News

Mugur Isărescu, despre intrarea României în recesiune. Anunț neplăcut despre pensii și salarii – VIDEO

03.10.2019 | 20:21
Mugur Isarescu despre intrarea Romaniei in recesiune Anunt neplacut despre pensii si salarii  VIDEO
ADVERTISEMENT

Mugur Isărescu a vorbit astăzi despre situația economică în care se află țara noastră. A reiterat ideea că se alocă extrem de mulți bani pentru pensii, cheltuielile lăsând un spațiu fiscal foarte mic în cazul în care România s-ar confrunta cu o nouă criză financiară. Guvernatorul BNR a ținut astăzi un discurs important la sediul instituției.

Mugur Isărescu sugerează că ar trebui ca guvernul să renunțe la măririle de pensii și salarii, căci reprezintă o povară fiscală pentru țară

Isărescu a avertizat că șansele ca România să intre în recesiune sunt foarte mari și că, spre deosebire de Germania, România nu beneficiază de un spațiu fiscal semnificativ pentru a trece cu bine peste o eventuală criză. Acest spațiu este blocat de cheltuielile pe care statul le face, printre acestea fiind enumerate inclusiv pensiile românilor.

ADVERTISEMENT

„La noi, partea care a suferit declinuri este cea dependentă de economia germană. Ca să nu fim prăpăstioși, vă amintesc că și ministrul german de Finanțe a spus că și în cazul unei încetiniri economice, ei au resurse și spațiu fiscal pentru a trece peste asta”, a declarat astăzi Mugur Isărescu la sediul BNR.

„Bineînțeles că vom avea de suferit”

„Cheltuielile cu pensiile și salariile îți lasă un spațiu fiscal foarte mic. Iar dezechilibrul dintre investiții și consum îl vedeți în stradă: vedeți mașini multe și drumuri puține, ca să spun așa…”, a mai spus guvernatorul Băncii Naționale.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă pe plan național economia României stă bine, unda de șoc ar putea veni din exterior, căci țara noastră depinde de producțiile străine, având în vedere că la acest capitol am picat examenul. Întrucât România stă prost la productivitate, o viitoare recesiune va fi provocată de felul în care evoluează piețele externe, în special cele din centrul Europei.

„Sunt semnale că ne ducem în această direcție, în special datorită faptului că sunt multe capacități de producție dependente de piața germană. Componentele auto de exemplu, dacă le scad exporturile bineînțeles că vom avea de suferit. Până și cutiile de viteză produse undeva prin Transilvania, probabil că nu o să mai meargă destul de bine”, a precizat Isărescu astăzi.

ADVERTISEMENT