News

Metodologia acordării concediilor pentru cadrele didactice, schimbată în plină vacanță. Ce modificări au fost aduse

Modul în care sunt acordate concediile cadrelor didactice s-a schimbat după începerea vacanței. FANATIK vă spune ce modificări au fost aduse.
14.07.2021 | 08:43
Metodologia acordarii concediilor pentru cadrele didactice schimbata in plina vacanta Ce modificari au fost aduse
Metodologia acordării concediilor pentru cadrele didactice, schimbată în plină vacanță. Ce modificări au fost aduse Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a aprobat Ordinul 4.050 din 29 iunie 2021, care prevede mai multe schimbări în modul în care se vor acorda concediile cadrelor didactice. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial două săptămâni mai târziu.

Printre altele, se schimbă modul în care se acordă indemnizația de concediu. Aceasta nu va mai plătită automat, după depunerea cererii, ci este nevoie de o solicitare scrisă, depusă cu 30 de zile înainte, scrie Edupedu.

ADVERTISEMENT

Metodologia acordării concediilor pentru cadrele didactice, schimbată în plină vacanță. Ce modificări au fost aduse

Până acum, indemnizația pentru concediu se plătea automat, după depunerea cererii, cu „cel puțin 5 zile înaintea plecării în concediu”. Noile prevederi impun depunerea unei solicitări scrise, cu 30 de zile înainte de plecarea în vacanță.

Schimbările au intrat în vigoare începând din 13 iulie, prin Ordin de ministru. Metodologia precedentă de acordare a concediilor fusese adoptată în 2011.

ADVERTISEMENT

Documentul stipulează că perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic vor fi stabilite de consiliul de administrație al unității de învățământ. Acest lucru se va face în funcție de interesul învățământului și al celui în cauză.

Concediul de odihnă trebuie să fie efectuat integral în anul școlar respectiv, dar trebuie să se asigure personal didactic de predare pentru organizarea și desfășurarea examenelor naționale, la fel ca și în vechea metodologie.

ADVERTISEMENT

Modificarea constă în prevederea de a introduce în programul EduSal respectivele perioade de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic din învățământul preuniversitar.

Metodogia acordării concediilor în învățământ, schimbată

Noile reglementări prevăd introducerea unui număr de zile de concediu, prevedere ce nu exista în precedenta metodologie.

ADVERTISEMENT

„Personalul didactic de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar și din casele corpului didactic, precum și personalul didactic de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare beneficiază de 25 de zile lucrătoare de concediu de odihnă anual,” se arată în document.

Mai mult, „pentru funcția de inspector școlar general, director al Palatului Național al Copiilor, director în centrele atestate de formare continuă în limbile minorităților naționale, perioada efectuării concediului de odihnă, întreruperea concediului de odihnă și rechemarea din concediul de odihnă se aprobă de ministrul Educației”.

Inspectorul școlar general va aproba perioada efectuării concediului de odihnă și întreruperea concediului de odihnă pentru cei ce ocupă funcțiile de inspector școlar general adjunct, director al casei corpului didactic, inspector școlar și director din unitățile de învățământ preuniversitar.

ADVERTISEMENT