Sport

Jucător de rugby din România, suspendat opt etape după adresarea unor remarci rasiste!

01.10.2019 | 17:56
Jucator de rugby din Romania suspendat opt etape dupa adresarea unor remarci rasiste
ADVERTISEMENT

Derapajul rasist din timpul meciului U Craiova – Viitorul, din etapa a 11-a din Casa Pariurilor Liga 1, a fost al doilea de acest gen pe care sportul românesc l-a oferit în ultima săptămână. Pe 28 septembrie, în timpul meciului CSM Știința Baia Mare – Timișoara Saracens, un jucător fijian de-al gazdelor a lovit cu pumnii un adversar, după ce i s-au transmis injurii cu tentă rasistă, iar ambii sportivi au fost suspendați.

Jucători de rugby, suspendați după remarci rasiste

Pe 28 septembrie, meciul CSM Știința Baia Mare – Timișoara Saracens a stârnit un moment extrem de controversat. Jucătorul gazdelor, fijianul Ratu Taniela Rawaga Maravunawasawasa l-a lovit cu pumnii pe Vasile Rus, căpitanul echipei bănățene și fost component al echipei naționale. Reacție jucătorului echipei din Baia Mare ar fi pornit după ce Rus l-a numit: “maimuță împuțită și puturoasă”, cuvinte relatate de un coechipier de-ai fijianului.

ADVERTISEMENT

Ca urmare a celor întâmplate, Federația Română de Rugby a decis sancționarea ambilor sportivi. Vasile Rus a primit opt etape de suspendare pentru remarcile cu tentă rasistă, și va putea reveni pe teren pe 20 aprilie 2020 în timp ce Ratu Taniela Rawaga Maravunawasawasa va sta departe de gazon trei meciuri, fiind liber să joace din 14 octombrie.

Ratu Taniela Rawaga Maravunawasawasa, jucător la echipa din Baia mare a fost ținta atacurilor rasiste. Sursă Foto: Facebook
Ratu Taniela Rawaga Maravunawasawasa, jucător la echipa din Baia mare a fost ținta atacurilor rasiste. Sursă Foto: Facebook

Derapaj rasist în rugby

Clubul din Baia Mare a luat măsuri după întâmplarea de pe 28 septembrie, adresându-se către Consiliului Național pentru Combarea Discriminării.

ADVERTISEMENT

Proferând cuvinte jignitoare de genul ‘maimuță neagră puturoasă, Rus, de la Timișoara Saracens, a defăimat natura spirituală a internaționalului fijian. Acest gen de abordare grotescă orpilează lumea civilizată și mai ales pe cea a rugby-ului autohton, într-o țară ce rezonează cu normele UE și nu numai. Pentru a stopa acest gen de atitudini de discriminare pe bază de rasă, culoare sau etnicitate, am depus memorii la toate instituțiile abilitate“, a fost o parte a plângerii făcută de clubul din Baia Mare către CNCD.