Sport

Nadal-Federer, vis cu repetiţie? Cum arată traseul favoriţilor

Tragerea la sorţi efectuată în cursul dimineţii de joi a stabilit drumul marilor favoriţi spre fazele înalte ale competiţiei. Rafael Nadal şi Roger Federer se pot întâlni doar în finală.
13.01.2018 | 13:01
NadalFederer vis cu repetitie Cum arata traseul favoritilor

Tenisul masculin se află într-o perioadă ce stă sub semnul revenirilor, mulţi dintre jucătorii de top care au absentat în finalul lui 2017 revenind cu forţe proaspete la Antipozi, pentru startul Australian Open 2018, primul turneu de Grand Slam al anului.  Dacă la ediţia din 2017 a fost vorba despre revenirile lui Roger Federer şi Rafael Nadal, aceştia ajungând în finala cu iz de poveste după ce lipsiseră în finalul lui 2016, acum este rândul unor jucători precum Novak Djokovic, Stan Wawrinka sau Milos Raonic să pretindă statutul de Comeback King la Australian Open.

Aruncând o privire de ansamblu asupra tabloului masculin, putem observa că Rafael Nadal şi Roger Federer se pot întâlni doar în finală, aceştia fiind cap de serie 1, respectiv 2. Totuşi, considerând îndoielile din acest moment din tenisul masculin, este destul de greu de crezut că vom avea parte de o finală cu repetiţie şi, implicit, de un nou episod al celei mai frumoase rivalităţi din istoria tenisului. Iată însă care par a fi marii favoriţi la cucerirea primei coroane de Grand Slam în 2018, pe tabloul masculin.

Roger Federer din nou mare favorit?

Având în vedere modul în care este configurat tenisul masculin actual, parcă mai mult ca oricând măcinat de accidentări la nivel înalt, un singur element constant pare să fi prelungit forma din 2017 şi în noul an. Roger Federer, marele favorit al specialiştilor înaintea acestei ediţii a Australian Open pare să se afle într-o postură deosebit de favorabilă pentru a-şi apăra titlul la Melborune. Deja cu 5 titluri obţinute aici în carieră, Roger a arătat foarte bine atât din punct de vedere al formei fizice cât şi din cel al formei sportive la Cupa Hopman, acolo unde a câştigat titlul pentru echipa Elveţiei alături de Belinda Bencic. Cu un serviciu foarte solid, deplasându-se excelent, elveţianul pare a fi la cel mai înalt nivel din ultimii ani înaintea Australian Open. Rămâne însă de văzut dacă va putea susţine din punct de vedere fizic cele două săptămâni de arşiţă australiană. Este un aspect luat prea puţin în calcul pentru un jucător de 36 de ani şi jumătate ce a jucat totuşi destul de mult în partea a doua a lui 2017. 

Celălalt mare favorit al fanilor, capul de serie 1 şi liderul mondial, Rafael Nadal, finalist în 2017 la Melbourne pare să aibă norii îndoielii asupra sa. După ce a reuşit un sezon precedent de vis, Rafa a părut să acuze din nou probleme fizice la Turneul Campionilor, abandonând după un singur meci. Astfel, a început destul de târziu pregătirea pentru actualul sezon, neparticipând în vreun turneu oficial înainte de startul Openului Australian. Desigur, nu este un argument tocmai favorabil pentru marele campion spaniol, însă Rafa a demonstrat nu o dată că are capacitatea de a se alimenta din victorii şi de a juca treptat din ce în ce mai bine, pentru a atinge vârful de formă chiar în finală. Tragerea la sorţi pare a fi destul de bună pentru Rafa, cel puţin până în faza semifinalelor, şi tocmai de acest lucru avea nevoie. O intrare mai lină în turneu, meciuri ceva mai accesibile pentru a recăpăta rutina victoriilor, iar în săptămâna a doua un jucător ce are 16 titluri de Grand Slam în palmares nu poate fi decât extrem de periculos. Asta dacă şi genunchiul îi va permite. 

Un mare semn de întrebare apare cu privire la forma lui Novak Djokovic. Fără meci oficial în ATP de la acel abandon survenit în sfertul de finală de la Wimbledon, contra lui Tomas Berdych, Nole s-a refăcut după o destul de gravă accidentare la cot. Au fost multe momente de îndoială inclusiv cu privire la participarea sa la Melbourne, după ce pe 30 decembrie şi-a anunţat retragerea de la Doha, turneu în care trebuia să evolueze în prima săptămână a sezonului. Cotat doar cap de serie 14 şi extras în jumătatea inferioară a tabloului, Djokovic îl poate întâlni în semifinale pe Roger Federer. Problemele pot apărea însă chiar mai devreme pentru sârb, prefigurându-se un foarte interesant tur secund contra lui Gael Monfils şi un potenţial tur patru contra lui Alexander Zverev. Sigur că Djokovic poate atinge un nivel foarte înalt destul de repede, nu ştiu însă dacă destul de înalt pentru a putea emite pretenţii la titlu.

De asemenea, de luat în seamă sunt şi alte nume, precum Grigor Dimitrov, David Goffin, Juan Martin del Potro sau Nick Kyrgios, toţi cu şanse la titlu în contextul actual. Greu de crezut însă, cel puţin din punctul meu de vedere, că vreun jucător din afara Big 4 (rămas în prezent Big 3 după absenţa lui Andy Murray) va reuşi să obţină titlul în acest an la Melbourne. Probabil că vom rămâne la aceleaşi repere, cel puţin deocamdată, în aşteptarea unui val de mâine ce pare deja risipit în larg.