Fotbal intern

KAZAHSTAN-ROMÂNIA. “Experţii” în “sintetic” au dat verdictul: GREU pentru atacanţi, BINE pentru fundaşi! “Fuge mingea ca pe gheaţă”

UPDATE, ora 21:00 / Ioan Andone, care a antrenat în Kazahstan la Astana şi Aktobe, le atrage atenţia românilor pentru meciul de marţi în priviţa gazonului sintetic. Tehnicianul lui Dinamo...
11.10.2016 | 00:04
KAZAHSTANROMANIA Expertii in sintetic au dat verdictul GREU pentru atacanti BINE pentru fundasi Fuge mingea ca pe gheata

UPDATE, ora 21:00 / Ioan Andone, care a antrenat în Kazahstan la Astana şi Aktobe, le atrage atenţia românilor pentru meciul de marţi în priviţa gazonului sintetic. Tehnicianul lui Dinamo anunţă şi care este cel mai periculos jucător al adversarilor:

“Fuge mingea ca pe gheaţă! Şi la preluare trebuie să ai grijă. Mingea alunecă, vai de mine. Sergei e un jucător de nivelul lui Viorel Moldovan, doar că mai înalt. Rău şi de bătaie. Îşi creează ocazii, aleargă 15 km”, a spus Ioan Andone.

Terenul sintetic pe care se va disputa partida Kazahstan – România îi sperie pe “tricolori”. Cei mai mulţi jucători din lotul lui Christoph Daum nu sînt obişnuiţi să joace pe o astfel de suprafaţă, astfel că selecţionerul a condus mai multe şedinţe de pregătire pe teren artificial în ultimele zile. FANATIK.RO a luat legătura cu Vasile Maftei şi Marius Pena, care cunosc foarte bine terenul sintetic. Cei doi au dezvăluit care sînt avantajele şi dezavantajele la care se supun fotbaliştii echipei naţionale.

CE SPUNE FUNDAŞUL

“Sîntem avantajaţi!”

Maftei a evoluat pentru Concordia Chiajna pentru un sezon, între 2014 şi 2015. Gruparea ilfoveană este singura din Liga 1 care evoluează în partidele de pe teren propriu pe teren sintetic. Fostul internaţional este convins că o astfel de suprafaţă ne va avantaja pentru că avem jucători tehnici.

“Jocul este mai rapid!  Însă o echipă tehnică, aşa cum era cea a României, se poate impune fără probleme. Pentru că mingea nu sare, pasele merg mai uşor. Nu cred că vom avea probleme. Cei din Kazahstan au doar avantajul că au mai jucat acolo. Atît! Va trebuie să ne adaptăm cu suprafaţa. Indiferent că terenul este moalte, tare, sintetic, sîntem fotbalişti profesionişti şi trebuie să jucăm oriunde. Este chiar frumos să joci pe sintetic, nu este urît deloc, sare altfel mingea”, a spus Maftei pentru FANATIK.RO.

“Te dor toate după un meci pe sintetic”

Fostul “tricolor” a precizat că pot apărea accidentări pe un teren sintetic, însă acest lucru nu este obligatoriu. “După un meci pe teren sintetic, apar probleme la articulaţii, te dor toate, genunchii, ligamentele… Ai nevoie de un timp de refacere. Este bine că jucăm al doilea meci şi apoi avem pauză. Era complicat dacă jucam prima oară în Kazahstan şi apoi în Armenia.

La Chiajna, jucam cu ghete cu crampoane cu filet. Însă depinde de jucător, în ce încălţări se simte bine, de tabieturile fiecăruia. Am suferit şi o accidentare pe teren sintetic, am stat patru luni pe bară, m-am infectat. Însă acest lucru îl puteam păţi şi pe un gazon natural, nu are legătură”, a spus Maftei.

“Probleme pot apărea dacă terenul e uscat”

La ora partidei se anunţă lapoviţă, lucru care este foarte bun pentru starea gazonului. “Probleme apar atunci cînd terenul nu e ud. Dacă e uscat frînează jocul, te poţi chiar împiedica. Dar am înţeles că nu va fi cazul la ora partidei. Am văzut că polonezii se plîng de faptul că nu au cîştigat în Kazahstan şi au dat vina pe teren.

Îţi spun eu că dacă învingeau, ieşeau şi spunea că este fantastic terenul sintetic. Aşa au încercar şi ei să-şi găsească scuze. Dar, repet, eu nu-mi fac probleme pentru meciul de marţi. Să nu uităm că avem şi noi jucători care au jucat pe sintetic. Aici, contra Concordiei, prin Rusia…”, a spus Maftei pentru FANATIK.RO.

CE SPUNE ATACANTUL

“Gazdele sînt avantajate”

În schimb, actualul atacant al formaţiei Concordia Chiajna, Marius Pena este de părere că naţionala Khazastanului poreneşte cu un uşor avantaj în faţa României deoarece jucătorii acestei echipe sînt învăţaţi mai bine să joace pe terenuri sintetice. “Chiar dacă vrei să spui că nu este nici o diferenţă realitatea te contrazice imediat. Gazonul sintetic e mult mai tare faţă ca cel natural de iarbă. Lucrul asta îl simţi încă de la încălzire. Trebuie să ai la tine imediat o a doua pereche de ghete ca să poţi să le schimbi pe cele cu care simţi că nu poţi juca.

Dacă începi meciul cu ghete care nu poţi juca, atunci îţi spun sigur că nu mai poţi să stai în picioare după 30 de minute. Aşa că nu are rost să forţezi. În schimb ca atacant trebuie să profiţi la maximum de faptul că mingea alunecă mult mai repede pe terenul sintetic. Trebuie să încerci să tragi la poartă cît mai des deoarece pe un asemnea teren balonul îi face mari probleme portarului. În mod sigur jucătorii gazdelor sînt avantajaţi de un asemenea teren doarece ei joacă mai mereu acolo”, a spus Pena.

“Dacă terenul e uscat ai mari probleme!”

Marius Pena a mai mărturisit că o mare problemă cu terenul sintetic este atunci cînd acesta este uscat sută la sută. “Cînd un teren sintetic este uscat în totalitate te poţi trezi că ai căzut pe jos fără să vrei. Uneori cînd faci mişcări mai bruşte te poţi împiedica spre amuzamentul spectatorilor. Însă pînă la urmă jucătorii noştri sînt fotbalişti profesionişti şi sînt sigur că îşi vor lua toate măsurile. E mult pînă se vor acomoda, dar sînt sigur că deja au făcut lucrul asta încă de la primul antrenament. Sper să nu aibă probleme cu exersarea schemelor de joc pe un asemnea teren, deoarece trebuie să te acomodezi foarte repede”, a spus Pena.

Mesaj pentru Săpunaru: “Pe ei fratele meu!”

În final, Marius Pena a vrut să le transmită un mesaj de încurajare tuturor jucătorilor de la echipa naţională a României, dar mai cu seamă lui Săpunaru. “Le urez prin intermediul vostru toturor băieţilor din lotul României multă baftă, dar vreau să vă spun că îi ţin pumii strînşi cel mai mult fratelui meu Săpunaru. Mă ştiu cu el de mic copil încă de pe vremea cînd amîndoi eram juniori la FC Naţional. Pe ei fratele meu şi nu lăsa pe nici unul să scape“, a încheiat Pena.