Mario Kempes a ajuns la o echipă din Albania! A fost întîmpinat cu un sac de bani. La propriu!

Pe Mario Kempes ni-l aducem aminte din postura de campion mondial cu naţionala Argentinei, în 1978. Ori pentru golurile marcate apoi la Valencia, cu care a cîştigat Cupa Cupelor, după transferul...
31.01.2016 | 15:45
Mario Kempes a ajuns la o echipa din Albania A fost intimpinat cu un sac de bani La propriu

Pe Mario Kempes ni-l aducem aminte din postura de campion mondial cu naţionala Argentinei, în 1978. Ori pentru golurile marcate apoi la Valencia, cu care a cîştigat Cupa Cupelor, după transferul în Europa.

Atacantul cu pletele în vînt era unul din fotbaliştii care puteau marca din orice poziţie şi cu orice parte a corpului, tehnica sa individuală fiind una desăvîrşită. Din păcate, cariera sa de antrenor nu a egalat-o nici pe departe pe cea de jucător.

A ales o echipă din Albania

După o scurtă perioadă petrecută de Kempes pe banca tehnică a unei echipe argentiniene din ligile inferioare, pe adresa sa a venit o invitaţie surpriză. Un club albanez, KF Lushnja, îi propunea să preia banca tehnică, odată cu promovarea echipei în prima ligă.

Pe 20 decembrie 1996, Kempes ajungea în cea mai săracă ţară europeană, pentru o provocare majoră. Prima surpriză avea să fie de ordin financiar. Kempes a semnat un contract pe doi ani, în valoare de 350.000 de dolari, iar jumătate din această sumă i-a fost adusă la domiciliu. Cash! Bancnotele americane erau frumos ambalate în saci, deoarece albanezii nu foloseau tranzacţiile bancare, nici pentru valori atît de mari.

Entuziasmul celor de la Lushnja a mers pînă acolo încît s-au gîndit să îl oferteze pe celebrul atacant Gabriel Batistuta, în mare formă, însă acesta a declinat în mod elegant.

Patron arestat egal colaps

Zilele frumoase pentru Kempes în Albania nu au fost însă o constantă. În februarie 1997, fostul atacant argentinian a trebuit să se întoarcă în ţara natală, după ce echipa a intrat în colaps financiar. Patronul Pellumb Xhaferri a fost arestat, iar suporterii au izbucnit violent cînd echipa a intrat pe panta descendentă.

Performanţele majore ale lui Kempes, ca antrenor în Albania, au fost semifinala de Cupă, în care Lushnja ajunsese, dar şi o victorie eclatantă în campionat, 5-0 cu Dinamo Tirana.

În disperare de cauză, încercînd să salveze clubul de la naufragiu, Kempes a cerut ajutorul foştilor săi colegi Diego Armando Maradona şi Daniel Passarella, însă aceştia nu au vrut să se implice cu bani.

Aurel Ţicleanu a antrenat pe Lushnja

La timona echipei albaneze KF Lushnja s-a aflat, pentru o scurtă perioadă, fostul internaţional român Aurel Ţicleanu. Acesta a antrenat acolo în perioada 1 iulie – 18 octombrie 2013, fiind apoi demis din cauza rezultatelor înregistrate de echipă.

Kempes, primul gol contra României

Primul gol pe care l-a marcat Kempes pentru naţionala argentiniană a fost în poarta României. Tricolorii au susţinut un meci amical la Buenos Aires, pe 22 aprilie 1974, pierdut cu 2-1. Unul din golurile sud-americanilor a purtat semnătura celebrului Kempes, pe atunci doar un tînăr aflat în căutarea consacrării.

În total, la naţionala Argentinei, Kempes a jucat de 43 de ori şi a înscris 20 de goluri, cele mai importante fiind cele două din finala Campionatului Mondial 1978, cîştigată cu 3-1, în prelungiri, contra Olandei.