Sport

MApN, sancţionat pentru discriminare: ”În România, accesul femeilor în anumite domenii este restricţionat doar pentru că sunt femei”

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât vineri, 1 aprilie, că excluderea nejustificată a femeilor de la mai multe specializări militare şi oferirea unui număr extrem de mic de locuri pentru femei...
05.04.2016 | 16:34
MApN sanctionat pentru discriminare In Romania accesul femeilor in anumite domenii este restrictionat doar pentru ca sunt femei

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât vineri, 1 aprilie, că excluderea nejustificată a femeilor de la mai multe specializări militare şi oferirea unui număr extrem de mic de locuri pentru femei în învăţământul militar superior este discriminatorie.

Marea majoritate a instituţiilor de învăţământ pre-universitar şi universitar ale MApN oferă în continuare un număr de locuri disproporţionat de mic pentru femei în comparaţie cu bărbaţii, fără prezentarea unor justificări obiective, legitime şi proporţionale.

MApN a fost deja sancţionat prin avertisment de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în octombrie 2014 pentru această diferenţiere nefondată. În ciuda acestei sancţiuni, MApN a contestat decizia CNCD în iarna anului trecut, argumentând în faţa Curţii de Apel Bucureşti că femeile nu pot face parte din Armata Română pentru că au ciclu menstrual şi, câteodată, fac copii:

“O abordare fără limitări şi constrângeri din partea decidentului militar la concursurile de admitere în unităţile şi instituţiile de învăţământ militar poate conduce în situaţia cea mai defavorabilă, la ocuparea an de an a locurilor scoase la concurs numai de către femei, la toate armele şi specialităţile militare; prin reducere la absurd, într-o perioadă de 6-9 ani, poate apărea situaţia conform căreia o escadrilă de avioane multirol sau elicoptere de luptă să fie încadrată numai cu femei, ceea ce conduce, datorită structurii morfo-fiziologice şi biologice a părţii feminine, ca în fiecare lună, pentru o perioadă de 4-5 zile escadrila să fie neoperaţională, iar pe perioada maternităţii, care se poate întâmpla pentru mai multe femei din acelaşi escadrilă situaţia să fie asemănătoare. ”, se arată în cererea de chemare în judecată a MApN.

“Locurile segregate şi existenţa unui număr de locuri considerabil mai mic alocat femeilor pentru admiterea în cadrul instituţiilor de învăţământ din cadrul MApN ne arată încă o dată că în România accesul femeilor este restricţionat în anumite domenii doar pentru că sunt femei, aspect de altfel întărit prin argumentele absurde folosite de reprezentaţii MapN,” declară Andreea Braga, Preşedinta Centrului FILIA, conform tvr.

România a fost singura ţară care a avut în Al Doilea Război Mondial o escadrilă formată exclusiv din femei. Escadrila albă a rămas în istoria Armatei Române prin faptele sale de arme, precum misiuni de evacuare a răniţilor în Bătălia de la Odessa, Bătălia de la Stalingrad şi Bătălia din Crimeea.

Semnatarii petiţiei depuse de 17 organizaţii la CNCD au atras atenţia că împărţirea inegală pe sexe a locurilor scoase la concurs în cadrul unităţilor de învăţământ ale MApN nu a existat întotdeauna. Accesul fetelor în colegiile militare liceale, de exemplu, a fost permis pentru prima dată în anul 2001.

În perioada 2001 – 2004, nu au existat locuri de admitere separate pentru fete şi băieţi. Structura promoţiilor de absolvenţi pentru perioada 2005-2008 demonstrează faptul că prezenţa fetelor era cel puţin la fel de numeroasă ca cea a băieţilor, iar performanţele lor şcolare, atât la admitere, cât şi la absolvire erau, de multe ori, superioare celor realizate de colegii lor băieţi. În anul şcolar 2016-2017, nu există niciun loc pentru fete în învăţământul militar liceal.

„În lipsa unor justificări reale, bazate pe date ştiinţifice concrete care să dovedească faptul că persoanele de sex feminin nu pot face faţă rigorilor profesiei şi condiţiilor de lucru respective, nu putem lega aceste cifre decât de tradiţie bazată pe stereotipuri şi prejudecăţi, ceea ce nu este o explicaţie rezonabilă şi acceptabilă în contextul limitării dreptului la educaţie şi formare profesională pe criteriul sex,” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului şi reprezentanta Coaliţiei anti-discriminare.

Coaliţia Anti-discriminare, reţea informală de lobby şi advocacy care a susţinut acest caz în faţa Curţii de Apel Bucureşti, atrage atenţia că planul de şcolarizare pentru 2016-2017 este în continuare discriminatoriu, deşi MApN a introdus locuri nesegregate pe sexe la anumite arme. Spre exemplu, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu oferă doar 14 locuri pentru care concursul de admitere se organizează fără a fi luat în considerare genul. Arma în cauză este intendenţa, adică serviciul din cadrul forţelor armate care asigură aprovizionarea trupelor cu hrană şi cu echipament. Practic, MApN decide că singurul domeniu în care bărbaţii şi femeile pot fi la fel de bine pregătiţi este organizarea unei popote militare. Din totalul de 212 locuri scoase la concurs de Academia Nicolae Bălcescu, 34 de locuri (16%) sunt rezervate femeilor, în timp ce 178 sunt accesibile numai bărbaţilor.

Sursă: www.gandul.info

Tags: