Fotbal international

Lionel Messi, 18 ani de când a ajuns la FC Barcelona! Jurnaliştii catalani îl prezentau drept “Lioner”! Foto

17.09.2018 | 14:00
Lionel Messi, 18 ani de când a ajuns la FC Barcelona

Pe 17 septembrie se împlinesc 18 ani de când Lionel Messi a ajuns la FC Barcelona. Ochit de scouterii clubului catalan, argentinianul a fost adus la centrul “La Masia” în 2000. Nimeni nu se gândea că puştiul adus de la Newell’s Old Boys va deveni unul dintre cei mai buni fotbalişti din istorie.

La doar 13 ani, Lionel Messi ajungea la FC Barcelona, club care îl invita să dea probe de joc. Carles Rexach, fost jucător al catalanilor, l-a ochit pe micuţul argentinian şi l-a convins să vină în Spania. Trei luni mai târziu, Lionel Messi semna primul contract cu FC Barcelona pe un şerveţel al restaurantului “Pompeia Tennis Club”. “În Barcelona, pe 14 decembrie 2000 şi în prezenţa lui Josep Minguella şi Horacio Gaggioli, Carles Rexach, director sportiv al FC Barcelona, îmi iau responsabilitatea, şi împotriva unor opinii contrare, să semnez cu Lionel Messi”, era primul contract între Lionel Messi şi FC Barcelona.

Primul articol scris despre transferul lui Lionel Messi la FC Barcelona

Pe 17 martie 2001, Mundo Deportivo scria primul articol despre transferul lui Lionel Messi la FC Barcelona. În pagina 14 a ziarului catalan, Manuel Segura îl prezenta pe micuţul fotbalist argentinian, însă îi greşea numele. În loc de Lionel, acesta l-a prezentat drept Lioner. În plus, fotbalistul nu venea de la River Plate. Sub titlul “Un argentinian pentru centrul de juniori”, jurnalistul catalan îi făcea o prezentare scurtă viitorului star al Barcelonei. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

“Lioner Messi Perez este noua bijuterie a centrului de juniori de la Barcelona. Acest tânăr mijlocaş ofensiv de 13 ani a venit de la River Plate şi a semnat cu Barcelona. Se antrenează deja cu juniorii conduşi de Rodolfo Borrell, unde a şi susţinut probe de joc. A reuşit să-i convingă pe antrenori care văd în el un jucător rapid, chiar dacă înălţimea nu-l ajută”, scria Manuel Segura.

Xavi, uimit de Lionel Messi încă de la prima întâlnire

Xavi, care juca la prima echipă a Barcelonei încă din 1998, a auzit despre prestaţiile lui Lionel Messi la juniori şi a mers să-l vadă. “Auzisem că la academie e un puşti de 16 ani care e foarte bun, dar nu ţinusem minte cum îl cheama. Când l-am vazut apoi pe Messi ce putea să facă în faţa unor jucători ca Thuram şi Puyol, mi-am dat seama că este cu adevărat diferit. Era evident talentul său nativ”, avea să declare Xavi într-un interviu acordat în urmă cu câţiva ani.

Lionel Messi a scris istorie la FC Barcelona

Lionel Messi a ajuns la al 15-lea sezon în care îmbracă tricoul Barcelonei în prima ligă din Spania. În tot acest timp, argentinianul a reuşit să câştige 33 de trofee alături de catalani, printre care se numără patru Ligi ale Campionilor. Pe plan individual a cucerit cinci Baloane de Aur, fiind la egalitate cu Cristiano Ronaldo, marele său rival. În cele 642 de meciuri jucate pentru FC Barcelona, fotbalistul de 31 de ani a marcat 556 de goluri. Marele regret al lui Lionel Messi este că nu a reuşit să câştige Campionatul Mondial alături de echipa naţională a Argentinei, cu toate că a disputat finala turneului final din Africa de Sud.

Lionel Messi, la 18 ani după ce a ajuns la FC Barcelona
Lionel Messi, la 18 ani după ce a ajuns la FC Barcelona