mortea lui, nici până astăzi nu s-a elucidat această dilemă dacă a fost sau nu omorât unul dintre cei mai iubiţi actori ai românilor. Contactată telefonică de Spynews.ro, actriţa Oana Pellea, fiica actorului recunoaşte că nu e nici ea, încă,m lamărită. „Sinceră să fiu nu pot să vă spun dacă această poveste este reală sau nu”, ne-a spus Oana Pellea.