Fotbal intern

Măsuri excepționale luate de Comitetul de Urgență FRF. Echipele primăriilor pot lua locul cluburilor private!

14.08.2018 | 00:32
Masuri exceptionale luate de Comitetul de Urgenta FRF Echipele primariilor pot lua locul cluburilor private

Comitetul de Urgenţă al FRF a modificat, în sedinţa de vineri, 20 iulie 2018, R egulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF). Cea mai importantă modificare adusă de FRF este faptul că grupările de drept privat vor putea fi substituite în competiţii de cluburi de drept public. Astfel, vor putea participa în competiţii şi cluburile care aparţin unor instituţii ale statului, precum ministere, primării, companii publice sau regii autonome.

Conform celor de la Pro Sport, modificarea cu pricina se găseşte în Articolul 4, Alineatul 5, paragraful 4 din noul ROAF. Astfel, printre modificări se regăsesc următoarele:

  • comasarea prin absorbţie a două cluburi din acelaşi nivel competiţional;
  • divizarea unui club polisportiv, dacă secţia de fotbal va păstra Certificatul de Identitate Sportivă al clubului iniţial, iar sediul social va fi păstrat în aceeaşi localitate;
  • divizarea unui club care are atât echipe de fotbal feminin sau fotbal în sală, pe lângă echipele de fotbal masculin (seniori sau/şi juniori), în situaţia în care echipele de fotbal feminin sau fotbal în sală devin cluburi de sine stătătoare, cu sediul în aceeaşi localitate cu a clubului iniţial;
  • cesiunea dreptului de participare în competiţii de la un club de drept privat la un club de drept public cu sediul în aceeaşi localitate, doar în situaţia în care se face dovada că finanţarea clubului de drept privat a fost efectuată de către autoritatea publică prin a cărei decizie se înfiinţează clubul de drept public cesionar.
Articolul 4, alineatul 5 din ROAF
Articolul 4, alineatul 5 din ROAF

Măsurile luate de FRF nu privesc și cluburile private. Reacția Federației

Surprinzător sau nu, măsurile luate de Federația Română de Fotbal nu îi privesc și pe „privați”. Astfel, noile modificări nu permit eventuala cesionare a drepturilor sportive între cluburi de drept privat. Adică locul unei echipe cu patron poate fi luat, peste noapte, de o echipă finanţată de o Primărie sau un minister, dar acest lucru nu se poate întâmpla şi între două cluburi care le aparţin unor persoane private. Mai multe, surse din cadrul FRF susțin că în acest moment se lucrează la o formulă pentru ca echipele deținute de instituțiile statului să poată promova chiar și în Liga 1 Betano!

FRF se apără și susține că aceste măsuri au fost în vigoare și în sezoanele precedente: „Federaţia Română de Fotbal a permis şi în anii anteriori cesionarea dreptului de participare de la cluburile de drept privat la cele de drept public, prin modificarea efectuată la data de 20 iulie trasându-se limite şi condiţii clare pentru care se permit respectivele cesiuni. Motivul pentru cele menţionate la punctul 1 nu reprezintă decât alinierea regulamentului FRF la realitatea cotidiană din România, în sensul că finanţarea structurilor sportive se realizează mai uşor prin intermediul cluburilor de drept public, autorităţile locale fiind încurajate să asigure finanţarea cluburilor de drept public, considerându-se că există posibilitatea de natură legală de a se asigura fonduri mai ridicate din bani publici pentru structurile sportive de drept public (şi implicit condiţii mai bune de organizare a activităţii fotbalistice ) decât sumele ce pot fi acordate cluburilor de drept privat din aceleaşi surse de finanţare” , se arată într-un comunicat transmis de instituția condusă de Răzvan Burleanu către cei de la Pro Sport.