News

Klaus Iohannis, negocieri de culise cu Dacian Cioloș. Ce au discutat cei doi politicieni – Surse

09.07.2019 | 17:17
Klaus Iohannis negocieri de culise cu Dacian Ciolos Ce au discutat cei doi politicieni  Surse

Liniștea dinaintea furtunii. Așa am putea caracteriza scena politică românească în lunile de vară după alegerile europarlamentare din 26 mai. Chiar dacă următoarele alegeri sunt abia în noiembrie iar politicienii sunt în vacanță, jocuri de culise importante au însă loc chiar și în aceste zile. Astfel, președintele Klaus Iohannis și liderul PLUS, fostul premier Dacian Cioloș, par să fi bătut palma cu privire la viitoarele alegeri.

Ce au negociat Klaus Iohannis cu Dacian Cioloș

Deocamdată președintele Klaus Iohannis este singurul care și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an și are și sprijinul celor de la PNL. În schimb, Alianța USR-Plus ar fi avut de ales între liderii fiecărei formațiuni, Dacian Cioloș și Dan Barna. Stiripesurse a scris faptul că șeful de la Cotroceni a primit promisiunea lui Cioloș că îl va lăsa pe Barna să candideze la prezidențiale pentru că acesta are o cotă de popularitate mai mică decât fostul premier.

În schimbul acestei retrageri, Dacian Cioloș a primit promisiunea din partea lui Klaus Iohannis că va fi prima opțiune de premier în momentul în care o majoritate anti-PSD va ajunge la putere. Pentru Dacian Cioloș această situație îi convine de minune, în contextul în care cei doi lideri ai Alianței 2020 conveniseră în prealabil să meargă în tandem, unul pentru funcția de președinte și celălalt pentru cea de prim-ministru.

Klaus Iohannis, negocieri cu Dacian Cioloș în perspectiva alegerilor prezidențiale
Dacian Cioloș este tentat să îl lase pe Dan Barna să îl concureze pe Klaus Iohannis la prezidențiale *foto: digi24.ro

Cine va candida împotriva lui Klaus Iohannis din partea „puterii”

Dacă Iohannis va fi candidatul PNL și Dan Barna urmează cel mai probabil să fie confirmat din partea USR-Plus, coaliția aflată acum la guvernare are o problemă în ceea ce privește candidații la prezidențiale. Astfel, PSD urmează să decidă cu cine va candida la alegerile prezidențiale în urma congresului care va avea loc la sfârșitul acestei luni. Social-democrații țin acum sondaje interne pentru a determina candidatul cu cele mai mari șanse și nu exclud un independent sau chiar și pe Călin Popescu-Tăriceanu. În replică, președintele Senatului a decis deja să facă pasul și să candideze pentru președinție, fără să mai aștepte sprijinul social-democraților, susțin surse din cadrul ALDE.