News

Ciolacu, înainte de discursul lui Zelenski: “Putin este un criminal de război” / Aurescu: “Ar putea fi adoptate noi sancţiuni de UE”. Update

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a ținut o conferință de presă în care a vorbit despre discursul pe care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar trebui să îl țină în cursul zilei de luni.
04.04.2022 | 14:16
Ciolacu inainte de discursul lui Zelenski Putin este un criminal de razboi  Aurescu Ar putea fi adoptate noi sanctiuni de UE Update
Marcel Ciolacu crede că Vladimir Putin este un criminal de război. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT
04-04-2022
11:16

Bogdan Aurescu: "Am condamnat încă odată, ferm crimele comise la Bucea"

Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României, a ținut o conferință de presă în care a vorbit despre masacrul pe care armata rusă l-a făcut în orașul Bucea. El a condamnat în mod oficial acest masacru.

“Am condamnat încă odată, ferm crimele comise la Bucea și în alte localități din Ucraina. Este clar că, fără niciun fel de îndoială, că răspunderea aparține Rusiei pentru aceste crime. Ele au fost comise într-o zonă a Ucrainei în momentul în care aceasta era ocupată de către forțele armate ruse”, a declarat Aurescu.

Ministrul a mai adăugat că magistrații Curții Penale Internaționale trebuie să acționeze imediat în cazul violențelor armatei ruse și a cerut trimiterea unor procurori specializați care să investigheze aceste acte.

Aurescu a vorbit despre consolidarea flancului estic al NATO, despre modul în care măsurile de la summitul de la Bruxelles sunt implementate, dar și despre deciziile care urmează să fie luate de liderii alianței la Madrid.

De asemenea, dată fiind gravitatea acțiunilor Rusiei pe teritoriul Ucrainei, ministrul Aurescu a explicat că ar putea fi luate noi sancțiuni care să descurajeze astfel de acte.

“Am discutat despre modalitățile prin care putem să continuăm să ne coordonăm împreună, dar și cu aliați și parteneri pentru a continua presiunea asupra Rusiei, pentru a continua izolarea acesteia pe plan internațional”, a adăugat acesta.

“România a susținut și continuă să susțină un răspuns cât mai ferm al comunității internaționale, ar putea fi adoptate noi sancțiuni de UE, sancțiuni care să fie robuste, care să fie solide, fundamentate juridic, de natură să descurajeze escaladarea conflictului”, a concluzionat ministrul.

 

Săptămâna trecută, deputatul Pavel Popescu a anunțat că președintele ucrainean se va adresa parlamentarilor români în cursul zilei de luni, 04 aprilie. Acest anunț a atras o serie de mesaje de sprijin pentru poporul ucrainean.

Mai rămân de stabilit o serie de detalii birocratice

“Lupta ucrainenilor nu este doar a lor. Este o luptă pentru libertate și pentru toate statele și popoarele care iubesc pacea. Așteptăm cu nerăbdare intervenția președintelui Zelenski, care se va adresa Parlamentul României luni seara, săptămâna viitoare. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți cei care astăzi arătați empatie față de cei ce fug din calea nenorocirii iscate de criminalul de război, Vladimir Putin”, nota deputatul.

ADVERTISEMENT

În ciuda entuziasmului de care deputatul și alte figuri publice l-au arătat în ultimele zile, după cum a explicat Marcel Ciolacu, mai există o serie de detalii birocratice care trebuie puse la punct, notează News.ro.

Mai exact, dimineață, discursul lui Volodimir Zelenski nu se afla pe ordinea de zi a parlamentarilor. După cum explică Ciolacu, Biroul Permanent al Parlamentului ar trebui să primească “o solicitare din partea Ambasadei pentru acest discurs în Parlamentul României, ori o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe”.

ADVERTISEMENT

Președintele Camerei Deputaților a subliniat că trimiterea unui dintre cele două documente reprezintă o abordare normală într-un stat membru al comunității europene, dată fiind situația geopolitică.

“Aşa se lucrează într-un stat democratic, mai ales într-o situaţia atât de delicată”, a declarat Ciolacu.

“Eu nu vorbesc de respectat, este vorba de o diferenţă de abordare a unui moment atât de important, cum ar fi discursul domnului preşedinte Zelenski în Parlamentul României”, a mai adăugat Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Liderul social-democraților a ținut să își arate sprijinul pentru Ucraina și președintele acesteia, explicând că “vorbim de un preşedinte al unui stat suveran, atacat de către Rusia, în acest moment, unde este un genocid, şi din acest moment, eu nu mai am nicio reţinere să spun că Putin este un criminal de război”.

Discursul lui Zelenski în Parlament, într-un moment dur al războiului

Intervenția pe care Volodimir Zelenski ar urma să o aibă azi după ora 19 în parlamentul țării noastre vine într-un moment extrem de sensibil pentru Ucraina, la doar o zi după primele detalii despre masacrul care a avut loc la Bucha.

ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski acuză soldații ruși de genocid în acest caz, el făcând această afirmație pentru presa internațională.

“Eliminarea unei întregi naţiuni şi a oamenilor. Noi suntem cetăţenii Ucrainei. Avem peste 100 de naţionalităţi. Este vorba de distrugerea şi exterminarea tuturor acestor naţionalităţi”, a adăugat preşedintele ucrainean, a declarat președintele ucrainean.

Acțiunile Federației Ruse au fost condamnate de comunitatea internațională, inclusiv de premierul Nicolae Ciucă. Acesta a scris un mesaj pe Twitter prin care anchetarea acestor atrocități.

“Crimele îngrozitoare comise în Ucraina de soldaţii ruşi trebuie judecate şi pedepsite de justiţia internaţională. Copiii, femeile, civilii abuzaţi şi ucişi cu sânge rece aşteaptă să li se facă dreptate”, a scris premierul Ciucă.

ADVERTISEMENT