100 ani de Romania

Lucian Bute, cel mai bun pugilist din istoria României! Şi-a apărat titlul mondial de nouă ori! Video

01.12.2018 | 16:00
Lucian Bute cel mai bun pugilist din istoria Romaniei Sia aparat titlul mondial de noua ori Video
Lucian Bute, cel mai bun pugilist din istoria României

Lucian Bute este considerat de mulţi ca fiind cel mai bun pugilist din istoria România. Între 2007 şi 2012, gălăţeanul şi-a apărat cu succes titlul mondial la supermijlocie de nouă ori, fiind boxerul român cu cel mai mare succes la profesionişti.

Născut pe 28 februarie 1980, la Pechea (judeţul Galaţi), Lucian Bute a început să practice fotbalul în copilărie, dar a fost atras de box la 14 ani. Sub îndrumarea lui Felix Păun, gălăţeanul a început să bifeze primele victorii, însă la 17 ani a fost la un pas să renunţe la sport. Medicii l-au diagnosticat cu dismorfism vertebral, însă după mai multe tratamente a reuşit să revină în sală. Un an mai târziu, în 1998, a câştigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de juniori din Argentina.

Lucian Bute, cel mai bun pugilist din istoria României

În 1999, Lucian Bute a câştigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de box de la Houston la semimijlocie. Patru ani mai târziu, românul s-a mutat în Canada şi a trecut la profesionişti. Pe 11 septembrie 2004, Lucian Bute a anunţat că va fi antrenat de Fredie Roach şi a început o serie impresionantă în box. După 20 de lupte în care a obţinut 16 victorii prin KO sau TKO, Lucian Bute l-a întâlnit pe Alejandro Berrio într-un duel cu centura IBF la supermijlocie. Pe 19 octombrie 2007, pugilistul îl învingea prin KO pe columbian şi devenea campion mondial.

Între 2007 şi 2012, Lucian Bute şi-a apărat centura de nouă ori, învingându-i pe William Jopy, Librado Andrade (de două ori), Fulgencio Zuniga, Edison Miranda, Jesse Brinkley, Brian Magee, Jean-Paul Mendy şi Glen Johnson. Pe 26 mai 2012, pugilistul gălăţean şi-a pierdut centura după ce a fost învins pe Carl Froch prin KO tehnic în repriza a cincea. Românul a încercat să recucerească titlul mondial, însă a fost învins de James DeGale în lupta pentru centura IBF la supermijlocie. În plus, în 2016, Lucian Bute a fost depistat pozitiv după lupta pierdută cu Badou Jack. Chiar dacă nu a anunţat oficial că se va retrage, românul nu a mai boxat de pe 24 februarie 2017, când a fost învins de Eleider Alvarez. Până în prezent, Bute are 32 de victorii şi cinci înfrângeri la profesionişti. “N-am luat decizia finală dacă mă retrag sau nu, dacă mai fac un meci sau nu, dar sunt convins că sunt foarte aproape să pun capăt carierei mele. Sincer nu mă văd să fiu antrenor. Viaţa de antrenor e ca şi viaţa de sportiv, trebuie să stai cu sportivul plecat, să fii plecat de acasă şi mi-aş dori să fiu aproape de familie. Mai repede mă văd un organizator de evenimente, promotor”, declara recent Lucian Bute.