News

O nouă condamnare la CEDO pentru România. Judecătorii europeni au stabilit că guvernul a încălcat dreptul de a protesta al unor activiști

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că statul român a încălcat libertatea de exprimare a activistului Mihai Bumbeș atunci când acesta a fost reținut și amendat pentru un protest spontan din 2013.
04.05.2022 | 15:49
O noua condamnare la CEDO pentru Romania Judecatorii europeni au stabilit ca guvernul a incalcat dreptul de a protesta al unor activisti
Statul român a pierdut procesul intentat de activistul Mihai Bumbeș. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România a pierdut procesul intentat de activistul Mihai Bumbeș la CEDO, stabilind că autoritățile au încălcat libertatea de expresie și întrunire a acestuia în cazul unui protest din 2013, transmite ONG-ul APADOR-CH.

Un proces la CEDO

Procesul pierdut de statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost intentat de activistul Mihai Bumbeș, fondator al ONG-ului Miliția Spirituală, după un protest din 2013 împotriva exploatării de la Roșia Montană.

ADVERTISEMENT

Acesta, alături de alte trei persoane, s-a legat cu cătușe de una dintre porțile prin care se face accesul în clădirea Guvernului. Protestul celor patru a fost întrerupt de jandarmii care asigurau paza obiectivului, care i-au eliberat și transportat la o secție de poliție unde au fost amendați.

“Mihai Bumbeș a argumentat atunci că Guvernul a câștigat alegerile promițând că nu va autoriza proiectul de la Roșia Montană, dar a făcut contrariul în ședința din 27 august 2013, fără o dezbatere publică prealabilă. Protestul celor patru a fost spontan, în aceeași zi în care aflaseră din presă de adoptarea proiectului de către Guvern – pe 28 august 2013”, au transmis reprezentanții ONG-ului.

ADVERTISEMENT

Activiștii au fost sancționați pe baza prevederilor legii 61/1991, fiind acuzați de huliganism. Bumbeș a contestat această decizie, susținând că acțiunea sa era protejată de dreptul la liberă întrunire, dar această acțiune în justiție a fost respinsă de Judecătoria Sectorului 1.

În urma mai multor procese în instanțele naționale, activistul a apelat la magistrații CEDO. Aceștia i-au dat câștig de cauză, explicând că protestul organizat de Bumbeș a fost o formă de exprimare a nemulțumirii față de guvernanți.

ADVERTISEMENT

“Curtea observă că, în ceea ce privește susținerea instanțelor naționale, de solicitare a unei notificări prealabile a evenimentului organizat de reclamant, aceasta nu a fost însoțită de nicio considerație aparentă a faptului dacă, având în vedere numărul de participanți, o astfel de o notificare ar fi servit scopul de a permite autorităților să ia măsurile necesare precum cele descrise, pentru a garanta buna desfășurare a evenimentului.

Curtea observă, de asemenea, că aplicarea acestei reguli la diverse forme de exprimare – mai degrabă decât doar la adunări – ar crea o restrângere care este incompatibilă cu libera comunicare a ideilor și ar putea submina libertatea de exprimare”, au transmis judecătorii CEDO.

ADVERTISEMENT

Cum răspunde activistul?

Mihai Bumbeș a explicat că este mulțumit de decizia luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului și consideră că aceasta reprezintă un precedent important pentru mișcările civice din spațiul românesc.

“Mi se pare o mare victorie pentru orice cetățean care vrea să manifesteze într-un fel sau altul în spațiul public. Pe de altă parte sper ca această decizie să conducă la modificarea Legii adunărilor publice și, mai practic, îmi doresc ca notificarea adunărilor publice să devină o excepție și nu o regulă cum e acum. În al doilea rând mi-aș dori să nu se mai suspende o manifestație pentru că un cetățean-doi-trei din grup sunt recalcitranți sau disturbă ordinea publică, ci să fie extrași aceștia din grup și nu suspendată adunarea. Consider că aceste amendamente ar trebui făcute imediat la Legea 61/1991”, a declarat activistul.

ADVERTISEMENT