News

Lovitură pentru Liviu Dragnea și PSD! CCR a validat referendumul pentru Justiție

27.06.2019 | 14:11
Lovitura pentru Liviu Dragnea si PSD CCR a validat referendumul pentru Justitie

Referendumul pe teme de Justiție, îndelung contestat de fostul președinte al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a primit aviz pozitiv din partea Curții Contituționale a României. În cursul zilei de joi, 27 iunie, magistrații au validat rezultatul consemnat în data de 26 mai.

CCR a validat referendumul pentru Justiție

Mai concret, judecătorii au constatat, prin unanimitate de voturi, că referendumul, procedură inițiată de președintele Klaus Iohannis, a îndeplinit toate condițiile constituționale. Urmează acum ca, în cel mai scurt timp, rezultatul referendumului să producă efecte asupra Constituției, printr-un proiect legislativ ce va fi depus în Parlament.

De altfel, liderii PSD și ALDE, formațiuni politice aflate în momentul de față la guvernare, au anunțat deja intenția de a iniția un astfel de proiect, în următoarea perioadă. Totodată, Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra unui număr de cinci contestații referitoare la referendumul din  26 mai, magistrații luând decizia de a le respinge, întrucât toate procedurile de desfășurare ale acestuia au fost corecte.

CCR a dat aviz pozitiv referendumului din 26 mai 2019. Sursa foto:Agepres
CCR a dat aviz pozitiv referendumului din 26 mai 2019. Sursa foto:Agepres

Câți români au votat la referendum

Într-una dintre contestațiile depuse la Curtea Constituțională a României, a fost solicitată anularea decretului cu numărul 420 din 25 aprilie 2019, semnat de președintele Klaus Iohannis, care demara astfel organizarea referendumului național.

Conform datelor finale centralizate de Biroul Electoral Central, la referendumul pe teme de Justiție organizat în data de 26 mai și-au exprimat opțiunea politică 7.922.591 de participanţi, dintre care 6.459.383 au răspuns pozitiv interzicerii amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea controversatei OUG din domeniul infracțiunii, pedepselor și organizării judiciare, un număr de 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.

Reamintim că pe 26 mai, cetățenii români din țară și străinătate, au fost chemați la urnă pentru a-și exprima opțiunea în privința referendumului pentru modificarea legilor Justiției. Aceștia au răspuns cu „Da” sau „Nu” la următoarele întrebări: „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” și „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.