News

Ministerul Transporturilor anunță Autostrada Sudului! Ce orașe ar urma să lege

22.05.2019 | 18:28
Ministerul Transporturilor anunta Autostrada Sudului Ce orase ar urma sa lege

Ministerul Transporturilor anunță o nouă autostradă în România, denumită Autostrada Sudului! Statul va plăti o primă uriașă partenerului privat, dacă proiectul va fi terminat mai devreme decât se estimează, însă va și amenda partenerul privat cu o sumă la fel de mare, dacă autostrada va suferi întârzieri!

Autostrada Sudului va avea 311 kilometri și va costa 1,84 de miliarde de euro

Momentan, a fost finalizat Studiul de fundamentare al autostrăzii care va lega oraşele București – Craiova – Calafat – DrobetaTurnu-Severin – Lugoj. Denumită şi Autostrada Sudului, construcţia urmează să fie realizată de CNAIR, în parteneriat public privat (PPP). Pentru cei 311 de kilometri, investiţiile sunt estimate la 1,84 miliarde de euro, potrivit Studiului de fundamentare. Contractul de PPP este structurat în două etape principale, după cum urmează:

-perioada de proiectare și construcție cu durata de 60 luni de la data finalizării perioadei preliminare;

-perioada de operare cu durata de 25 ani de la data finalizării perioadei de construcție.

Ministerul Transporturilor aşteaptă acum aprobarea Studiului de fundamentare, pentru a trece la cea de a doua etapă, cea de realizare a proiectului tehnic. Potrivit estimărilor, lucrările ar putea începe în 2021 şi să fie finalizate în 2025.

Autostrada Sudului
Autostrada Sudului prinde contur chiar in campania electorala

Prime și amenzi uriașe prevăzute în contractul public-privat

În situaţia devansării lucrărilor perioadei de 12 luni aferentă lucrărilor de proiectare şi execuţie, partenerul privat va primi din partea partenerului public o primă de succes echivalentă cu ponderea într-un an a perioadei de devansare. Valoarea anuală totală a primei de succes este de 100 milioane de euro/an.

În situaţia întârzierii finalizării perioadei de proiectare şi execuţie, partenerul privat va plăti partenerului public o amendă corespunzătoare ponderii în an a perioadei de întârziere, amenda anuală fiind de 100de milioane de euro.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, este primul care a anunțat demararea procedurilor. „Și eu sunt foarte supărat că s-a întârziat foarte mult. Cred că luni, cel mai târziu marți, Comisia de Prognoză a finalizat toată procedura, toată documentația și începe procedura de selecție. Sunt, din fericire, multe firme interesate. Autostrada Sudului pornește săptămâna viitoare ca și procedură”, a declarat Liviu Dragnea. El a adăugat că și pentru autostrada Ploiești-Brașov au fost analizate ofertele, urmând să fie anunțat câștigătorul.