Fotbal international

Analiza care DOARE: ne-au SUFOCAT! Momentul cheie de la Steaua – Basel care ne-a adus primul punct

Steaua a scos, pe final, un punct împotriva lui FC Basel, mulţumită unei execuţii deosebite din partea lui Tatu. Chiar dacă nu ajută prea mult, rezultatul ar trebui să fie considerat...
23.10.2013 | 16:28
Analiza care DOARE neau SUFOCAT Momentul cheie de la Steaua  Basel care nea adus primul punct
ADVERTISEMENT

Steaua a scos, pe final, un punct împotriva lui FC Basel, mulţumită unei execuţii deosebite din partea lui Tatu. Chiar dacă nu ajută prea mult, rezultatul ar trebui să fie considerat mulţumitor de roş-albaştrii, lucru admis inclusiv de Laurenţiu Reghecampf la finalul partidei: “Trebuie să recunoaştem că am avut un adversar foarte bun, cu jucători care evoluează la un nivel înalt!

Prima repriză elveţienii ne-au dominat clar!

Pe lîngă evoluţia jalnică a lui Latovlevici, cauzele reale ale semieşecului de marţi sînt confirmate de evoluţia pe cifre a Stelei în cele 93 de minute, care transformă practic semieşecul într-un semisucces! Steaua a cîştigat un punct cu noroc. Cea mai elocventă comparaţie este a a paselor, unde elveţienii îi surclasează pe jucătorii lui Reghecampf. Mai ales în prima rezpriză, atunci cînd formaţia din Ţara Cantoanelor şi-a creat ocazii foarte bune de a marca, Georgievski scoţind de pe linia porţii (vezi FOTO), iar Tătăruşanu fiind ocrotit de bară! De altfel, dacă ar fi fost un 0-2 la pauză, nimeni nu ar fi putut spune că ar fi fost un scor mincinos! În primele 45 de minute, fotbaliştii lui Basel au creat 347 de pase, cu un procentaj de reuşită bun, de 76 la sută de pase complete, care au ajuns la coechipieri,  în timp ce “militarii” au  avut doar 255 de pase, din care reuşite au fost 68 la sută.

ADVERTISEMENT

2.FOTBAL:STEAUA BUCURESTI-FC BASEL 0-0,LIGA CAMPIONILOR (22.10.2013)

Au pasat mai mult după pauză, dar la fel de greşit

Situaţia s-a schimbat simţitor, dar nu şi decisiv după pauză, cînd Steaua a început să execute presiune în careul advers. Mai ales după ce oaspeţii deschiseseră scorul în minutul 48. Din acest motiv, fotbaliştii lui Reghecampf au trecut în avantaj la pase (strict pe repriza a doua), însă acest lucru nu le-a fost de folos, pentru că procentajul a rămas tot la 68 la sută, adică inferior elveţienilor, chiar dacă precizia acestora, de 70%, a scăzut faţă de prima repriză.

Prea puţine antrenamente cu mingea

Asta pentru că roş albaştrii s-au precipitat şi nu au avut clarviziune cu balonul la picior! De ce? Pentru că steliştii sînt foarte bine pregătiţi fizic, dar traseele prestabilite ale mingii între jucători sînt scurtcircuitate de pase greşite. Tiki taka din primăvară, cu Ajax şi Chelsea, a dispărut odată cu plecările lui Chiricheş şi Rusescu, dar şi accidentarea lui Chipciu! Este un semn că Reghe trebuie să lucreze mai mult la antrenamente cu mingea, ca pînă acum, pentru a corecta acest minus din jocul Stelei.

ADVERTISEMENT

st1

Elveţienii ne-au sufocat la mijlocul terenului

Acest aspect a fost influenţat în bună măsură de densitatea de la mijlocul terenului. La închidere, Steaua a avut cuplul clasic Bourceanu-Pintilii, schimbat ulterior în Bourceanu-Filip, după ce fostul jucător al Pandurilor a fost schimbat. Chiar dacă pe foaie Basel a a vut un singur mijlocaş defensiv, pe Die, în funcţie de evoluţia jocului, acesta era ajutat fie de Frei, fie de Diaz, sau chiar de ambii atunci cînd situaţia o cerea. Astfel, Basel şi-a asigurat pe toată durata celor 90 de minute o densitate superioară la centrul terenului, fapt care şi-a pus amprenta asupra jocului de pase al echipei antrenate de Reghecampf. Nu o dată, Tănase sau Nicuşor Stanciu s–au găsit cu mingea la picior în jumătatea adversă prinşi ca într-un cleşte între jucătorii elveţieni, fără a avea posibilitatea de a pasa sau a dribla.

Din acest motiv, jocul Stelei a devenit din ce în ce mai precipitat, fapt sugerat de alt aspect important. Steliştii au sărit, de multe ori, peste construcţie şi au preferat mingile lungi, fără ca acestea să fie, în cele mai multe cazurilor, eficiente. Acest detaliu se observă cel mai bine din jocul lui… Tătăruşanu: din cele 21 de pase trimise, o treime au fost pentru Tănase! Pe de altă parte, goalkeeperul a trimis doar patru pase pentru Gardoş şi nici una la celălalt fundaş central, Lukasz Szukala!

ADVERTISEMENT

2.FOTBAL:STEAUA BUCURESTI-FC BASEL 1-1,LIGA CAMPIONILOR (22.10.2013)

Paradoxul faulturilor: Tănase le-a produs, Gardoş le-a simţit!

“Fundaşii centrali ai lui Basel sînt lenţi, acolo trebuie să forţeze steliştii jocul, să facă un pressing agresiv, să recupereze multe mingi din jumătatea adversă”, spunea Ovidiu Herea înaintea meciului, fotbalist care evoluează în Elveţia şi care a jucat, în ultima lună, de două ori împotriva adversarilor Stelei de marţi! Reghecampf nu a putut exploata pontul, ba din contră, au făcut-o elveţienii! Pressing-ul elevilor lui Murat Yakin a fost unul sufocant, mai ales în prima repriză, fapt subliniat clar de numărul de faulturi pe care le-a suferit Gardoş, cinci, el fiind cel mai faultat jucător de pe teren, alături de Schar.

Ba mai mult, în condiţiile în care Tănase trebuia să fie jucătorul care să producă panică în jumătatea adversă, prin tehnicitatea care să scoată din joc adversarii. Realitatea a fost însă alta: Tănase este jucătorul care a faultat cel mai des dintre toţi cei 22!

ADVERTISEMENT

Momentul cheie al meciului: accidentarea lui Safari

Momentul cheie al partidei a fost accidentarea lui Safari, fundaşul stînga suedez care, pînă în minutul 68, a avut un joc extrem de eficient pentru elveţieni: a pasat exact, iar Adi Popa, adversarul său direct nu a reuşit să îl depăşească în duelurile de pe partea dreaptă a atacului Stelei. Murat Yakin a trecut imediat la un sistem cu 3 fundaşi centrali, care a permis Stelei să deschidă mai mult jocul pe benzi. De altfel, aşa s-a şi reuşit golul egalizator, în urma efortului lui Adi Popa, care a prins în teren un balon acolo und ear fi trebuit să se afle Safari şi a centrat pentru reluarea în plasă a lui Tatu.

A fost, poate, unica eroare tactică a lui Murat Yakin, într-un joc în care ne putem declara mai mult decît mulţumiţi pentru punctual cîştigat!

 

 

ADVERTISEMENT