News

Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, declarată NECONSTITUŢIONALĂ de CCR

Curtea Constituţională a României a declarat legea pensiilor speciale pentru aleşii locali ca fiind neconstituţională, potrivit România TV. Curtea Constituţională a discutat miercuri...
20.01.2016 | 13:33
Legea pensiilor speciale pentru alesii locali declarata NECONSTITUTIONALA de CCR

Curtea Constituţională a României a declarat legea pensiilor speciale pentru aleşii locali ca fiind neconstituţională, potrivit România TV. Curtea Constituţională a discutat miercuri sesizarea făcută de Guvern privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, adoptată pe 21 decembrie de Senat.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a precizat, mierucuri, înaintea şedinţei Curţii Constituţionale că de legea pensiilor speciale pentru aleşi locali ar putea beneficia şi foştii lideri locali ai Partidului Comunist, pentru că foştii prim-secretari erau preşedinţi de consilii judeţene, iar secretarii de municipii erau primari.

“Problema este că dacă legea aceasta intră în vigoare beneficiază de pensie şi foştii prim-secretari de partid pentru că ei aveau şi calitatea de preşedinte de consiliu judeţean”, a precizat Zegrean, explicând în continuare că şi secretarii de municipiu erau şi primarii acelor municipii.

La intrarea în sediul CCR, preşedintele Augustin Zegrean a arătat, la întrebările jurnaliştilor, că de această lege vor beneficia, dacă intră în vigoare, şi foşti lideri locali ai Partidului Comunist.

Pe 26 decembrie, Guvernul a sesizat CCR cu privire la unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene — Legea de modificare şi completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituţie referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale şi neasigurarea finanţării pentru indemnizaţiile nou create.

Potrivit Executivului, în forma adoptată, potrivit Guvernului, exista cel puţin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii.

“Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca şi impactul asupra bugetului de stat”, arăta atunci Guvernul.

Potrivit Legii privind statutul aleşilor locali, adoptate de Senat, ca for decizional, în ultima şedinţă de plen a sesiunii parlamentare, primarii, viceprimarii, preşedinţii de Consilii judeţe şi vicepreşedinţii acestora care îndeplinesc condiţiile vârstei de pensionare vor putea primi, la încetarea mandatului, o “indemnizaţie pentru limită de vârstă” (pensie specială), în acelaşi regim cu senatorii şi deputaţii.

Citeşte mai mult pe RTV.NET