News

Mandela a folosit sportul ca pe o armă împotriva rasismului: “Are puterea să schimbe lumea”

Joi, 5 decembrie, s-a stins din viată Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud. Acesta a avut o contribuţie foarte mare în sportul mondial, mai ales în rugby-ul african....
06.12.2013 | 12:03

Joi, 5 decembrie, s-a stins din viată Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud. Acesta a avut o contribuţie foarte mare în sportul mondial, mai ales în rugby-ul african.

Acest sport era dominat de albi la începutul anilor 90. Mandela, fost practicant de box în tinereţe, şi-a dat seama de puterea sportului şi a aplicat cît a putut de mult acest lucru. Primul lucru care l-a făcut Mandela a fsot să îi convingă pe jucătorii de culoare să accepte naţioana Springboks, chiar dacă tricourile erau verzi şi aduceau aminte de regimul opresiv al Apartheidului, iar pe albi i-a convins că imnul este al tuturor, nu doar un strigăt de protest al negrilor.

Naţionala de rugby a Africii de Sud a învins Noua Zeelandă în finala Campionatului Mondial din 1995. Nelson Mandela a apărut pe teren în faţa a 65.000 de oameni, marea majoritate albi, îmbrăcat în tricoul lui Francois Pienaar, căpitanul echipei. Pe durata partidei, publicul a început să îi strige numele, sportul trecînd pe locul 2. De asemenea, se spune că acel trofeu cîştigat de Africa de Sud a unit pentru prima oară cu adevărat o ţară măcinată de ura rasială.

Acest episod a fost prins şi de Clint Eastwood, care a regizat un film cu acel succes, Invictus, în 2009, cu Morgan Freeman în rolul preşedintelui.

 

Nelson Mandela a făcut box, iar fostul preşedinte a declarat că cel mai mare regret al său este faptul că nu a reuşit să devină campion mondial la categoria grea.

Foarte mulţi oameni importanţi din sport şi-au arătat recunoştinţa faţă de fostul preşedinte. Unul dintre cei mai buni fotbalişti din lume, Pele, a declarat: “A fost eroul meu, prietenul meu, tovarăşul meu în lupta pentru cauza poporului şi pentru pacea în lume. Să-i continuăm opera. A fost una dintre cele mai influente persoane din viaţa mea

De asemenea, Nelson Mandela avea încredere mare în puterea sportului asupra planetei: “Sportul are puterea să schimbe lumea”, spunea Mandela. “Are puterea să inspire. Are puterea să unească oamenii într-un mod în care altele puţin o reuşesc. Sportul vorbeşte tinerilor în limba pe care ei o înteleg. Sportul crează speranţă acolo unde este numai disperare. Este mai puternic decît guvernul în spargerea barierelor rasiale”

Unul dintre jucătorii care au cîştigat Cupa Mondială din 1995, Chester Williams, a fost antrenorul Timişoarei timp de doi 2 ani, alături de care a cîştigat două titluri naţionale.