Fotbal international

Lucescu ar fi vrut la Galata. Ce l-a determinat să aleagă naţionala

Lucescu ar fi vrut să meargă la Galatasaray Istanbul în această vară, dar a ales naţionala Turciei deoarece avea nişte obligaţii faţă de unii oameni din cadrul federaţiei. Într-un interviu...
08.09.2017 | 09:51
Lucescu ar fi vrut la Galata Ce la determinat sa aleaga nationala

Lucescu ar fi vrut să meargă la Galatasaray Istanbul în această vară, dar a ales naţionala Turciei deoarece avea nişte obligaţii faţă de unii oameni din cadrul federaţiei. Într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, Mircea Lucescu a declarat că a ales naţionala Turciei la rugămintea preşedintelui Yildirim Demiroren şi a vicepreşedintelui Ali Durust, oameni alături de care a lucrat la Beşiktaş şi Galatasaray.

“Au venit cinci oameni la Bucureşti să mă convingă să aleg naţionala Turciei, dar am făcut-o pentru Durust şi Demiroren. Era un moment dificil pentru echipă şi mă simţeam dator faţă de cei doi. Trebuia să-i ajut, aşa cum m-au ajutat şi ei pe mine cândva. Aş fi vrut să merg la Galata pentru că îmi place să lucrez zilnic cu jucătorii, să-i simt, să-i învăţ. Uneori, când vine week-end-ul, aş vrea să fiu acolo pe teren.”, a spus Lucescu. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Lucescu: Decât să mă înjure ai mei, mai bine să mă înjure străinii

“Mereu mă sună foştii mei elevi, asta este o dovadă de respect. Indiferent că sunt în Brazilia, la Manchester sau în China, mereu mă sună. E o satisfacţie că ai însemnat ceva în viaţa lor. Ziariştii turci m-au criticat după aceste meciuri, dar vă spun că în funcţia de selecţioner eşti cel mai descoperit. Aici, jurnaliştii sunt împărţiţi după marile echipe, unii te critică, dar ai tăi te apără. Ca selecţioner, în schimb, te critică toţi. Nu te apără nimeni. Pasiune, înverşunare, niciun pic de analiză”, consideră Lucescu.

“Nu aş fi preluat niciodată naţionala României. Decât să mă înjure ai mei, mai bine să mă înjure străinii. Am dat 5 ani naţionalei României, anii tinereţii, au fost frumoşi dar s-au terminat atât de trist… În plus naţionala României are antrenor şi eu nu mă bag peste altul. Este vorba de respect faţă de mine, faţă de celălalt, faţă de meseria de antrenor”, a mai afirmat Mircea Lucescu.

Lucescu a povestit cum a decurs întâlnirea cu preşedintele Turciei

“Am discutat despre fotbal, este fost jucător şi se pricepe bine. Ştie că este o situaţie dificilă, nu mi-a cerut calificarea. În meciul cu Ucraina, arbitrul le-a validat adversarilor două goluri incorecte. Multe se pot schimba dacă un gol nu este validat, dar la două… Şi a mai fost şi penaltyul pe care nu ni l-a dat”, a amintit tehnicianul român.

Mircea Lucescu a rememorat incidentul cu fundaşul nigerian Taribo West din vreme când o pregătea pe Internazionale Milano: “Mulţi dintre jucători nu m-au cunoscut până acum, dar toţi mă privesc cu respect. Asta e şi o chestie de încredere, a mea în mine şi a lor în mine. Nici nu am avut probleme cu jucătorii, în afara episodului cu Taribo West de la Inter Milano. Nici nu ştiu ce mai fae West acum. M-a sunat odată, când eram la Beşiktaş, să-l iau cu mine acolo”.

În final, Mircea Lucescu a adus vorba şi de fostul său coleg de la naţională, Culae Lupescu, decedat ieri: “S-a dus şi Culae Lupescu. M-a sunat de dimineaţă Ionuţ, dar ştiam că e tot mai rău. Mi-a rămas mereu în inimă generaţia noastră de la Guadalajara. O generaţie suberbă, din care s-au stins atâţia…”.

În primele două meciuri pe banca tehnică a naţionalei Turciei, Mircea Lucescu a înregistrat o înfrangere cu Ucraina, scor 0-2, şi o victorie în faţa Croaţiei, scor 1-0. Cu două etape înainte de finalul campaniei de calificare, Turcia se află pe locul trei în grupa I, cu 14 puncte, la egalitate cu Ucraina, şi cu două puncte în urma Croaţiei şi Islandei. În ultimele două meciuri din preliminarii, Turcia va întâlni Islanda pe teren propriu şi Finlanda în deplasare.