Fotbal international

VIDEO. Derby trist la Manchester! Arsenal profită de rezultat

Manchester United şi Manchester City au terminat la egalitate derby-ul oraşului, scor 0-0, după o partidă urîtă, cu puţine ocazii de gol. În urma acestui rezultat, City revine pe primul loc,...
25.10.2015 | 15:49
VIDEO Derby trist la Manchester Arsenal profita de rezultat

Manchester United şi Manchester City au terminat la egalitate derby-ul oraşului, scor 0-0, după o partidă urîtă, cu puţine ocazii de gol. În urma acestui rezultat, City revine pe primul loc, dar la egalitate cu Arsenal, care a recuperat cele două puncte în această etapă. 

CLASAMENT

dsaaaaa

REZULTAT

Manchester United – Manchester City 0-0

Final de meci!

Schneiderlin putea înscrie pentru United în minutul 80, dar şutul său a trecut peste poartă.

În minutul 51, Smalling putea deschide scorul cu o lovitură de cap plasată puţin pe lîngă poartă.

A început repriza secundă! Cei doi tehnicieni nu au făcut nicio schimbare.

Finalul primei reprize! Oaspeţii au avut ocaziile mai mari de gol.

Yaya Toure are o ocazie mare de a deschide scorul, însă trimite puţin pe lîngă poartă direct din lovitură liberă.

Nici o ocazie mare de gol în primele 10 minute ale partidei.

A început meciul!

UPDATE, ORA 15:49 / În cîteva minute începe marele meci! Echipele de start:

utd

 

Sezonul 2015-2016 se anunţă foarte incitant pentru fanii din „capitala nordului” britanic, unde echipele lor preferate, United şi City, se „bat” cu cele mai mari şanse la titlu.

În acest weekend, duminică, de la ora 16:05 pe „Old Trafford” se joacă derby-ul oraşului Manchester, între United şi City. Cele două sînt printre cele mai în formă echipe ale momentului, ocupînd locurile 1 (City), respectiv 3 (United), despărţite de numai două puncte. Deşi ambele echipe au cîţiva absenţi, United pe Young, Shaw şi NcNair, respectiv City pe Kolarov, Delph, Silva şi Aguero, spectacolul nu are cum să lipsească. Meciul va fi transmis în România de Eurosport. 

Dovadă stă statistica, rece, dar exactă, care păstrează pentru posteritate cîteva derby-uri incredibile între cele două formaţii: 4-2 pentru United, ultimul meci direct, 6-1 pentru City în 2011 sau 4-1 pentru United în 2013. Dacă mai punem în balanţă şi faptul că orice pas greşit o poate ajuta pe Arsenal să treacă pe primul loc, miza este imensă în derby-ul nebun al „Madchester”-ului.

ANTRENOR

Louis van Gaal, primul non-britanic

Olandezul de pe banca lui Manchester United este unul dintre cei mai apreciaţi antrenori ai lumii, el reuşind pînă la 64 de ani să-şi lase o amprentă vizibilă asupra fotbalului mondial. Pep Guardiola, Jose Mourinho, Frank Rijkaard, Luis Enrique, Ronald Koeman, Frank de Boer sau regretatul Tito Vilanova. Cu toţii sînt sau au fost unii dintre cei mai mari antrenori din fotbalul mondial, tehnicieni care au ajuns să antreneze unele dintre cele mai puternice echipe ale lumii şi să atingă performanţe importante. Toţi au ceva în comun: „o urmă de van Gaal” în mentalitatea şi în modul lor de gîndire. Odată ajuns la Manchester United, van Gaal nu a impresionat din primul meci, însă a făcut nişte investiţii care îi vor aduce performanţă cît de curînd. Faptul că este foarte apreciat la „diavoli” se vede şi din banii pe care i-a avut la dispoziţie pentru transferuri, în condiţiile în care este primul tehnician non-britanic din istoria celui mai iubit club al Angliei!

PORECLĂ

Cum au devenit „diavoli”

Cînd spui Manchester United, imediat îţi vine în cap porecla „Red Devils”, „diavolii roşii” în română. Puţină lumea ştie însă de unde vine această poreclă a echipei din Manchester. Conform istoriei Premier League, există două legende legate de această denumire. Prima vine din anii ’60, cînd Sir Matt Busby a fost impresionat de puterea culorii roşii pe care o avea echipamentul echipei şi a intervenit pentru a se pune un… diavol pe emblemă! A doua poveste spune că diavolul vine de la echipa locală de rugby Salford. Jucătorii acesteia erau porecliţi „diavolii roşii”, iar din cînd în cînd United se antrena pe terenul lor. Astfel a ajuns şi la echipa de fotbal această poreclă. Oficial, diavolul a apărut pe emblema lui United în 1971. De atunci, alături de AC Milan, se pot lăuda cu unele dintre cele mai puternice „nickname”-uri/porecle din fotbalul mondial.

LEGENDA

Giggs, aproape de City

Galezul Ryan Giggs este, la 41 de ani, o legendă vie la Manchester United. A jucat 963 de meciuri pentru „diavoli”, în care a marcat 168 de goluri şi a cîştigat tot ce se putea cîştiga. Puţină lume ştie, totuşi, că Ryan a fost aproape de un transfer la marea rivală, Manchester City. Cel care l-a descoperit ca jucător, Dennis Schofield, de meserie… lăptar, dar şi scouter part-time pentru echipa „cetăţenilor”, era un mare fan al fotbalului şi, în acelaşi timp, antrenor la o echipă de juniori, Deans FC. L-a văzut pe tînărul Ryan la un joc între echipele a două şcoli. A vorbit imediat cu mama acestuia pentru a-l duce la o formaţia sa, acolo unde a petrecut mai mulţi ani. Fiind un fan al lui Manchester City, Dennis l-a propus pe tînărul Ryan la echipa sa favorită şi le-a explicat celor de acolo că pe urmele juniorului se află şi Sir Alex Ferguson. Şefii lui City au refuzat să meargă la jucător acasă pentru a-l lua la academia lor şi au aşteptat ca Ryan şi familia sa să deplaseze la biroul lor. Sir Alex Ferguson nu a ratat ocazia. Le-a făcut o vizită părinţilor jucătorului, astfel că la aniversarea a 14 ani, Ryan Giggs era deja jucătorul lui Manchester United.

GLORIILE

„Class of ’92”, spuma lui United

Una dintre cele mai frumoase poveşti legate de Manchester United este cea a clasei din ’92, generaţie despre care s-a făcut şi un film documentar. Pe vremea cînd Oasis îşi scriau povestea în istoria muzicii şi Margaret Thatcher îi ceda locul lui John Major, un grup de şase prieteni visa să joace pentru una dintre cele mai mari echipe de fotbal a lumii: Manchester United. Aceştia erau David Beckham, Nicky Butt, Ryan Giggs, Paul Scholes, Phil şi Gary Neville. „The Class of ’92”, documentarul fraţilor Turner, urmăreşte viaţa celor şase într-o Anglie plină de noi posibilităţi. Filmul dezvăluie evoluţia unor tineri fotbalişti pentru care visul devine realitate şi drumul acestora de la bătutul mingii în curtea şcolii pînă la ridicarea Cupei Campionilor Europeni deasupra capului, în anul 1999. Astăzi, nici unul dintre cei şase eroi nu mai joacă fotbal. Primul care s-a retras a fost Nicky Butt, în 2004, ultimul fiind Ryan Giggs, în 2014.

HAIOS

Clubul salvat de un cîine

Dacă citeşti istoria lui Manchester United nu ai cum să nu te îndrăgosteşti de acest club. Cu bune, cu rele, cu trofee şi cu ani în care dezamăgirea era cuvîntul de bază. De asemenea, au existat şi episoade haioase în istoria „diavolilor”, unele legate de… cîini! Şi nu roşii! Conform legendei, la începutul anilor 1900, echipa de fotbal se zbătea în sărăcie. Fotbaliştii veneau mai mult cu bani de acasă, iar clubul era foarte aproape de a se închide. Un fan a găsit soluţia salvatoare. I-a pus cîinelui său, un Saint-Bernard, o găletuşă de gît, pe care era scris mesajul „Ajutaţi United!”. Cîinele s-a întors cu o sumă de bani care le-a permis jucătorilor să îşi primească salariile pe luna respectivă, iar apoi a venit un investitor care a salvat situaţia. O altă poveste legată de un cîine datează din 1906, cînd un mare bogătaş din Manchester a fost atras către club de un patruped. Omul era într-un bar, iar o fetiţă a venit cu un cîine acolo, i l-a dat şi l-a rugat să o urmărească, ghidat de cîine, după ce ea dispare! S-a dus după ea, de dragul cîinelui a spus ulterior, şi a ajuns la… stadion! A intrat în vorbă cu oficialii de acolo despre una, despre alta şi a ajuns la preluarea echipei. După un timp s-a aflat că fetiţa era fiica unuia dintre directorii clubului…

PRIETENIE

Ajutaţi de rivali

Rivalitatea dintre Manchester City şi Manchester United nu a fost mereu atît de ascuţită. Cele două cluburi au avut o prietenie frumoasă imediat după Al Doilea Război Mondial, cînd United rămăsese fără stadion din cauza bombardamentelor. Stadionul „Old Trafford” era şi este în continuare casa lui Manchester United din 1910, iar Boobby Charlton l-a botezat „Teatrul Viselor”. Numai că între 1941 şi 1949, United a jucat pe „Maine Road” alături de rivala Manchester City din cauza daunelor produse „bătrînului” Trafford de bombele nemţeşti. Ulterior, după ce s-a reparat stadionul, rivalitatea a început să devină din ce în ce mai puternică, iar de atunci cluburile au rămas „inamice”. Inaugurată, reamintim, în anul 1910, arena echipei antrenate de Louis van Gaal are în prezent un număr total de 76.000 de locuri, fiind aproape plină la fiecare meci. Oamenii vin pe stadion ca la teatru, fără să ţină cont de vreme, oră sau adversar. Astfel încît, un singur exemplu, în septembrie 2013, la un duel cu o mică echipă dintr-un oraş necunoscut pentru majoritatea dintre ei, pe „Old Traford” erau peste 71.500 de oameni.

VÎRSTĂ

Cel mai bătrân jucător, la City

Manchester City nu se poate compara cu rivala din oraş la nici un capitol, însă are şi ea un jucător în istoria celei mai puternice competiţii din lume, Premier League. Este vorba despre John Burridge, un fost portar care deţine recordul de vîrstă într-un meci oficial din campionatul englez: 43 de ani, 4 luni şi 28 de zile! Portarul englez a avut o carieră foarte lungă, primul meci oficial jucîndu-l la nici 15 ani. Aşadar, a evoluat la cel mai înalt nivel aproape 30 de ani! A avut o carieră în care a schimbat foarte multe echipe, nu mai puţin de 26! Cele mai importante nume pentru care a evoluat sînt Manchester City, Newcastle, QPR, Aston Villa şi Southampton. În prezent, se ocupă tot de fotbal, fiind antrenor cu portarii la Lions XII, o echipă din… Malaezia!

SCANDAL

Mita care a schimbat fotbalul englez

Cel mai mare scandal din fotbalul englez datează din 1905! Sezonul încheiat în acel an a fost unul care s-a lăsat cu cele mai mari suspendări din istoria competiţiei. În centrul acuzaţiilor a fost Billy Meredich, jucător al lui Manchester City, care a primit mită pentru a pierde duelul din ultima rundă, cu Aston Villa. Ulterior s-a dovedit că tot clubul era implicat. Astfel, antrenorul Tom Maley şi patronul Wayne Forrester au fost suspendaţi pe viaţă din fotbal, iar doi directori au primit cîte 10 ani interdicţie în sportul-rege. Mai mult, nu mai puţin de 17 jucători au fost suspendaţi şi li s-a interzis să mai joace vreodată în campionatul englez! Clubul a fost nevoit să plătească şi o amendă imensă pentru vremurile respective, nu mai puţin de 900 de lire sterline! Mulţi dintre jucători au plecat din Anglia, alegînd să joace în alte campionat, iar alţii şi-au schimbat meseria, lăsîndu-se de fotbal.

* 1,66 este cota pentru „ambele marchează” în derby-ul Manchester United – Manchester City
* 20 de titluri a cîştigat United, City doar 4
* 145 de meciuri au jucat United şi City între ele: 57 a cîştigat United, 43 City şi 45 s-au încheiat la egalitate