Fotbal international

Mohamed Salah apără drepturile animalelor! Mesajul postat pe Twitter a stârnit controverse în Egipt. Foto

27.11.2018 | 02:52
Mohamed Salah apără drepturile animalelor. Mesajul postat pe Twitter a stârnit controverse în Egipt

Mohamed Salah a postat pe conturile personale de Twitter și Facebook o fotografie însoțită de un mesaj prin care trage un semnal de alarmă cu privire la drepturile animalelor în Egipt. Atacantul lui Liverpool apare în poză alături de pisicile sale, iar mesajul este “Pisicile și câinii nu vor fi exportate nicăieri. Asta nu se va întâmpla!” Postarea vine la doar câteva zile după ce Ministerul Agriculturii din Egipt a recunoscut că a aprobat exportul a 4.100 de pisici și câini maidanezi în mai multe țări, printre care și Coreea de Sud.

Mesajul lui Mo Salah a stârnit controverse pe rețeaua de socializare. În timp ce majoritatea a fost de partea lui,  mai mulți fani egipteni i-au reproșat că este preocupat mai degrabă de drepturile animalelor decât de cele ale oamenilor, iar câțiva chiar l-au sfătuit să își vadă de fotbal. Mare iubitor de animale, starul “cormoranilor” a postat în ultimul timp mai multe fotografii cu pisicile sale pe conturile de Twitter, Facebook și Instagram, care au devenit virale. De această dată, Salah a vrut să transmită un mesaj clar! Drepturile animalelor trebuie respectate!

Mesajul postat de Mo Salah pe Facebook
Mesajul postat de Mo Salah pe Facebook

Mii de animale au fost exportate din Egipt în ultimele luni

Fotbalistul de 26 de ani nu a rămas indiferent la știrile care vin din Egipt, unde 1.700 de câini maidanezi și 2.400 de pisici au fost exportate în lunile septembrie și octombrie, fiind pentru prima dată în istoria țării nord-africane când se întâmplă acest lucru. Cele mai multe animiale “au fost luate de pe străzi, dar au fost vaccinate și li s-au făcut certificate medicale înainte de a fi vândute altor țări”, susține purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii din Egipt. Hamed Abdeldayem.

Oficialul nu a vrut să menționeze țările în care au fost exportate animalele și nici motivele pentru care s-a luat această măsură, însă este cunoscut faptul că autoritățile s-au plâns în mai multe rânduri de numărul mare de câini maidanezi din Egipt: 22 de milioane. Egiptenii sunt îngrijorați că bietele animale ar putea fi exportate în țări a căror populație consumă carne de pisică sau câine. Îngrijorarea vine în urma declarației unui parlamentar egiptean, care a propus ca animalele “să fie adunate în ferme situate în deșert, să li se dea hrană și apoi să fie ucise și exportate în Coreea de Sud.” Parlamentarul susține că i-a venit ideea după ce a discutat cu mai multe persoane din statul asiatic.

Câine ținut în cușcă într-o fermă din Wonju, Coreea de Sud
Câine ținut în cușcă într-o fermă din Wonju, Coreea de Sud

Mo Salah apără drepturile animalelor

“Ar trebui să fie o investiție pentru Egipt”, a spus Margaret Azer, care a decis să își transforme ideea în amendament. Decizia a atras critici dure din partea activiștilor pentru drepturile animalelor din Egipt. Iar Mohamed Salah este este unul dintre cei care s-a declarat împotriva cruzimii față de câinii și pisicile din Egipt, după ce în mediul online a fost lansată campania #FightEgyptianCatsandDogsExport. Pentru o țară care în antichitate venera pisicile, măsura prin care a decis să scape de problema animalelor fără stăpân este cel puțin ciudată.

  • Aproximativ 1 milion de câini sunt mâncați anual în Coreea de Sud
O pisică stă pe picioarele unui Sfinx din apropierea pieței Tahrir din Cairo, Egipt
O pisică stă pe picioarele unui Sfinx din apropierea pieței Tahrir din Cairo, Egipt