News

Ministrul Alexandru Rafila, avertisment legat de Omicron: ”În cel mult 2 săptămâni se va transmite comunitar”

Ministrul sănătății din Guvernul Ciucă, Alexandru Rafila, a anunțat că varianta Omicron se va transmite comunitar în țara noastră în cel mult 2 săptămâni.
09.01.2022 | 22:31
Ministrul Alexandru Rafila avertisment legat de Omicron In cel mult 2 saptamani se va transmite comunitar
ADVERTISEMENT

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, duminică seara, că țara noastră este deja în valul 5 al infecțiilor Covid-19.

În ceea ce privește varianta Omicron, cea responsabilă de majoritatea cazurilor de SARS-CoV-2 din lume, oficialul Executivului a avertizat că în cel mult 2 săptămâni ea va avea o transmitere comunitară și în România.

ADVERTISEMENT

Omicron va avea transmitere comunitară în România în 2 săptămâni. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

Ministrul sănătății a mai dezvăluit, într-un interviu acordat la Antena 3, că ţara noastră se află pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa, situându-se pe locul doi sau trei în acest clasament.

”Omicron se va transmite comunitar în cel mult două săptămâni. Încă nu e preponderent acum în România, iar el iese şi la teste rapide”, a declarat ministrul, duminică seara.

ADVERTISEMENT

În opinia oficialului de la Sănătate, problema o reprezintă în acest moment o eventuală blocare a sistemului medical: ”prioritatea noastră e ca oamenii să fie testaţi din timp”.

”Speranţa este că aceste cazuri noi care se înregistrează să nu pună în pericol sistemul de sănătate, adică persoanele care se internează să nu fie aşa de multe.

ADVERTISEMENT

Noi am pus deja la punct, cel puţin din punct de vedere procedural, din punct de vedere legislativ pentru că aşa sunt lucrurile acum, trebuie să-l şi rodăm un pic, o săptămână cel puţin, sistemul, încât să fie un circuit pacientului extins foarte clar, care sunt criteriile, inclusiv de evaluare în centrele acelea”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Ministrul Rafila a mai spus că ,din estimările specialiștilor realizate până în acest moment, este posibil să fie circa ”un milion de cazuri” în vârful valului 5.

ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății enumeră principalele simptome ale infecției cu varianta Omicron

În aceeași ieșire televizată de duminică, ministrul Rafila, medic epidemiolog la bază, a expus și care sunt principalele simptome pe care mutația Omicron le prezintă la persoanele infectate.

Fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a indicat: ”durerea de gât, puţin intensă, ca un soi de mâncărime, transpiraţii abundente în timpul nopţii, astenie, dureri musculare, febră, mialgii, sindrom digestiv. Sunt semne care ar trebui să ne pună pe gânduri”, a spus oficialul.

Conform datelor oficiale de pe site-ul Ministerului Sănătății, numărul cazurilor de infectare confirmate la nivel național cu varianta Omicron se ridică la 295.

ADVERTISEMENT