News

Medicament pentru cancer, testat și pe pacienții cu coronavirus. De ce au luat cercetătorii această decizie

29.04.2020 | 18:19
Medicament pentru cancer testat si pe pacientii cu coronavirus De ce au luat cercetatorii aceasta decizie
ADVERTISEMENT

Un nou medicament pentru cancer va fi testat și pe pacienții infectați cu noul coronavirus, după ce studiile au arătat că acesta ar ajuta la combaterea COVID-19.

Medicament pentru cancer, testat și pe pacienții cu coronavirus

Un medicament nou, produs de Norvegia, a devenit primul dintr-o serie de 6 ce va fi testat și pe pacienții cu coronavirus, în cadrul unor studii realizate în Marea Britanie, anunță DailyMail.

ADVERTISEMENT

Medicamentul, denumit Bemcentinib, ar putea fi testat chiar în această săptămână pe 120 de pacienți infectați cu noul coronavirus, din 6 centre medicale din Regatul Unit.

Studiile de laborator realizate de Universitatea din Iowa au arătat că pilulele ar putea stimula răspunsul sistemului imunitar și pot opri receptorii AXL. Când sunt funcționali, aceștia permit virusului să intre în organism și să se multiplice în celulele pulmonare.

ADVERTISEMENT

Compania BerGenBio a transmis că medicamentul, ce a arătat deja rezultate promițătoare în cazul pacienților cu cancer, este unul special întrucât se administrează o singură dată pe zi și are puține efecte secundare.

Ce rol joacă noul medicament în tratarea bolnavilor COVID-19

Producătorul medicamentului spune că pilulele sunt potrivite pentru persoanele în vârstă și cele cu o stare de sănătate precară, predispuse la infecții mai grave.

ADVERTISEMENT

Bemcentinib, medicament ce va fi testat pe pacienții cu coronavirus, ar avea rolul de a inhiba receptorii AXL, ce reglează nivelul de funcționare al sistemului imunitar, potrivit studiului Universității din Iowa.

Numărul acestor receptori crește atunci când mediul devine unul agitat, din cauza virusurilor sau a celulelor canceroase care se multiplică în organism.

ADVERTISEMENT

Când receptorii AXL sunt atacați de virusuri, puterea de luptă a celulelor antivirale este blocată, iar acestea rămân fără apărare în fața bolilor. Medicamentul este testat pe 300 de pacienți cu diverse forme de cancer, dar nu a fost aprobat momentan în nicio țară.

“Suntem încântați să facem parte din această inițiativă dintre guvern, mediul academic și industria farmaceutică. Suntem gata să asigurăm dozele în zilele următoare și vom reveni cu rezultatele cât mai repede”, a spus Richard Godfrey, directorul executiv al BerGenBio.

Secretarul pentru sănătate din Marea Britanie, Matt Hancok, a spus că “în acest moment nu există medicamente specifice împotriva COVID-19, dar echipa noastră a identificat un număr de variante promițătoare.”

Hancock a mai anunțat că testele pentru depistarea noului coronavirus vor fi disponibile pentru toți angajații din spitale și centrele de îngrijire din Marea Britanie, chiar dacă au sau nu simptome specifice infecției COVID-19.

În același timp, testele vor fi disponibile pentru toți cei peste 65 de ani care au o stare febrilă ușoară sau tuse, cât și pentru cei care locuiesc cu aceștia.

ADVERTISEMENT