Sporturi

Mari glorii ale tenisului sar în apărarea Serenei Williams

09.09.2018 | 12:37
Mari glorii ale tenisului sar in apararea Serenei Williams

Mari glorii ale teninsului sar în apărarea Serenei Wiliams, care a pierdut finala US Open în faţa japonezei Naomi Osaka în două seturi, 6-2, 6-4. Americanca mai mult s-a războit însă cu arbitrul spaniol Carlos Ramos decât cu adversara, care i-a fost net superioară la toate capitolele, făcând presa internaţională să îşi pună întrebarea dacă am asistat la naşterea unei noi stele în tenisul feminin. Serena a primit trei avertismente din partea arbitrului. Totul a pornit de la faptul că acesta i-a dat un avertisment jucătoarei de culoare în primele gameuri pentru faptul că făcea, prin semne coaching cu antrenorul ei, Patrick Mouraoglu, aflat în tribună.

Avertismentul  a aprins scânteia scandalului, americanca strigând la arbitru că ea nu trişează. A aruncat racheta şi a primit un punct penalizare, iar în al doilea set, la scorul de 4-3 pentru adversară nu a mai suportat şi s-a dus la arbitru, făcându-l hoţ. Asta i-a pus capac, pentru că a fost penalizată cu un game, scorul a sărit la 5-3 pentru Osaka şi totul s-a terminat în cel mai rău mod cu putinţă pentru Williams.

Mari glorii ale tenisului sar în apărarea Serenei Williams. Billie Jean King e cea mai aprigă

Deşi antrenorul americancei, Patrick Mouratoglu a recunoscut după meci faptul că a făcut coaching atunci când arbitrul i-a dat avertisment sportivei sale, există opinii care susţin atitudinea Serenei şi o felicită pentru modul în care a procedat. Şi este vorba de nume sonore din lumea sportului alb, atât de la masculin, cât şi de la feminin. Cel mai arzător subiect rămâne şi probabil aşa va fi şi de acum înainte coachingul, dacă este bine să se permită sau nu la turneele de Grand Slam. Şi, dacă mulţi sunt pentru. surpriza a venit tocmai de la antrenorul Simonei Halep, australianul Darren Cahill, care este categoric împotriva acceptării coachingului la Grand Slamuri, considerând că sportivii şi sportivele trebuie să ia singuri deciziile.

Glorii ale tenisului sar în apărarea Serenei Williams. Andy Roddick şi Viktoria Azarenka atacă şi ei arbitrajul. În imagine Serena în lacrimi
Glorii ale tenisului sar în apărarea Serenei Williams. Andy Roddick şi Viktoria Azarenka atacă şi ei arbitrajul

“Multe lucruri au mers greșit în finala de la US Open. Coaching-ul ar trebui să fie permis la fiecare punct în tenis. Nu este, și, ca rezultat, o jucătoare a fost penalizată pentru acțiunile antrenorului său. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Când o femeie devine emotivă, e “isterică” și e penalizată pentru asta. Când un bărbat face asta, el este “deschis” și nu există repercusiuni. Mulțumesc, Serena, pentru că ai tras un semnal de alarmă cu privire la acest aspect. Multe voci ar trebui să procedeze la fel”, a scris Billie Jean King pe Twitter.

“Cel mai prost arbitraj pe care l-am văzut vreodată…cel mai prost”, a scris Roddick, completat de Azarenka: “E de rahat!”. O poziţie care poate avea efecte negative pe viitor nu numai asupra Serenei Williams, care astfel poate crede că s-a transformat într-o justiţară în tenisul feminin şi care poate genera pe viitor reacţii similare şi din partea altor jucători sau jucătoare, pornind de la exemplul oferit de unul dintre cele mai proeminente nume din acest sport în ultimul deceniu. Într-o situaţie ingrată s-a aflat şi adversara Serenei, pentru care americanca a reprezentat modelul de urmat în carieră şi care privea stânjenită la festivitatea de premiere înspre învinsa sa.

Tags: