News

Kovesi: “Peste 100 de magistraţi au fost trimişi în judecată”

Peste 100 de judecători şi procurori au fost trimişi în judecată în ultimii cinci ani pentru fapte de corupţie şi mai mult de 60 dintre ei au fost deja condamnaţi, în ultima perioadă...
25.11.2015 | 20:49
Kovesi Peste 100 de magistrati au fost trimisi in judecata

Peste 100 de judecători şi procurori au fost trimişi în judecată în ultimii cinci ani pentru fapte de corupţie şi mai mult de 60 dintre ei au fost deja condamnaţi, în ultima perioadă înregistrându-se o scădere a cazurilor de acest gen în rândurile magistraţilor, a afirmat miercuri procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

“Nu aş vrea să comentez un caz particular, pot doar să spun că în ultimii cinci ani peste 100 de magistraţi au fost trimişi în judecată, au fost investigaţi, unii dintre ei în stare de arest preventiv, mare parte dintre ei, peste 60, au fost deja condamnaţi, restul cazurilor sunt în curs de soluţionare. Este foarte dificil de explicat, din moment ce în fiecare an pentru DNA combaterea corupţiei în sistemul judiciar a constituit o prioritate, de ce totuşi se comit aceste fapte. Salariile magistraţilor au fost majorate în ultimii ani, măsuri de prevenire a unor fapte de corupţie au fost dispuse de către CSM şi, cu toate acestea, există totuşi magistraţi, într-un număr destul de mic în ultima perioadă de timp, care continuă să comită fapte de corupţie”, a declarat Kovesi, la Digi 24, potrivit Agerpres.

În opinia sa, un rol important în prevenirea cazurilor de corupţie în rândul judecătorilor şi procurorilor revine Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi şefilor de instanţe şi Parchete.

“Cred că aici este important un efort colectiv al magistraţilor. De foarte multe ori am observat că persoanele pe care noi le-am investigat pentru fapte de corupţie au fost anterior verificate de Inspecţia Judiciară a CSM. Probabil, dacă aceste controale ar fi mai dese, dacă şi (…) cei care au atribuţii de conducere ar fi mult mai atenţi la ceea ce se întâmplă în fiecare unitate de Parchet sau la fiecare instanţă, probabil că fapte de acest gen ar putea fi evitate”, a precizat Kovesi.

În privinţa dosarelor instrumentate de magistraţi care s-au dovedit a fi corupţi, şefa DNA a explicat că există posibilităţi de atacare a soluţiilor incorecte.

“Noi, (…) atunci când investigăm astfel de fapte, încercăm să descoperim toate faptele de corupţie care s-au comis cu privire la anumite dosare sau la anumite soluţii. De foarte multe ori reuşim să dovedim luarea unei sume de bani doar pentru pronunţarea unei anumite soluţii, celelalte soluţii cu siguranţă pot fi verificate de către Inspecţia Judiciară dacă nu sunt definitive, dar dificultatea apare când vorbim de soluţii care sunt deja definitive. Multe dintre sentinţe poate sunt chiar şi executate, există căi extraordinare de atac ce pot fi folosite atunci când procurorul sau judecătorul implicat în soluţionarea unui dosar a comis o faptă de corupţie, iar persoanele care au interes în cauză pot să facă acest lucru”, a spus Kovesi.

În ceea ce priveşte pedepsele aplicate magistraţilor corupţi, şefa DNA a apreciat că nu este nevoie de o creştere a cuantumului celor deja existente, ci de aplicarea lor cu mai multă severitate, în condiţiile în care peste 60% din pedepsele date în cazurile de corupţie sunt cu suspendare.

Sursă: www.antena3.ro