Sporturi

Magnus Carlsen își apără pentru a treia oară titlul mondial la șah! Nu i-a lăsat nicio șansă lui Caruana în tiebreak

28.11.2018 | 21:25
Magnus Carlsen isi apara pentru a treia oara titlul mondial la sah Nu ia lasat nicio sansa lui Caruana in tiebreak

Magnus Carlsen rămâne campion mondial la șah, după ce s-a impus clar miercuri, la tiebreak, scor 3-0. Norvegianul a câștigat toate cele trei partide de șah rapid disputate astăzi și, în condițiile în care se disputa în sistemul cel mai bun din patru, Fabiano Caruana nu mai avea cum să împingă seria spre partidele de blitz. Ultimul joc nu a mai avut loc. Carlsen își apără cu succes titlul mondial câștigat în 2013, în fața lui Viswanathan Anand, și câștigă și marele premiu pus în joc, un milion de euro.

A fost o finală care are foarte multe argumente pentru a rămâne în istorie. A fost pentru prima dată în istoria de 132 de ani a competiției când toate partidele disputate în jocurile de șah clasic s-au terminat la egalitate. Primul meci a avut loc pe nouă noiembrie și a fost și cel mai lung al seriei. 115 mutări și peste șapte ore de joc, a patra cea mai lungă partidă din istoria întâlnirilor pentru titlul mondial.

Magnus Carlsen își apără pentru a treia oară titlul mondial la șah. Era mare favorit la jocurile de șah rapid

Ultimul joc de șah clasic a avut loc pe 26 noiembrie și a oferit o surpriză uriașă. Carlsen, care avea piesele negre, a fost cel care i-a propus remiza lui Fabiano Caruana, după mutarea 31. Deși era destul de evident că avea un avantaj pozițional, dar și mai mult timp rămas pe ceas. Americanul mai avea doar opt minute până la mutarea 40, când ar fi primit o bonificație de timp.

Decizia lui Magnus Carlsen de a cere remiză în meciul 12, acceptată cu mare bucurie de Caruana, a trădat și încrederea pe care norvegianul o avea în puterea sa de a-și securiza titlul la meciurile rapide. Carlsen este lider mondial și în clasamentul pentru șah rapid și în cel de blitz, în vreme ce Fabiano Caruana ocupa doar locul 8 la șah rapid și 16 la blitz.

Magnus Carlsen își apără pentru a treia oară titlul mondial la șah. Și în 2016 se impunea tot la tiebreak

Calculele hârtiei au fost respectate cu exactitate. Au fost meciuri în care fiecare jucător a primit un timp de 25 de minute, plus un bonus de 10 secunde la fiecare mutare. Primul meci a fost și cel mai echilibrat. Carlsen a început cu “Deschiderea Engleză”, iar poziția a mers mult timp spre o remiză. Norvegianul a reușit, însă, spre final, să fructifice un ușor avantaj tactic, patru pioni legați pe flancul regelui. Caruana a cedat după mutarea 55.

Meciul doi a avut cele mai puține mutări dintre toate cele 15 jucate de cei doi jucători, Carlsen a jucat “Apărarea Siciliană”, un “Sveshnikov”, singura variantă deschisă a aceste apărări, pe care campionul mondial a mai folosit-o și în meciurile 8, 10 și 12. De altfel, primele 10 mutări au curs exact ca în partida 12 a clasicelor. Carlsen a fost primul care a deviat de la traseul acelui meci, la mutarea 11, iar decizia s-a dovedit excelentă. Profitând și de faptul că americanul s-a hazardat pentru a forța victoria, Carlsen a reușit să contreze și s-a impus foarte repede, doar 28 de mutări.

Fabiano Caruana a încercat să surprindă în meciul trei și a jucat pentru prima dată “Apărarea Siciliană”, renunțând la 1… e5, alegerea din meciurile clasice ca răspuns la 1. e4. Nu a fost suficient pentru a-l clinti pe Carlsen, care a presat pe flancul damei și chiar a reușit să transforme un pion pe coloana C, înainte ca Fabiano Caruana să cedeze. Carlsen își păstrează titlul obținut în 2013, în fața lui Anand, cel pe care îl învingea și un an mai târziu, la încercarea indianului de revanșă. Carlsen se impusese tot la tiebreak și în precedenta finală, în 2016, în fața rusului Serghei Karjakin. Norvegianul este și primul jucător din istorie care deține, în același timp, titlurile mondiale la șah clasic, șah rapid și blitz.