News

Laura Codruța Kovesi a scăpat de controlul judiciar! Cum o ajuta in candidatura pentru șefia PE

03.04.2019 | 18:56
Laura Codruta Kovesi a scapat de controlul judiciar Cum o ajuta in candidatura pentru sefia PE

Laura Codruța Kovesi a scăpat de controlul judiciar! Magistrații de Înalta Curte de Casație și Justiție au admis contestația depusă de fosta șefă a DNA la această măsură preventivă. Ea s-a prezentat astăzi la audieri la sediul Instanței Supreme, unde a stat de vorbă și cu jurnaliștii.

Laura Codruța Kovesi poate ieși acum din țară

Acest lucru este o veste bună pentru Kovesi, care acum poate ieși din țară și poate merge la Bruxelles dacă va fi chemată. Ea este în cursa pentru obținerea funcției de procuror-șef european, urmând a se stabili după negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE dacă ea va fi noua șefă a procurorilor din UE.

„Pot să părăsesc și țara. S-a revocat controlul judiciar. S-au revocat toate măsurile. Și mi s-a admis contestația”, a fost prima reacție a Laurei Codruța Kovesi. Prin măsura ce i se fusese impusă, ea nu putea să vorbească cu presa despre dosar și trebuia să se prezinte la instanța de judecată sau la organul de cercetare penală de fiecare dată când era chemată.

Scoasă de sub control judiciar, Laura Codruța Kovesi poate merge liniștită la Bruxelles

De ce a fost Laura Codruța Kovesi pusă sub control judiciar

Laura Codruța Kovesi fusese pusă sub control judiciar de Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, în dosarul aducerii în țară a lui Nicolae Popa. Ea fusese acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă, acuzații pe care fostul procuror general le-a negat.

Kovesi a spus că nu au fost îndeplinite condițiile legale pentru a fi pusă sub control judiciar și consideră că această măsură a fost pusă în practică în vederea sabotării candidaturii ei la șefia Parchetului European. Reamintim că fosta șefă a DNA a fost propunerea Parlamentului European pentru ocuparea funcției de procuror șef european, obținând cele mai multe voturi în comisiile LIBE și de buget din PE.

Kovesi a fost revocată din funcția de șefă a DNA anul trecut, la solicitarea ministrului Justiției, Tudorel Toader. Comunitatea internațională a criticat atunci această decizie.