News

Lovitură pentru guvernul Dăncilă: CCR a desființat legea pensiilor! Care este motivul

13.05.2019 | 15:50
Lovitura pentru guvernul Dancila CCR a desfiintat legea pensiilor Care este motivul

Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale două articole din legea pensiilor. Judecătorii au arătat în motivarea deciziei faptul că legiuitorul nu a fost suficient de riguros atunci când a trebuit să explice cine sunt contribuabilii la sistemul public și cine plătește contribuția la asigurări sociale.

CCR a motivat de ce a desființat legea pensiilor

Curtea Constituțională a României nu a avut milă de legiuitor în motivarea pe care a adus-o pentru faptul că a declarat neconstituționale două articole din legea pensiilor. Una dintre prevederile declarate neconstituţionale din Legea pensiilor este articolul care face referire la contribuţia de asigurări sociale: “Contribuabilii la sistemul public de pensii sunt cei care datorează şi plătesc, după caz, contribuţia de asigurări sociale, conform Codului fiscal”.

Astfel, judecătorii CCR amintesc de articolul 146, alineatul 1 din Codul Fiscal, care arată că “persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora au obligaţia de a calcula şi de a reţine la sursă contribuţia de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor”. De asemenea, Curtea Constituțională apreciază că “a datora şi a plăti, pe de o parte, iar a calcula şi a reţine la sursă, pe de altă parte, sunt noţiuni diferite, care indică faptul că această contribuţie este datorată de asigurat [“se datorează”] şi poartă asupra venitului realizat de acesta [“se plăteşte”], însă determinarea cuantumului contribuţiei, reţinerea ei la sursă, care implică obligaţia de a efectua plata în contul bugetului asigurărilor sociale de stat, revin angajatorului”.

CCR a adus motivarea în legea pensiilor. În poză, fostul Ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu

Curtea Constituțională nu a înțeles „limbajul” celor care au scris legea

De asemenea, CCR a arătat că deşi intenţia legiuitorului poate fi înţeleasă, limbajul folosit în legea supusă controlului de constituţionalitate este unul impropriu, în sensul că noţiunea de “plăteşte” este folosită atât în privinţa subiectului de drept din venitul căruia se prelevează contribuţia, cât şi în privinţa subiectului de drept care reţine şi virează contribuţia”.

Astfel, concluzia juriștilor a fost: „Având în vedere domeniul atât de sensibil, cel al pensiilor publice, legiuitorul trebuie să dea dovadă de o rigoare mai mare şi să folosească termeni cu un contur juridic bine stabilit; acesta trebuie să facă distincţia între subiectul de drept titular al obligaţiei de plată a contribuţiei şi subiectul de drept care efectuează plata propriu-zisă. De aceea, termenii nu trebuie folosiţi amalgamat, ci distinct, pentru că fiecăruia i se ataşează un anumit conţinut juridic”,  potrivit Agerpres.

În luna martie, Curtea a declarat ca fiind parţial neconstituţională Legea pensiilor, după ce PNL şi USR au atacat mai multe prevederi ale legii.