Fotbal international

MONDIALUL SĂRACILOR. Un sfert de planetă se califică la CM 2026

FIFA a luat o decizie istorică: 48 de echipe din totalul celor 209 afiliate forului mondial (aproximativ 25%) se vor califica la Cupa Mondială din 2026. ...
11.01.2017 | 00:07
MONDIALUL SARACILOR Un sfert de planeta se califica la CM 2026

FIFA a luat o decizie istorică: 48 de echipe din totalul celor 209 afiliate forului mondial (aproximativ 25%) se vor califica la Cupa Mondială din 2026. 

Este o veste bună pentru ţările care nu au un fotbal performant, printre ele regăsindu-se în momentul de faţă şi România. Naţionala noastră are 19 de ani de când nu s-a mai calificat la un turneu final mondial, iar şansele să mergem în Rusia s-au diminuat considerabil după primele patru etape din preliminarii.

Cum s-a ajuns aici

Ideea cu 48 de echipe la turneul final i-a aparţinut în totalitate actualului preşedinte al FIFA, Gianni Infantino, ales în această funcţie în urmă cu mai puţin de un an. Elveţianul de origine italiană avea în plan schimbarea formatului de luni bune, presa speculând faptul că Mondialul va trece la un nou format din toamna lui 2016. Infantino consideră că un Mondial cu 48 de echipe va duce la creşterea interesului pentru această competiţie, făcând ca mai multe ţări să spere că se vor califica la turneul final.

„Cupa Mondială trebuie să fie pentru cei săraci, care nu au nicio şansă să ajungă la turneul final” – a spus Samuel Eto’o.

Cele mai importante schimbări

Numărul echipelor se va mări de la 32 la 48 – Cu siguranţă, este cea mai importantă schimbare. Niciodată în istorie nu s-a mai întâmplat ca turneul final mondial să aibă atât de multe formaţii la start. În total se vor disputa 80 de meciuri.

Trei locuri în plus pentru Europa – “Bătrânul Continent” ar urma să aibă 16 locuri, faţă de 13 în prezent, iar Africii i-ar reveni nouă locuri, faţă de cinci în prezent. Vor primi locuri în plus totodată şi reprezentativele de pe celelalte continente.

Vor fi 16 grupe a câte trei echipe – Pentru a nu lungi prea mult perioada desfăşurării, Infantino s-a gândit la un sistem unic. În loc de 12 grupe, cu patru echipe, cum era de aşteptat, vom vedea nu mai puţin de 16 grupe, cu trei echipe de fiecare. Mai departe se califică primele două clasate din fiecare grupă.

Nu va exista rezultat de egalitate – Meciurile care se vor termina la egalitate în faza grupelor vor fi decise la loviturile de departajare.

Apare faza şaisprezecimilor – Finalista şi câştigătoarea vor disputa acelaşi număr de meciuri ca şi până acum (7), doar că două vor fi în faza grupelor, iar celelalte cinci în fazele eliminatorii.

Ce şanse ar avea România

Cum Europa va primi doar trei locuri în plus, misiunea echipei naţionale a României se anunţă în continuare una dificilă. Cel mai probabil, se vor califica la turneul final toate câştigătoarele de grupă din preliminarii (9) şi cele mai bune şapte locuri 2.

Practic, vom fi nevoiţi să terminăm grupa preliminară pe unul din primele două locuri, similar cu procedura de calificare la Campionatul European. În momentul de faţă, România se află pe locul 4 în grupa de calificare la CM 2018, după Polonia, Muntenegru şi Danemarca.

Nu va fi organizat în Europa

Un alt lucru e cert: Cupa Mondială de fotbal din 2026 nu va avea loc pe tărâm european. Chiar dacă procedura pentru demararea licitaţiei a fost amânată din cauza scandalului uriaş de corupţie din cadrul FIFA, s-a stabilit deja că turneul final se va disputa în zona Americii de Nord şi Centrale (CONCACAF).

Dacă nu va exista nicio ţară de pe acest continent care să îndeplinească criteriile de organizare, atunci FIFA va lua în calcul ţările din CONMEBOL (America de Sud). Membrii UEFA ocupă abia al patrulea loc pe listă, după AFC/OFC. SUA şi Mexic şi-au arătat deja interesul pentru o candidatură comună.

Evoluţia turneului final

Cupa Mondială de fotbal a luat fiinţă în 1928, planul competiţiei fiind stabilit de francezul Jules Rimet. Doar 13 echipe au luat parte la prima ediţie disputată în 1930, printre care şi România, fiecare participând pe bază de invitaţie. Numărul formaţiilor s-a mărit treptat, schimbări majore fiind produse la ediţiile din 1934, 1982, 1998 şi, mai nou, 2026.

1930 : 13 echipe
1934 : 16 echipe
1982 : 24 echipe
1998 : 32 echipe
2026 : 48 echipe

7 prezenţe are România la Cupa Mondială