La 1900 de kilometri de casă, Herea simte lipsa familiei: “Mi-e dor de salata boeuf şi de sarmalele mamei”

[gallery ids="116115,116116,116114"]...
03.11.2013 | 15:59
La 1900 de kilometri de casa Herea simte lipsa familiei Mie dor de salata boeuf si de sarmalele mamei

FC Sion, echipa la care evoluează fostul rapidist Ovidiu Herea, a învins cu scorul de 3-0 pe FC Luzern, ocupanta locului trei în prima ligă elveţiană. Intrat pe teren la mijlocul reprizei secunde, mijlocaşul român a avut o evoluţie de excepţie, încununată cu un gol şi o pasă decisivă. Ovidiu Herea a acordat un interviu în exclusivitate pentru FANATIK, în care vorbeşte despre fotbalul elveţian, despre viaţa din “Ţara Cantoanelor”, dar şi despre lucrurile care îi lipsesc cel mai mult din România.

– Ovidiu, ai spart, în sfîrşit, gheaţa la Sion.

– A fost primul gol într-o partidă oficială pentru mine, am intrat în minutul 68 şi, după patru minute, am scos un penalty pe care tot eu l-am transformat. Apoi, la ultimul gol am pasat decisiv. Mă bucur foarte mult că am reuşit o partidă bună cu  Luzern, sper să fie un nou început pentru mine şi să joc din ce în ce mai mult.

– Realizează, te rog, o comparaţie între Liga I şi Super League.

– Campionatul Elveţiei este diferit faţă de campionatul românesc. La început, a fost destul de dificil pentru că fotbalul de aici se bazează pe forţă şi viteză, nu pe tehnică şi tactică cum este la noi. Dar, am început să mă acomodez şi sper ca golul reuşit să fie ca un declic pentru mine şi, începînd din acest moment, să am evoluţii cît mai bune. În campionatul românesc, Sion s-ar clasa în primele locuri.

“Fac meditaţii la franceză cu o profesoară”

– Te-ai acomodat cu limba?

– În partea asta, se vorbeşte franceza. Înţeleg cam tot, mai ales că fac meditaţii săptămînal cu o profesoară. La început ştiam lucrurile elementare, sa salut, să cer ceva, limbajul din teren, însă acum mă descurc foarte bine, atît la vorbit, cît şi la scris.

– Care este cel mai bun prieten al tău?

– Mă înţeleg foarte bine cu toţi colegii mei, sînt nişte băieţi ok. Colegul meu de cameră e Demetris Chirstofie, un atacant cipriot.

A primit maşină şi apartament

– Cum ai fost primit de club?

– Excelent, am primit un apartament normal într-un bloc, mai excact un complex , în care locuiesc mai mulţi colegi de la echipă. Am primit şi o maşină de serviciu, un Peugeot 308, aceeaşi maşină pe care o au şi colegii mei. De fapt, automobilul este oferit chiar de sponsorul principal al echipei.

– Cu ce îţi ocupi timpul cînd nu eşti la antrenamente?

– Vizitez cît mai mult, aici nu prea ai ce face. După şapte seara, totul se închide, nu există viaţă de noapte ca în Bucureşti. Sion este un orăşel mic, liniştit. Ies la restaurant, manînc ceva, beau un suc, merg la Lausanne, Geneva…cam asta fac în timpul liber.

Îi e dor familie şi prietenii din România

– Te asaltează suporterii pe stradă?

– Aici, fanii sînt mai liniştiţi, nu vin să te deranjeze pe stradă. Doar te salută, ocazional. Oricum, noi după fiecare partidă, avem un timp de 10-15 minute alocat fanilor cînd facem poze cu ei, le dăm autografe.

– Ai încercat mîncarea elveţiană?

– Nu ştiu care e mîncarea lor tradiţională, dar fiind lîngă Italia am mîncat pizza, paste, cam ce mese luam şi în România. Dar, mi-e dor foarte mult de sarmale, de salata de boeuf pe care le făcea mama. Abia aştept să ajung acasă de sărbători, să gust din preparatele mamei, să ma întîlnesc cu familia, cu prietenii, cu cei dragi, cu fostii colegi de la Rapid cu care să fac un grătar şi să depănăm amintiri despre perioada petrecută în Giuleşti.

“Am fost ofertat de Astra”

– Fratele tău, Claudiu, a spart, la rîndul său, gheaţa pentru Rapid.

– M-am bucurat foarte mult pentru el, a dat două pase de gol la meciul din Cupă cu Ceahlăul, apoi a marcat cu Farul. Nu ştiu ce s-a întîmplat în ultimele partide de nu a jucat. Eu îmi doresc să joace cît mai mult şi cît mai bine, şi să facă, de ce nu, carieră la Rapid.

– Înainte să ajungi la Sion, ai mai avut şi alte oferte?

– Am avut ofertă din Israel, din Italia, iar din Liga I am avut unele discuţii cu Astra. Am preferat să merg la Sion deoarece ei mă doreau mai mult şi au fost de acord să rezolve şi problema pe care o aveam cu Rapidul, vizavi de situaţia mea contractuală.

– Mai ţii legătura cu foştii tăi colegi de la Rapid?

– Cu Ionuţ Voicu vorbesc zilnic, mai ţin legătura cu Roman, Grigorie, Oros, Drăghia, Ioniţă. I-am invitat în Elveţia, însă nu au putut să vină deoarece au antrenamente, iar timpul liber nu le permite să vină pînă aici.

„Sper să ne calificăm la Campionatul Mondial”

– Te gîndeşti la echipa naţională?

– Normal că mă gîndesc la echipa naţională, însă eu îmi doresc să-mi fac treaba cît mai bine la echipa de club, să devin titular de drept, să dau goluri. Dacă aceste lucruri se vor întîmpla, sper sa fiu şi eu convocat.

– Ne calificăm în dauna Greciei?

– Sînt şanse egale, 50-50. Vor fi două partide grele, jucătorii greci sînt mai experimentaţi, au valoare, vor beneficia de o atmosferă incediară la meciul tur.Dar, sînt convins că putem depăşi aceste impedimente şi să facem o partidă mare. Sper să ne calificăm la Campionatul Mondial.

Miza pe Tănase, Kapetanos, Stanciu şi Piovaccari

– În final, cum vezi partida dintre Basel şi Steaua?

– Va fi un meci foarte dificil, mai ales că Basel a jucat foarte bine în ultima perioadă şi au un moral foarte bun în urma rezultatelor obţinute. În tribune va fi o atmosferă extraordinară, elveţienii au nişte suporteri fanatici. Dar, Steaua are jucători care pot face difetenţa, aici mă refer la Tănase, Kapetanos, Stanciu şi Piovaccari.