ADVERTISEMENT
News

Modificare importantă la programul Noua Casă. A apărut o nouă obligație pentru cumpărător

Autor: Adrian Baciu | 12.03.2021 | 16:01
Modificare importantă la programul Noua Casă. A apărut o nouă obligație pentru cumpărător
Modificare importantă la programul Noua Casă. A apărut o nouă obligație pentru cumpărător. Sursa foto: Programul Noua Casă/Facebook

Guvernanții anunță o modificare importantă care vizează programul Noua Casă. Astfel, potrivit unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor, a apărut o nouă obligație pentru cumpărător.

ADVERTISEMENT

Potrivit noului act normativ, se urmărește modificarea normelor de implementare a programului Noua Casă, cuprinse în HG 717/2009. O modificare extrem de importantă care este propusă de Guvernul Cîțu vizează polița de asigurare a locuinței, document pe care beneficiarii programului sunt obligați și în prezent să-l dețină.

Schimbarea prevede ca beneficiarii programului să fie obligați, după adoptarea Hotărârii de Guvern, să-și asigure locuința achiziționată pe toată durata finanțării garantate.

ADVERTISEMENT

A apărut o nouă obligație pentru cumpărător la programul Noua Casă

La finalul lunii februarie, Executivul anunța că plafonul garanțiilor emise la programul Noua Casă va fi de 1,5 miliarde lei, conform unui proiect HG Ministerului Finanțelor.

Totodată, prin hotărâre se propune ca beneficiarii să aibă obligația să încheie polițe de asigurare împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor.

ADVERTISEMENT

Asigurarea trebuie realizată pe toată durata finanțării garantate la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață comunicată de finanțatori prin solicitarea de garantare.

Potrivit Avocatnet, beneficiarii programului Noua Casă vor fi obligați “să asigure locuința achiziționată din finanțarea garantată împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toată durata finanțării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață comunicată de finanțatori prin solicitarea de garantare”.

ADVERTISEMENT

La ora actuală, regulile programului obligă beneficiarii să asigure locuința cumpărată din finanțare garantată de stat, dar nu stabilesc și o perioadă clară ce trebuie acoperită prin polița de asigurare.

După aprobarea HG, românii incluși în programul Noua Casă vor trebui să asigure locuința pe toată perioada desfășurării contractului de credit.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă în cazul nerespectării obligației

Potrivit normelor stabilit în programul Noua Casă, în cazul în care beneficiarul nu-și asigură locuința, finanţatorul are dreptul -fără a fi obligat- să asigure locuința pe cheltuiala proprie şi să recupereze cheltuielile respective de la beneficiar.

Proiectul Ministerului Finanțelor mai prevede că, pentru acest an, plafonul garanţiilor care pot fi emise de stat în favoarea instituțiilor de credit care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul programului Noua Casă este de 1,5 miliarde de lei. În comparație cu 2020, vorbim despre o scădere cu 500 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!