News

LISTA ţărilor care refuză cotele obligatorii de migranţi propuse de Comisia Europeană

Tarile din grupul de la Visegrad - Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia - refuza cotele de migranti pe care doreste sa le impuna Comisia Europeana, a afirmat vineri, la Praga, seful diplomatiei cehe....
11.09.2015 | 15:17
LISTA tarilor care refuza cotele obligatorii de migranti propuse de Comisia Europeana

Tarile din grupul de la Visegrad – Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia – refuza cotele de migranti pe care doreste sa le impuna Comisia Europeana, a afirmat vineri, la Praga, seful diplomatiei cehe. Si Danemarca a anuntat ca refuza sa ia parte.

Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia refuza cotele obligatorii de migranti

Tarile Grupului de la Visegrad – Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia – refuza cotele obligatorii de migranti pe care vrea sa le impuna Uniunea Europeana, a declarat vineri la Praga ministrul ceh de externe, Lubomir Zaoralek, citat de France Presse.

Tarile care trebuie sa primeasca refugiati ‘trebuie sa aiba control asupra numarului de refugiati pe care sunt pregatiti sa-i accepte si apoi sa le ofere sprijin’, a spus Zaoralek, intr-o conferinta de presa in finalul unei intalniri dintre ministrii de externe din cadrul Grupului de la Visegrad cu seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, care a incercat sa-i determine sa-si schimbe opinia.

Criza migratoare ar ‘putea fi cea mai mare provocare din istoria’ UE, a declarat, la randul sau, ministrul de externe german, inainte de a face apel la unitatea tarilor Europei pentru a-i face fata.

‘Daca suntem uniti in descrierea situatiei, noi ar trebui sa fim uniti si asupra faptului ca o astfel de provocare nu poate fi gestionata de catre o singura tara. Avem nevoie de solidaritatea europeana’, a spus Steinmeier in conferinta de presa ce a urmat discutiilor purtate cu omologii sai din Ungaria, Polonia, Slovacia si Cehia. Acestia au refuzat sa accepte cotele obligatorii de migranti propuse de UE si sustinute de Berlin, indica AFP.

Danemarca refuza sa ia parte la sistemul de cote propus de Comisia Europeana

Danemarca a anuntat vineri ca va refuza sa ia parte la sistemul de repartizare centralizata a refugiatilor intre tarile Uniunii Europene, propus de Comisia Europeana, relateaza AFP si Reuters.

“Nu vom face parte din sistemul de repartizare a 160.000 refugiati”, a declarat agentiei de presa daneze Ritzau ministrul integrarii, Inger Stojberg, intrebat despre aceasta propunere a Germaniei pe care Comisia Europeana vrea sa o puna in aplicare extrem de rapid.

La fel ca Marea Britanie si Irlanda, Danemarca dispune de optiunea de neparticipare la politica de azil a Uniunii Europene.

“Cred ca trebuie vazut ca exista deja o repartizare informala a solicitantilor de azil in Europa”, iar “noi ne situam deja extrem de sus” in clasamentul tarilor de primire, a spus ministrul.

Danemarca a primit aproape 15.000 de solicitanti de azil in 2014. Raportat la populatia sa, ea a fost anul trecut a cincea tara din UE dupa numarul de solicitanti de azil gazduiti, in fata Germaniei, potrivit Eurostat. Copenhaga se asteapta sa primeasca alti circa 20.000 in acest an.

Danemarca este condusa din iunie de un guvern liberal care s-a angajat sa inaspreasca legislatia privind imigratia pentru a obtine sprijinul Partidului Popular Danez, formatiune anti-imigratie situata pe pozitia a doua la alegerile legislative.

Reactia Danemarcei la valul de imigranti a fost haotica. Copenhaga a incercat sa-i inregistreze pe refugiati in conformitate cu regulile UE si a inchis temporar cai de transport dinspre Germania, insa ulterior le-a permis imigrantilor sa calatoreasca liber, devenind tot mai evident ca politia nu ii va putea opri.

Peste 3.000 de imigranti au intrat in Danemarca in aceasta saptamana, dar majoritatea au spus ca vor sa ajunga in Suedia, care are o politica mai primitoare, acordand automat permise de sedere permanenta sirienilor si oferind ajutoare mai mari.

Peste 7.600 de imigranti au patruns in Macedonia din Grecia in 24 de ore

In jur de 7.600 de imigranti, multi refugiati din cauza razboiului din Siria, au intrat in Macedonia din Grecia intre ora locala 18:00 a zilei de miercuri si aceeasi ora a zilei de joi, a declarat la frontiera un oficial al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati, relateaza Reuters.

Imigrantii sosesc in numar tot mai mare prin Peninsula Balcanica in Ungaria, fiind mai intai transportati din insulele grecesti spre Atena, de unde se indreapta spre nord catre Macedonia.
“Avem informatii de la colegii nostri greci ca autobuzele sunt pe drum, asa ca urmeaza sa soseasca si vor continua sa vina si altele’, a declarat Alexandra Krause din cadrul UNHCR.

Sursă: www.stirileprotv.ro