News

Legea pensiilor speciale pentru militari, promulgată de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind pensiile speciale pentru militari, poliţişti şi alţi funcţionari din sistemul de apărare al României, a...
23.07.2015 | 17:23
Legea pensiilor speciale pentru militari promulgata de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind pensiile speciale pentru militari, poliţişti şi alţi funcţionari din sistemul de apărare al României, a transmis Realitatea TV.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 30 iunie, proiectul de lege a pensiilor speciale pentru militari, vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Apărării, Mircea Dusa declarând, la acea dată, că reprezintă “o lege a recunoaşterii riscurilor, sacrificiilor pe care le fac militarii, o reparare a nedreptăţilor făcute militarilor”. Proiectul a fost adoptat cu 289 voturi “pentru”, 13 abţineri şi un vot împotrivă, potrivit Mediafax.

Concret, proiectul prevede că au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au implinit vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă, au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu. Vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă este de 60 de ani, iar atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării, informează HotNews.ro.

Proiectul mai prevede ca au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă, diminuată cu cinci ani şi sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securitate naţională, sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca înapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

Totodată, acordarea pensiei anticipate, diminuarea vârstei standard de pensionare cu cinci ani nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere.

Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute, realizate în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor.

La media obţinută se adaugă un spor de până la 15 %, în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, mai prevede proiectul.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET