News

Klaus Iohannis refuză remanierea guvernamentală și propunerea pentru Ministerul Justiției: „Nu voi ignora votul dat la referendum”

28.08.2019 | 18:30
Klaus Iohannis refuza remanierea guvernamentala si propunerea pentru Ministerul Justitiei Nu voi ignora votul dat la referendum

Klaus Iohannis a vorbit despre decizia PSD și ALDE de a rupe coaliția de guvernare, despre remanierea propusă de Viorica Dăncilă și despre propunerile din mai multe ministere. Iohannis a respins toate decziile luate de Viorica Dăncilă și s-a folosit de votul primit în timpul alegerilor europarlamentare din 26 mai și de la referendumul pentru Justiție.

Klaus Iohannis a refuzat remanirea guvernamentală și propunerea pentru Justiție

Iohannis a vorbit despre ruptura coaliției de guvern„Propriile interese ale PSD și ALDE sunt din nou mai presus decât interesele cetățeanului. Nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni. Într-o Românie normală, un vot precum cel de la 26 mai ar fi determinat imediat demisia Guvernului. Când 6,4 milioane de români îți spun că duci țara pe un drum greșit, nu îți mai rămânea nimic de făcut decât să pleci acasă. Această guvernare toxică este încă ținută în viață de configurația parlamentară din decembrie 2016. România parcurge o criză parlamentară, dar nu voi gira prin deciziile mele această guvernare. Încercările ALDE de a se spăla pe mâini și a se ține departe de această guvernare sunt pur și simplu ridiciole. După ce ai stat la masă cu PSD și ai girat masacrarea Justiției și adoptarea unor măsuri economice greșite nu mai minți pe nimeni”. 

Iohannis a vorbit și despre propunerile de remaniere și numirile de la mai multe ministere, inclusiv cea a Danei Gîrbovan de la Justiție: „Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern. Nu doar pentru că și-a schimbat componența politică, ci și pentru că propunerile primite sunt inacceptabile. Resping în integralitate propunerile premierului. Resping propunerea pentru sistemul Justiției. Nu voi ignora votul dat la referendumul pentru Justiție. PSD și ALDE sunt de vină pentru dezastrul actual, pentru baronizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri contrare valorilor în care cred că majoritatea românilor. Resping propunerea pentru Educație, zona în care nu avem nevoie de soluții ale trecutului. Este o propunere care fragilizează un domeniu cheie. Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. Există decizii asumate în numele statului român în baza parteneriatului strategic pe care nu vreau să le periclitez. Nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții”.

Klaus Iohannis a refuzat remanierea guvernului și propunerea pentru Justiție
Klaus Iohannis a refuzat remanierea guvernului și propunerea pentru Justiție *foto: facebook

Klaus Iohannis a amenințat că nu va aproba un nou guvern

În același timp, președintele României a vorbit despre posibilitatea ca noul guvern să nu se constituie în parlament: „România are nevoie de o schimbare autentică profundă pentru a restructura statului și pentru a pregăti o nouă guvernare care de data aceasta se luptă pentru români. Votul din 26 mai îmi dă legitimitatea de a mă opune propunerilor pe care PSD le face. Mă voi opune în continuare încercărilor PSD de a deraia România de pe direcția corectă. De-a lungul mandatului meu am protejat democrația în momente cruciale, am menținut România pe drumul european, am blocat multe asalturi asupra Justiției, am adnat 6,4 milioane de români în lupta contra corupției. Toate acestea sunt insuficiente.

Dacă noua configurație a guvernului va trece de parlament, eu le răspund celor de la guvernare că rămân ferm pe poziția mea și nu voi permite PSD să își bată joc de România și de români. Dacă noua configurație a guvernului nu va fi aprobată, îi asigur pe români că există măsuri corecte și instituționale pentru ca România să nu intre într-o criză profundă. Există suficiente voturi în parlament pentru a susține chiar și o suficientă măsură de tranziție care să înlocuiască actualul guvern și să oprească dezastrul actual. Partidele de opoziție, toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil în pas de criză”, a mai spus liderul de la COtroceni.