Fotbal intern

Lovitură pentru Gigi Becali! FCSB nu va mai putea folosi numele Steaua! Motivarea Înaltei Curți în procesul cu Talpan

27.02.2019 | 09:23
Lovitura pentru Gigi Becali FCSB nu va mai putea folosi numele Steaua Motivarea Inaltei Curti in procesul cu Talpan

O nouă lovitură primită de Gigi Becali în procesul cu privire la numele Steaua București. La mai bine de doi ani de la decizia definitivă a Curții de Apel a venit motivarea deciziei. În 2016 procesul cu privire la numele Steaua București a fost câștigatd e Florin Talpan, juristul CSA Steaua, dar avocații latifundiarului din Pipera au făcut tot posibilul să demonstreze că FCSB merită să folosească numele Steaua.

Mai mult, avocații lui Gigi Becali au contestat și poziția lui Florin Talpan de reprezentant al CSA Steaua. Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție a redactat motivarea, iar conluzia este că Gigi Becali nu va mai putea folosi niciodată denumirea de Steaua București decât dacă va ajunge la  un acord cu CSA Steaua. Astfel, pentru ca FCSB să redevină Steaua, latifundiarul din Pipera trebuie să primească acceptul Armatei.

FCSB nu va mai putea folosi numele Steaua. Motivarea Înaltei Curți:

“Critica privind dreptul lui Florin Talpan de a reprezenta CSA Steaua a fost declarată nefondată.

ICCJ explică faptul că Registrul Comerțului nu figurează, într-adevăr, în calitate de pârât. Totuși, legiuitorul prevede obligația instanței de judecată de a dispune în mod expres efectuarea înregistrărilor în registrul comerțului, iar în vederea îndeplinirii acestei obligații, prima instanță a considerat necesara prezența în proces a Registrului Comerțului, care este abilitat, potrivit legii, cu atare operațiune.

Apoi, instanța arată că “Obligarea Registrului Comerțului să radieze “Steaua București” din numele societății lui Becali nu împiedică alegerea de către recurenta (FCSB – n.red.) a unei noi denumiri distinctive și disponibile, care să nu cuprindă semnele “Steaua” și “Steaua București” ori semne similare cu mărcile reclamantei și cu respectarea prevederilor art. 35 si 38 din lege, referitoare la includerea unei mențiuni care să deosebească firma nouă de cele preexistente, cu consecința reînscrierii firmei în registru”.

În momentul în care a făcut recurs, societatea deținută de Gigi Becali a invocat faptul că ar beneficia de “marca notorie” Steaua București, dar ICCJ nu a fost de acord. “Se constată că invocarea unei mărci notorii abia în prezenta fază procesuală reprezintă o apărare nouă în recurs, inadmisibilă în conformitate cu art. 494 cu referire la art. 478 alin. 2 Cod procedură civilă”.

ICCJ crede că fanii pot face confunda societatea lui Gigi Becali cu Steaua

În ceea ce privește șansele ca fanii fotbalului să confunde societatea lui Becali cu Steaua, ICCJ a transmis că, deși nu pune la îndoială faptul că suporterii au un grad ridicat de atenție, confuzia ar fi imposibil de evitat.

Florin Talpan, juristul CSA Steaua

Este nefondat argumentul recurentei conform căruia acest risc este exclus în cazul în care publicul țintă este format din consumatori cu atenție sporită, circumspecți în alegerile lor și fidelizați mărcii, cum sunt consumatorii serviciilor aferente unui club profesionist de fotbal. Este incontestabil că publicul relevant reprezintă un factor esențial care trebuie luat în considerare în examinarea riscului de confuzie, iar nivelul de atenție al publicului poate influența constatarea unui risc de confuzie.

Cu toate acestea, un nivel crescut al atenției nu este suficient pentru constatarea inexistenței unui risc de confuzie, întruât aprecierea globală a acestuia presupune ca factorii relevanți să fie luați în considerare cumulativ și în relație de interdependență. În speță, instanța de apel a reținut un grad foarte ridicat al similaritații semnelor în conflict și identitatea serviciilor oferite. În plus, prin decizia ICCJ din 2014, care a anulat marca “Steaua București”, aparținând societații lui Becali, s-a reținut notorietatea mărcii reclamantei”, motivează judecătorii de la ICCJ, conform ziare.com.