Sporturi

43 de ani de la ziua în care nota 1,00 a devenit 10,00! Nadia Comăneci, perfecţiunea în gimnastica mondială! Video

18.07.2019 | 09:26
Nadia Comăneci, perfecţiunea în gimnastica mondială

Nadia Comăneci este simbolul perfecţiunii în gimnastica mondială după prestaţia de la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976. În urmă cu exact 43 de ani, pe 18 iulie 1976, întreaga planetă era luată prin surprindere de o fetiţă de 14 ani care reuşea să dea peste cap tehnologia.

Nadia Comăneci, perfecţiunea în gimnastica mondială în 1976

Spectatorii din sala “Montreal Forum” au fost martori la cel mai important moment din istoria gimnasticii. În prima zi a competiţiei, România şi Uniunea Sovietică se duelau în concursul pe echipe. Era o bătălie la baionetă între Nadia Comăneci şi sovieticele Nelli Kim şi Ludmilla Tourischeva. Românca obţinuse notele 9,70 la sărituri, 9,90 la bârnă şi 9,75 la sol. Urma exerciţiul de la paralele, ultimul din calificări. Nadia Comăneci se apropie de aparat şi povestea de aur prinde contur.

Spectatorii îşi ţin respiraţia, iar sala este cuprinsă de o tăcere, demnă de un eveniment neobişnuit. “Duelul e aprig. Paralele nu vor să cedeze. Un ochi atent le-ar putea surprinde vibraţiile aspre. Nadia ajunge în vârf. Echilibru perfect. Coboară rapid, într-o volută, evitând şocul cu paralele, care par să pândească cea mai mică deviere, pentru a frânge elanul cutezătoarei. Părul fetei arde vâlvătăi, scăpat din strânsoarea codiţei de cal. Marta priveşte cu admiraţie, ca şi cum nu ar fi în cauză, looping-urile acestui mic avion cu reacţie. Karolyi a şi parcurs mental tot exerciţiul. Aşteaptă, fără respiraţie, aterizarea. Zbor final! Stop!! Urale!!!”, a descris Ioan Chirilă exerciţiul Nadiei Comăneci, unul care a durat 20 de secunde.

Momentul în care perfecţiunea a dat peste cap tehnologia: nota 1,00 devine 10,00

Nadia îşi terminase exerciţiul şi aştepta nota, însă se făceau calcule peste calcule la masa arbitrilor. Tabela de marcaj nu afişa nimic. Înainte de Olimpiada de la Montreal, firma Omega şi Federaţia Internaţională de Gimnastică au purtat discuţii îndelungi despre numărul de cifre ce puteau să fie afişate de calculator. Elveţienii au vrut să pună patru cifre, însă oficialii au respins ideea, motivând că nimeni nu poate realiza un exerciţiu perfect, care să primească nota 10.

Secundele treceau şi tabela Omega arăta nota 1,00. Stupoare în sala “Montreal Forum”. Toţi se gândeau la o greşeală şi chiar aşa era. Tabela nu putea arăta nota 10,00, perefecţiunea în gimnastica mondială. În următoarele zile, Nadia Comăneci a primit alte şase note maxime, iar spectatori asistau vrăjiţi la salturile româncei. La finalul Olimpiadei, sportiva din Oneşti revenea acasă cu cinci medalii: trei de aur (individual compus, paralele şi bârnă), una de argint (la echipe) şi una de bronz (sol).

Presa din întreaga lume, la picioarele Nadiei Comăneci

“Ce să faci? Ce să mai spui? Cum să vorbeşti despre atâta frumuseţe, când cuvintele par sărace. Toate superlativele nu vor reuşi vreodată să exprime emoţiile estetice produse de un concurs de gimnastică”, au scris francezii de la Sports Magazine.

“De acum încolo se va vorbi despre gimnastica dinainte şi după Nadia Comăneci. Calificativul maxim deschide o epocă nouă în istoria gimnasticii mondiale”, titrau englezii de la Daily Mirror.

“Evoluţia Nadiei Comăneco este atât de strălucită că te infioară. La paralele s-a rotit tot atât de uşor ca o vrabie ce zboară de pe o creangă pe alta”, era opinia jurnaliştilor americani de la New York Times.