Sport

Coşmarul unei foste campioane. “Am fost rănită şi emoţional şi fizic”

La începutul anilor 2000 în tenisul feminin apăruse o jucătoare tânără, foarte promiţătoare, Jelena Dokic, care izbutise la 16 ani să o învingă în primul tur la Wimbledon pe celebra Martina Hingis. Cariera ei a fost însă marcată serios de o relaţie teribilă cu tatăl ei, Damir, care i-a fost şi antrenor, care a abuzat-o fizic şi mental.
14.11.2017 | 12:16
Cosmarul unei foste campioane Am fost ranita si emotional si fizic

Jelena Dokic s-a retras din tenis în 2014. Are în palmares 6 titluri WTA, o semifinală la Wimbledon şi imaginea unei jucătoare care ar fi reuşit cu siguranţă să ajungă foarte sus dacă viaţa ei nu ar fi fost turmentată teribil de relaţia cu tatăl şi totodată antrenorul ei, Damir. Jelena este născută din tată sârb şi mamă croată, dar din 1994 familia a emigrat în Australia, ca urmare a războiului civil din fosta Iugoslavie.

Într-o carte autobiografică, publicată recent, Jelena a avut puterea de a scoate la lumină toate traumele provocate încă din copilărie de către tatăl ei. Fosta jucătoare, care a adunat din tenis peste 4 milioane de dolari, a fost profund marcată de abuzurile la care a fost supusă de propriul părinte şi este foarte probabil ca din această cauză şi rezultatele să fi fost sub potenţialul ei real, pentru că era socotită drept un mare talent. 

“Mai rau a fost abuzul emotional decat cel fizic. Practic, a inceput de la 12 ani, din prima “Am fost ranita mai mult emotional decat fizic. Sa ascult acele lucruri murdare la 11-12 ani a fost cel mai greu de digerat”zi in care am jucat tenis.” Jelena Dokic descrie abuzurile la care a fost supusa de tatal ei. Autorităţile australiene nu au găsit nici o soluţie pentru a putea interveni împotriva tatălui, deşi se ştiau multe despre compormtamentul violent verbal al acestuia.
 
Damir Dokic nu s-a sfiit să o pedepsească pe Jelena când avea 17 ani şi a pierdut o semifinală  la Wimbledon în faţa americancei Lindsay Davenport prin interzicerea de a se întoarce şi a dormi în camera de hotel. Copila a fost găsită de stewarzii de la complexul de la Wimbledon dormind în vestiar. Bătăile erau ceva obişnuit în filozofia despre educaţie a tatălui ei. O lovea când se înfuria pe unde o nimerea, cu pantofii de sport sau ce ce prindea în mână. În 2000, la Montreal, a bătut-o până a lăsat-o în stare de inconştienţă.
Tags: