Fotbal international

“Nebunul” de pe Vicente Calderon! Povestea lui “Cholo” Simeone

Atletico Madrid nu se mai opreşte din visul formidabil în care a intrat de când antrenor a sosit arngetinianul Diego Simeone....
05.05.2016 | 13:31
Nebunul de pe Vicente Calderon Povestea lui Cholo Simeone

Atletico Madrid nu se mai opreşte din visul formidabil în care a intrat de când antrenor a sosit arngetinianul Diego Simeone.

Atletico Madrid este pentru a doua oară în ultimii trei ani în finala Ligii Campionilor. Atletico Madrid este la egalitate de puncte cu FC Barcelona în fruntea Primerei Division cu 180 de minute înainte de căderea cortinei şi a devenit un adevărat bunker, pentru că foarte greu primeşte gol.

În Liga Campionilor, în această ediţie, nu a primit gol în şapte meciuri, la Munchen, unde Bayern şi-a câştigat returul semifinalei cu un 2-1 sinonim cu un harakiri pentru bavarezi, roji-blancos încheindu-şi o invincibilitate de peste 600 de minute. Toată lumea priveşte cu uimire şi admiraţie la fenomenul Atletico, o echipă care sperie prin agresivitatatea fiecărei faze pe care o joacă şi prin inteligenţa diabolică de a se lăsa de bună voie dominată teritorial pentru a otrăvi apărările adverse pe contraatacuri laser.

Şi pentru că toate aceste minuni venite din partea unui club care nu are nici pe departe anvergura financiară a unui Real Madrid sau FC Barcelona, pentru a vorbi numai despre granzii din Spania, trebuiau să poarte un nume el se reduce pur şi simplu la o poreclă, care îl defineşte în totalitate pe posesorul ei: “El Cholo”. El Cholo este argentinianul Diego Simeone.

Copie la indigo jucător-antrenor

Diego Pablo Simeone Gonzalez are acum 46 de ani şi s-a născut pe 28 aprilie 1970 la Buenos Aires. Deşi aparţine zodiei Taur, este un atipic zodiei din care face parte. În locul unui stil de manifestare molcom Simeone este un vulcan în erupţie în fiecare moment, pentru care fotbalul a reprezentat totul în filozofia sa şi pentru fotbal a dat totul, de cele mai multe ori dincolo de limitele credibile. Şi ca jucător, şi ca antrenor fiecare meci l-a trăit la intensitate maximă, ca şi când acesta ar fi fost o adevărată finală. Această stare de spirit au preluat-o acum şi jucătorii săi. Francezul Antoine Grizmann, vedeta lui Atletico, a şi recunoscut acest lucru: “Un lucru ştim sigur. Nu avem voie să tratăm nici un meci ca pe oricare, Simeone ne-a indicat că singura cale spre a ieşi învingători cât mai des de pe teren este să jucăm fiecare meci exact ca pe o finală. Şi ne-a ieşit de cele mai multe ori”-

Porecla “El Cholo”, adică “Nebunul” a primit-o încă de pe vremea când avea 14 ani şi antrenorul lui Velez Sarsfield, Spinetto, a rămas interzis văzând dezinvoltura şi dârzenia puştiului, care parcă nici nu vedea că are în faţă adversari mult mai puternic fizic. Şi a transformat-o în renume peste tot unde l-au purtat paşii ca jucător, adică la Pisa, Inter şi Lazio în Italia, Sevilla şi Atletico Madrid în Spania. “Acum este şi mai nebun decât atunci când intra pe gazon, dar e o nebunie frumoasă, care îi încarcă pozitiv, la maxim, pe jucătorii săi” – este convins unul dintre mentorii sai, fostul selecţioner al Argentinei, Carlos Billlardo.

A lucrat cu Il Luce şi a fost coleg cu Prodan şi Contra

Diego Simeone a fost destul de legat în cariera sa de jucător de români. Prima experienţă în afara Argentinei, în 1990, a trăit-o la Pisa, echipă care l-a avut antrenor pentru o perioadă pe Mircea Lucescu, şi el aflat la prima încercare în străinătate. Pentru Il Luce Simeone era “căpos, dar un formidabil organizator al jocului la mijlocul terenului”. Pentru Prodan “El Cholo” era “rău pe teren, un om liniştit în afară, dar un jucător care punea totul în fiecare minge jucată şi care putea mobiliza echipa în cele mai dificile momente”. Pentru Cosmin Contra argentinianul a fost “garanţia că vom lupta mereu până la ultima picătură de energie, pentru că la el nu exista ideea de înfrângere”. Antrenorul lui Şahtior şi Contra îl laudă şi mai mult pe tehnicianul Simeone. Il Luce nu e deloc mirat de saltul uriaş al lui Atletico de când a venit Diego: “Echipa joacă exact aşa cum era şi ca fotbalist. O determinare şi o disciplină exemplară şi cred că va ajunge foarte departe în ceea ce face”. Pentru Contra explicaţia performanţelor fostului său club ţin în totalitate de venirea lui Simeone: “A transformat un club care nu mai ştia să câştige trofee, care nu mai avea motivaţie într-unul care i-a pus la respect pe cei mari şi puternici financiar”.

Succesul se obţine meci după meci

Acesta este mottoul care îl caracterizează pe Simeone şi pe care l-au preluat toţi elevii săi, indiferent unde şi-a lăsat pecetea ca antrenor. Peste tot unde a ajuns s-a produs miracolul. În Argentina a schimbat un club plafonat ca mentalitate, Estudiantes la Plata, în campioană, apoi a salvat incredibil de la retrogradare pe Catania şi de când a venit în decembrie 2011 la Atletico a început revoluţia rojiblanco în fotbalul spaniol. Într-un singur an echipa câştiga la Bucureşti într-un stil autoritar Europa League în faţa lui Bilbao la scor de neprezentare, a oprit după 25 de partide seria invincibilă a vecinilor de la Real luându-le Cupa Spaniei, a obţinut titlul în Primera, a  câştigat Supercupa Europei şi s-a aflat la doar câteva secunde de trofeul Ligii Campionilor, în altă finală sută la sută iberică, dar Sergio Ramos a întors sărbătoarea lui Atletico în înmormântare. “Meci după meci se clădeşte orice succes. De aceea nu există meci fără importanţă, dacă vrei să izbândeşti” le-a implementat Simeone celor de la Atletico.

A schimbat tricoul doar cu Beckham

Excentricul Simeone nu s-a dezminţit nici la alte capitole. După meci, există o tradiţie a schimburilor de tricouri între jucători, dar pentru Simeone acest lucru nu s-a întîmplat decât o singură dată în carieră. La un meci contra lui Manchester United şi asta numai din dorinţa de a îngropa animozitatea britanicilor după un episod petrecut la turneul final al mondialului din Franţa 1998. Atunci starul Angliei, David Beckham, a fost eliminat de pe teren în meciul cu Argentina în urma unei mari erori de arbitraj, conducătorul partidei lăsându-se păcălit de tăvălelile lui Diego în urma unui contact cu Beckham. “Scopul scuză mijloacele şi trebuie să foloseşti orice prilej pentru a câştiga” şi-a motivat el simularea. A decis însă că trebuie să facă un gest de pace faţă de englezi şi la acel meci cu Manchester United a schimbat pentru prima şi ultima dată în viaţa sa tricoul cu un adversar, chiar cu “victima” de la Mondial. “Dacă eu dau un tricou, al meu este mult prea valoros şi ar trebui să primesc măcar două la schimb” – şi-a explicat el decizia.

“Pe aici nu se trece”

Filozofia de joc a lui Simeone este bazată pe o defensivă de fier, în care jucătorii fac un pressing de-a dreptul ucigător, se retrag grupat în faţa careului atunci când există superioritate numerică a fazei pentru adversar, se dublează imediat pe flancuri la primul dribling care ar putea destabiliza zona şi ar putea crea pericol şi pândesc orice oportunitate de a lansa contraatacul asemenea lunetistului care îşi ţine victima în vizor. În acest fel, cu o aşezare aproape obsesiv în sistemul 4-4-2 sau în unele cazuri 4-4-1-1, terenul lui Atletico este mai mult decât o fortăreaţă, de pe zidurile cărora se trimit săgeţi otrăvite, sau de la baza căreia ţâşnesc din senin raidurile cavaleriei uşoare roji-blanco. Astfel nu mai şochează pe nimeni faptul că din 51 de meciuri din sezonul 2015-2016 în 32 plasa porţii madrilenilor nu a fost scuturată de mingile adversarilor. La Munchen gazdele au avut o posesie de-a dreptul dezarmantă pe hîrtie, de peste 67 la sută, peste 30 de şuturi la poartă faţă de 7 ale spaniolilor, însă în finală merge Atletico, pentru că a dominat clar din punct de vedere tactic partida.

A sărit la gâtul delegatului propriei echipe

Simeone trăieşte fiecare clipă din meci într-un mod care poate să îi pună oricând în pericol sănătatea. Are ieşiri necontrolate şi ar fi în stare de orice pentru ca echipa lui să aibă câştig de cauză. Uneori noţiunea de fair-play pare a fi la ani lumină de argentinian, dacă ne gândim la episodul din meciul cu Malaga, în care a pus un copil de mingi să arunce o minge în teren pentru a stopa o contră foarte periculoasă a adversarului. Acum este suspendat de către Federaţia spaniolă, dar nici astfel de sancţiuni nu au efect asupra lui. La Munchen a devenit punctul central de atracţie în vulcanul ultimelor minute ale meciului, atunci când pur şi simplu şi-a îmbrâncit delegatul echipei pentru că înârzia să efectueze o schimbare. “Nu m-am putut abţine când l-am văzut cât se codea să anunţe schimbarea” s-a justificat cel care de altminteri şi-a învăţat jucătorii cum să tragă de timp de câte ori au posibilitatea atunci când tabela de marcaj le este prietenă.

Blestemul lui Pep, şansa lui “Cholo”?

Atletico are deja trauma unei finale de Liga Campionilor pierdută când era ca şi câştigată în urmă cu două sezoane. Acum bate la porţile unei noi oportunităţi şi poate mai mult ca oricând ar trebui să respire numai optimism. Pentru că de când a venit la Munchen, în urmă cu trei ani, Pep Guardiola s-a oprit invariabil în semifinalele Ligii, iar echipele care i-au stopat pe bavarezi au dobândit trofeul. Real Madrid şi FC Barcelona au fost beneficiarele, conform acestui scenariu acum ar trebui să triumfe Atletico. Guardiola spunea după meci, după ce i-a trecut supărarea pe arbitru pentru un presupus ofsaid la Griezmann la faza golului oaspeţilor că “Atletico are cea mai bună organizare şi că din punctul lui de vedere a devenit principala favorită la câştigarea competiţiei”.

Cifrele lui Diego Simeone

513 meciuri în cariera de jucător la club şi 83 de goluri

106 prezenţe şi 11 goluri la naţionala Argentinei

8 echipe în cariera de jucător, 7 ca antrenor

Palmares

JUCĂTOR

titlul şi Cupa Spaniei cu Atletico Madrid

Cupa UEFA cu Inter

titlul, Cupa Italiei, Supercupa Italiei, Supercupa Europei cu Lazio

titlul Apertura cu Estudiantes

titlul Clausura cu River Plate

titlul, Cupa Spaniei,Supercupa Spaniei, Europa League şi Supercupa Europei cu Atletico Madrid

“Efortul nu se negociază. Cu o echipă organizată şi disciplinată poţi câştiga şi când joci prost. Altfel poţi să pierzi chiar dacă joci bine” (DIEGO SIMEONE”)

“4-4-2 este sistemul meu de pe câmpul de luptă pe care soldaţii mei au învăţat să îl aplice aproape la perfecţie” (DIEGO SIMEONE)

“Nu am nici o îndoială. Atletico Madrid şi Simeone vor câştiga anul acesta Liga Campionilor. Când treci peste Barcelona şi Bayern nu mai poţi fi oprit”(DIEGO FORLAN – fost jucător Atletico)