Fotbal intern

Neluţu Varga, imobiliare şi nămol! Afaceristul din umbră, condamnat?

Bărbatul care gestionează bugetele clubului ardelean ar trebui să îşi afle marţi sentinţa într-un mega-dosar de corupţie, cu un prejudiciu de peste 300 de milioane de euro.
02.04.2018 | 20:34
Nelutu Varga imobiliare si namol Afaceristul din umbra condamnat

Am auzit că pe patronul de la CFR îl cheamă Neluţu Varga. Nu ştiu nimic despre el, doar că e un om de afaceri din Cluj. Probabil el nu vrea să iasă în faţă pentru că nu are un renume prea bun. Nu ştiu la ce se referă lumea când spune asta”, afirma recent Gigi Becali. Cine este de fapt Neluţu Varga? FANATIK.RO vă prezintă portretul unui afacerist misterios, implicat în multe combinaţii controversate şi care NU este patronul CFR Cluj, ci doar omul care învârte banii la gruparea ardeleană!

Neluţu Varga, de la băiat de oraş la … penitenciar?

Pe numele său Ioan Gheorghe Varga, Neluţu pentru prieteni, este cunoscut în Cluj drept un adevărat devorator al cluburilor de lux. Îi place să se afişeze în cafenelele frecventate de “lumea bună” a oraşului. Cu toate acestea, el preferă să rămână foarte discret când vine vorba despre viaţa publică, fiind împotriva fotografiilor sau a oricăror apariţii în mass-media. Poreclit “Tati de la Diesel” în unele anturaje, Varga a strâns avere din afaceri imobiliare şi din cumpărarea de drepturi litigioase. De altfel, un astfel de contract i-ar putea aduce şi o condamnare grea!

Prejudiciu de 300.000.000 de euro! Dosar “bombă nucleară”!

Astfel, în dosarul 278/1/2015, Neluţu Varga este inculpat alături de nume grele precum Tudor Chiuariu, fostul ministru PNL al Justiţiei, Viorel Hrebenciuc, fost membru important PSD, avocatul Ioan Adam, prinţul Paltin Sturdza şi afaceristul Daniel Călugăr, devenit cunoscut după ce a participat alături de firma Euroconstruct (aparţinând lui Dorin Cocoş) la decontaminarea terenului de la fostele Uzine Chimica Turda! Conform anchetatorilor, Varga ar fi cumpărat împreună cu Călugăr drepturile litigioase de la prinţul Paltin Sturdza asupra unei retrocedări de 43.227 hectare de pădure, în judeţul Bacău, în defavoarea Romsilva. Prejudiciul din contravaloarea terenului, calculat de DNA în acest caz, se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro)!

După ce s-a văzut cu o sentinţă definitivă, Paltin a început negocierile cu Călugăr şi Varga pentru vânzarea titlului de propietate. Odată bătută palma cu Sturdza, Varga şi Călugăr s-au îndreptat cu negocierile către nemţii de la Prokon Hit Timber SRL. Aceştia au semnat un contract cu reprezentantul firmei din Germania, Ghunter Hilmer, contra unei sume de 140 de milioane de EURO de căciulă! După ce Varga şi Călugăr intrau în posesia pădurii urma să se încheie contractul de vânzare cumpărare către firma Prokon, iar cea din urmă să remită sume lunare de câte 10 milioane de euro către cei doi, până la cuantumul stabilit de 140 de milioane pentru fiecare”, susţin cei de la infoactual.ro.

Procurorul cere pedepse maxime cu executare!

Sentinţa în dosar a fost amânată pentru marţi, 3 aprilie 2018, procesul având deja peste 60  de termene. Fiind un dosar extrem de complicat, unul dintre procurorii DNA a cerut, la ultimul termen, din februarie, ca tuturor inculpaţilor, printre care şi Ioan Gheorghe Varga, să li se aplice pedepse maxime cu executare!

Vă rog să aveţi în vedere gravitatea deosebită a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor şi să aveţi în vedere şi calitatea persoanelor, care au avut atributii în domeniul legislativ, foşti ministri, oameni de afaceri. Vorbim de o valoare foarte mare a prejudiciului, de 300 milioane de euro. Corupţia este o ameninţare majoră la adresa societăţii, iar inculpaţii au încercat să corupă pentru a-şi atinge scopul”, a afirmat procurorul.

Neluţu Varga învârte banii la CFR! Ai cui?

Despre implicarea la echipa din Cluj, care acum se bate cu FCSB pentru titlu în Liga 1, circulă două variante. Una vorbeşte despre faptul că Neluţu Varga gestionează clubul în numele fostului patron Arpad Paszkany, cealaltă că afaceristul clujean are de fapt grijă de banii unui neamţ foarte potent financiar, Abris Lelbach, care are business-uri în energie, industrie, minerit şi este implicat şi la clubul de fotbal Werder Bremen. De unde însă aceste zvonuri? “Tati de la Diesel” are legături de afaceri atât cu Paszkany, cât şi cu Lelbach.

Sigma Center şi clădirea Companiei de Informatică Aplicată

În 2017, când s-a vorbit despre cedarea clubului CFR Cluj de către Arpad Paszkany unui noi investitor, în Cluj au apărut informaţii legate despre o tranzacţie multiplă care mai conţinea pe lângă clubul de fotbal hotelul Granata, două clădiri cunoscute în oraş, Sigma Center şi cea a Companiei de Informatică Aplicată, şi două terenuri, unul la marginea Clujului şi altul în cartierul Zorilor. Toate acestea ar fi fost cedate în schimbul sumei de 25 de milioane de euro, iar Neluţu ar fi jucat un rol de intermediar. Paszkany a negat la acea oră cedarea acestor bunuri şi orice negocieri purtate cu Neluţu Varga.

Filiera Lelbach şi nămolul din Techirghiol

Băiat descurcăreţ, Neluţu a ştiut mereu să se orienteze spre afacerile cu potenţial mare. Dacă pe piaţa drepturilor litigioase era cunoscut ca un adevărat maestru, având evident talentul şi pârghiile necesare, omul care învârte banii la CFR Cluj a ştiut să îşi diversifice portofoliul. Astfel, el apare în acţionariatul Formin S.A. cu 50,0001558992 % din capitalul social. Formin SA este fosta Întreprindere de Explorări din Caransebeş. Societatea a primit în 2013 de la Agenţia Naţionale pentru Resurse Minerale licenţa de explorare a unui sector din lacul Techirghiol. Pe baza acestui studiu, Formin Techirghiol SRL, în spatele căruia se află Abris Lelbach, a cerut emiterea unei Hotărâri de Guvern care să ofere licenţa de exploatare a resursei din lac. Formin SA a obţinut licenţa de explorare şi pentru sectorul Techirghiol Est. Magnatul Lelbach vrea să investească 80 de milioane de euro pentru un centru de 5 stele. Toate aceste demersuri au stârnit un scandal imens în zonă, Primăria Techirghiol şi localnicii temându-se că neamţul, prin Neluţu Varga şi firmele lor, va încerca să scoată nămolul la export!

Firmă de pază, firme de construcţii şi alte mărunţişuri

Anul trecut a fost unul foarte prolific pentru Ioan Gheorghe Varga. În Cluj s-a vorbit mult despre o afacere în trei în care omul care învârte banii la CFR s-ar fi implicat cu Toma Rus şi Chiş, fost şef la Filaj. Aceştia au pregătit un parteneriat pentru o firmă ce oferă servicii de pază şi protecţie în judeţ, conform presei locale. De-a lungul timpului, Neluţu a mai făcut diverse afaceri cu personaje controversate din oraş, precum Ioan Bene. Pe lângă acestea, Varga ar mai fi făcut parte din câteva firme care s-au ocupat de construcţii sau alte domenii de activitate conexe, care între timp au fost însă radiate: Corado Import Export SRL, Napoca Trust SRL şi Tehnopro Construct SRL.

Paszkany s-a dus la Neluţu Varga aşa cum a venit şi la mine. El a băgat bani pentru că avea. De exemplu, dacă anul ăsta CFR nu câştigă titlul, nu intră în Liga Campionilor şi nu îşi scoate banii, o să vedeţi că Neluţu Varga pleacă. Nu-l cunosc, nu ştiu ce caracter e şi nu ştiu ce vrea să facă. Dar dacă un om a facut bani, nu-i prost. Iar Neluţu Varga e băiat deştept. La final o să tragă linie, câţi bani a dat, câţi a scos şi ce perspective are. Meme îl cunoaşte şi mi-a zis că e băiat deştept” – Gigi Becali