News

Klaus Iohannis l-a decorat pe disidentul Iulius Filip. Viorica Dăncilă contrasemnează decretul

18.04.2019 | 16:32
Klaus Iohannis l-a decorat pe disidentul Iulius Filip

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat cu pe disidentul anticomunist și fost deținut politic Iulius Filip. Fostului maestru militar i-a fost acordată Crucea Națională ”Serviciul Credincios” clasa a III-a.

Klaus Iohannis l-a decorat pe disidentul Iulius Filip

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Filip a fost decorat ”în semn de apreciere deosebită pentru determinarea și curajul cu care a luptat împotriva abuzurilor regimului comunist și în semn de respect pentru suferințele îndurate în închisorile comuniste, apărând valorile democratice”.  Fostul militar este disidentul căruia Augustin Lazăr i-a refuzat eliberarea condiționată la Aiud în anii ’80. Interesant este faptul că hotărârea liderului de stat vine exact în ziua în care Lazăr, care a ocupat funcția de procuror general al României, a primit acordul pentru a ieși la pensie înainte de a i se termina mandatul.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a domnului Iulius Filip, disident anticomunist şi fost deţinut politic, în semn de apreciere deosebită pentru determinarea și curajul cu care a luptat împotriva abuzurilor regimului comunist și în semn de respect pentru suferințele îndurate în închisorile comuniste, apărând valorile democratice.

Klaus Iohannis l-a decorat pe disidentul Iulius Filip. Viorica Dăncilă contrasemnează decretul
Fostului maestru militar i-a fost acordată Crucea Națională ”Serviciul Credincios” clasa a III-a

Fostul maestru militar, decorat pentru determinare și curaj

Președintele Klaus Iohannis a acționat, încă de la preluarea mandatului, pentru apărarea memoriei victimelor regimurilor totalitare și asumarea corectă a trecutului recent, în acord cu valorile și principiile europene. Prima acțiune publică a Președintelui României a fost decorarea, în data de 22 decembrie 2014, a domnului Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru înalta sa ținută morală, pentru demnitatea și curajul cu care a militat pentru libertate și democrație.

Klaus Iohannis l-a decorat pe disidentul Iulius Filip. Viorica Dăncilă contrasemnează decretul
Decizia lui Iohannis vine în ziua în care Lazăr a primit acordul pentru a ieși la pensie

Din 2014 și până în prezent, Președintele României a decorat 55 de foști deținuți politic, care au fost lipsiți de libertate în mod abuziv, fiind închiși în marile închisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), în lagărele și coloniile de muncă de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră sau din Balta Brăilei, ori au fost deportați de autoritățile comuniste”, arată Administrația Prezidențială.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri