RAPID, ÎN DOLIU. Un nume IMENS ne-a părăsit astăzi: “Strada era plină de chifle în care erau înfipte lumînări aprinse”

Actorul de comedie Nae Lăzărescu a încetat din viaţă  astăzi, la vîrsta de 72 de ani, din cauza unei afecţiuni a ficatului. Vestea a tulburat toată suflarea rapidistă. Îndrăgitul artist...
19.12.2013 | 17:10
RAPID IN DOLIU Un nume IMENS nea parasit astazi Strada era plina de chifle in care erau infipte luminari aprinse
ADVERTISEMENT

Actorul de comedie Nae Lăzărescu a încetat din viaţă  astăzi, la vîrsta de 72 de ani, din cauza unei afecţiuni a ficatului. Vestea a tulburat toată suflarea rapidistă. Îndrăgitul artist era un rapidist înfocat, iar de-a lungul timpului a adunat nenumărate povestiri despre gruparea alb-vişinie. Într-un interviu acordat pentru Ziarul Ring, Lăzărescu a dezvăluit momentul în care s-a îndrăgostit de Rapid, formaţia pe care a iubit-o necondiţionat. „Am fost la primul meci în ’52. M-a dus vărul meu la curse, la hipodrom. Răspundea de cai Felix Ţopescu, tatăl lui Cristian Ţopescu. Nu prea mi-a plăcut, aşa că ne-am dus pe stadion, la meci. Juca CFR-ul cu o echipă din Ardeal. Erau pe atunci Tache Macri, Bazil Marian, care reintrase pe teren după o grea operaţie la genunchi, Filotti, şi mulţi alţii. De atunci am început să ţin cu Rapidul. De la echipa asta te poţi aştepta la orice. Azi poate să bată pe Real Madrid la scor de maidan, iar mîine poate să o bată Foresta Fălticeni să o asculte cu urechea. Aşa e Rapidul”, a povestit actorul.

“Pe vremuri, suporterii mergeau împreună la cîrciumă, acum se omoară pe străzi”

Nae Lăzărescu a trăit una dintre cele mai amuzante poveşti legate de fotbal undeva prin centrul Bucureştiului, în Cotroceni. „Cînd Rapidul a bătut odată Progresul aveam o relaţie sentimentală chiar pe strada Dr. Lister. Noaptea n-am auzit nimic, dar dimineaţa, cînd am ieşit de la copilă din casă, toată strada era plină de chifle, iar în chifle erau înfipte lumînări aprinse. Rapidiştii le-o făcuseră! Asta era într-adevăr o glumă bună, e înghiţibilă, nu ajungi să-ţi aduni elementele de dantură de pe jos, ca în ziua de azi. Înainte, dacă pierdea o echipă, suporterii mergeau după meci împreună la cîrciumă, iar învinşii trebuiau să dea berea. Nu se punea problema de ceartă, nu se încăiera nimeni, nu exista aşa ceva. Însă românul, fiind şi puţin snob, dacă a văzut că englezilor le place cu morţi pe străzi, au zis că de ce să nu fie aşa şi la noi? Ajunge o măciucă la un car cu oale, cum se zice”, a explicat Lăzărescu.

ADVERTISEMENT

Întîmplări cu Rică

Lăzărescu a mai povestit că Rică Răducanu era ţinta preferată a glumelor de tot felul. „Ciuca miştourilor era Rică Răducanu. L-a pus odată generalul Dragnea să ducă băieţii la un spectacol. Trebuia să aleagă între circ, operetă sau revistă. Rică a zis atunci: «Hai să-i ducem la circ, tovarăşu’ general!» În ziarul «Informaţia» era trecut titlul spectacolului, în stînga erau trecute orele, iar în dreapta, telefonul. «Vezi că e telefonul în ziar, sună şi reţine 40 de locuri!» Seara, generalul l-a întrebat pe Rică dacă a făcut rost de bilete, la care Rică i-a răspuns: «Nu, tovarăşu’ Dragnea, am sunat, dar nu răspunde nimeni, e numărul nealocat!» «Păi ce număr ai format tu, mă?», s-a răstit generalul la el. «Păi, cum ce număr am format?! 11, 13, 19!» El formase orele la care aveau loc spectacolele”, povesteşte Nae Lăzărescu.

“A dat un coşciug cadou”

„Era odată la masă, pe lîngă o grămadă de jucători, şi unul, gestionar la pompe funebre. Începusem să spunem bancuri cu fantome. Atunci gestionarul mi-a făcut semn şi mi-a zis: «Nea Nae, hai să le facem una ăstora, dar cum facem să ajungem la ei acasă, ştii unde stau?» I-am zis că da, şi pe urmă le-am luat cheile de la case, că erau în paltoane, la garderobă. Am luat un taxi şi am dus şapte coşciuge acasă la jucători. Le-am pus pe masă în sufragerie. A doua zi ne-am dus să le recuperăm. Ăia dormiseră pe la vecini, pe la rude sau pe la prieteni. Le fusese frică să mai intre în casă. L-am găsit şi pe Rică şi l-am întrebat unde e coşciugul. «Care coşciug, zice Rică, nu mai e nici un coşciug!» Gestionarul a făcut feţe-feţe. Rică a continuat: «Păi, m-am gîndit, ce paştele mă-sii e cu coşciugul acesta la mine-n casă? Şi dacă tot murise unu de pe stradă, amărît săracu’, am luat coşciugul şi i l-am dat cadou!» Aşa că Rică a fost bun de plată un coşciug”, a încheiat actorul.

ADVERTISEMENT