News

Mircea Negulescu a fost reținut de procurorii SIIJ! Ce acuzații i se aduc celebrului „Portocală”

15.07.2020 | 20:19
Mircea Negulescu a fost retinut de procurorii SIIJ Ce acuzatii i se aduc celebrului Portocala
ADVERTISEMENT

Mircea Negulescu a fost reținut, miercuri seara, de procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie în dosarul Tony Blair, pe care „Portocală”, așa cum este cunoscut publicului larg, l-a instrumentat în calitate de procuror al DNA Ploiești.

În 2016, acesta a pus sechestru pe averea lui Sebastian Ghiţă, până la concurenţa sumei de 220.000 euro. Din primele informații, Negulescu este acuzat de fabricarea dosarului în care era vizat nu doar fostul premier al Marii Britanii, ci și Victor Ponta.

ADVERTISEMENT

Luna trecută, fostul procuror, eliberat din funcție ca  urmare a aplicării sancţiunii disciplinare a excluderii din magistratură, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cercetare abuzivă, influenţarea declaraţiilor martorilor (patru infracţiuni) şi participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată.

Mircea Negulescu a fost reținut de procurorii SIIJ

La data de 16 iunie 2020, procurorii din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a unui fost procuror (eliberat din funcţie în cursul anului 2019 ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare a excluderii din magistratură) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: cercetare abuzivă, prev. de art. 280 alin. 1 şi 2 din Codul penal; influenţarea declaraţiilor martorilor, prev. de art. 272 alin. 1 din Codul penal (patru infracţiuni); participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată, prev. de art. 52 alin. 3 din Codul penal în referire la art. 268 alin. 2 din Codul penal rap. la art. 47 din Codul penal şi art. 35 alin. 1 din Codul penal”, a transmis Parchetul General.

ADVERTISEMENT

Totodată, potrivit anchetatorilor, Negulescu ar fi „realizat acţiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată cât şi cu identitate reală, să dea declaraţii mincinoase, totul în scopul de a proba existenţa unor fapte de evaziune fiscală şi coruperea alegătorilor şi de a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare”.