Sport

Nadal, atunci şi acum! Cum s-a schimbat jocul lui Rafa în ultimii 13 ani. Analiza expertului FANATIK

Rafael Nadal a încheiat 2017 ca lider mondial la final de an pentru a 4-a oară, după ce a reuşit asta şi în 2008, 2010 şi 2013. Iată ce s-a schimbat în tenisul ibericului în ultimii 13 ani, de la pătrunderea sa spre vârfurile ierarhiei şi până la statutul de legendă a tenisului pe care îl are astăzi.
15.11.2017 | 23:15
Nadal atunci si acum Cum sa schimbat jocul lui Rafa in ultimii 13 ani Analiza expertului FANATIK

Rafael Nadal deţine un număr record de titluri de Grand Slam la Openul Francez, în 2017 ibericul obţinând cel de-al zecelea trofeu pe zgura pariziană. Este o performanţă pe care nimeni nu a mai atins-o în Era Open la vreun turneu de Grand Slam. În 2005, acesta obţinea primul titlu la Roland Garros, iar tehnica de lovire, tactica precum şi atitudinea erau diferite faţă de ceea ce vedem astăzi.

Probabil, principalele aspecte modificate de către Rafa ţin de forehand şi serviciu, această reinventare a modului de a aborda tenisul fiind consecinţa schimbărilor permanente din circuitul ATP. Mai mereu apar alţi jucători şi alte provocări, iar Rafa, la fel ca Roger Federer a ştiut ce trebuie să îmbunătăţească pentru a fi atât de mult timp competitiv la cel mai înalt nivel.

Aspecte cheie din jocul lui Nadal şi modificările efectuate de acesta de-a lungul anilor

Serviciu: În 2005, serviciul lui Rafa era caracterizat de o retragere accentuată a rachetei, mingea fiind deseori jucată cu efect slice şi viteză destul de redusă. Tehnica sa nu fusese dezvoltată încă, serviciile puternice şi plate fiind întâlnite destul de rar. Acum, prin lansarea mai înaltă a mingii, Nadal are mai mult timp să “încarce”, ceea ce îi oferă mai multă variaţie, forţă şi abilitatea de a-şi procura puncte exclusiv cu serviciul.

Forehand: Contra lui Roger Federer, în semifinala de la Roland Garros din 2005 (meciul despre care s-a spus că l-a legitimat pe Nadal), pregătirea era mai amplă, ceea ce îi permitea să obţină mai multă adâncime. Retragerea rachetei a devenit ceva mai scurtă în ultimii ani, ceea ce creşte doza de risc a loviturii. Deşi au început să apară ceva mai multe erori pe forehand, Rafa reuşeşte şi mult mai multe lovituri câştigătoare, folosind mai puţin spin, însă accelerând mai intens. Totuşi, acesta şi-a păstrat tendinţa de a prefera să lovească de pe tot terenul cu forehand-ul, îmbunătăţind uşor rata de succes a acestei lovituri şi fiind o parte esenţială a tacticii sale. VEZI VIDEO MAI JOS

Backhand: Deşi spin-ul produs de Rafa pe forehand nu mai este acelaşi din primii ani ai carierei, backhand-ul spune o altă poveste. În 2005, priza lui Rafa era mult mai deschisă, nefolosind atât de mult piciorul de sprijin. Acum, dinamica este mult mai bună, mult mai corectă din punct de vedere motric, iar backhand-ul a devenit o armă pentru iberic. Poate să se aşeze mult mai uşor la mingile scurte, iar loviturile câştigătoare cu backhand-ul, mai ales în cross s-au înmulţit. Aşadar, minusurile ce au apărut la forehand, prin scăderea consistenţei, s-au compensat cu plusurile apărute la rever.

Deplasare: În ceea ce priveşte deplasarea pe teren, Rafael Nadal era mult mai rapid, dinamic şi agil în startul careirei. Este cu siguranţă aspectul ce a avut cel mai mult de suferit în tenisul lui Nadal în ultima perioadă. Deşi nici acum nu acoperă deloc rău terenul, e departe de Rafa din perioada 2004-2008, când asistam la probabil cea mai bună deplasare pe teren a vreunui jucător din istoria tenisului. Compensează totuşi aceste neajunsuri cu un mai ascuţit simţ de anticipaţie, nefăcând la fel de multă risipă de efort. Este firesc, având în vedere sumedenia de accidentări suferite de-a lungul anilor ca Rafa să nu mai aibă viteza şi nici disponibilitatea la efort din adolescenţă, dar geometria terenului este stăpânită cel puţin la fel de bine la nivelul deplasării.

Jocul la fileu: Aşa cum la capitolul deplasare, Rafa a pierdut câteva lungimi, exact invers stă situaţia în ceea ce priveşte jocul său la fileu. Din ce în ce mai alert şi mai hotărât să urce la fileu în momentele complicate, Nadal a devenit o ameninţare în zonele ofensive ale terenului. Semnele sunt din ce în ce mai bune, fapt confirmat şi de numeroasele trofee importante cucerite la dublu, mai ales prin aurul olimpic cucerit în 2016 la Rio, în competiţia de dublu, alături de Marc Lopez, după acea finală de tristă amintire pentru noi, câştigată contra perechii Florin Mergea/Horia Tecău.

Este clar că în ultimii 13 ani tenisul s-a schimbat. Suprafeţele de joc, materialele, structura calendarului competiţional şi oponenţii. Două constante par să fi rămas peste timp şi ani, peste trecut şi viitor dar întotdeauna în prezent. Ei sunt Rafael Nadal şi Roger Federer. Capacitatea de a te readapta, de a te reinventa chiar atunci când jocul tău este la un nivel deosebit de înalt nu poate fi decât apanajul unor campioni ce nu aparţin zilei de ieri sau a celei de azi. Aparţin istoriei, sunt atemporali.

4 ani au fost încheiaţi de Nadal ca lider mondial (2008, 2010, 2013 şi 2017)

16 titluri de Grand Slam are Rafa în carieră (10 Roland Garros, 3 US Open, 2 Wimbledon, 1 Australian Open)