News

NEWS ALERT! Iranul a încălcat din nou termenii pentru acordul nuclear! Anunţul care sperie Europa

07.07.2019 | 13:19
NEWS ALERT Iranul a incalcat din nou termenii pentru acordul nuclear Anuntul care sperie Europa

Tensiunile diplomatice dintre Iran și SUA sunt departe de a fi încheiate, mai ales că ultima mutare a statului situat în Sud-Vestul continetului asiatic nu face altceva decât să întețească temerile privind un eventual atac nuclear. Mai exact, conducătorii Republicii Islamiste Iran au încălcat pentru a doua oară termenii acordului nuclear, pe fondul planurilor de îmbogățire a uraniului, dincolo de limitele permise de pactul respectiv.

Iranul continuă să încalce acordul nuclear. Liderii europeni sunt îngrijorați

Anunțul a fost făcut chiar de Abbas Araghchi, negociatorul-șef al Iranului, care, în cursul zilei de duminică, 7 iulie, a afirmat că statul său va produce uraniu cu o îmbogățire de 5%, peste pragul de 3,67%. Decizia vine în contextul tensiunilor disputelor referitoare la sancțiunile impuse de Statele Unite ale Americii.

Măsurile recente adoptate de Teheran i-au determinat pe liderii europeni să ia atitudine. Aceștia și-au manifestat îngrijorarea față de eventualitatea unui atac nuclear, cel mai vehement fiind Emmanuel Macron. De altfel, președintele Franței s-a adresat recent omologului său iranian,  Hassan Rouhani, căruia i-a vorbit despre „puternica preocupare față de riscul slăbirii acordului nuclear”, dar și despre consecințele unor astfel de politici, după cum se arată în comunicatul transmis de biroul său de presă.

Iranul pare să pregătească un atac nuclear. Continuă disputele cu SUA
Iranul pare să pregătească un atac nuclear. Continuă disputele cu SUA

Iranul acuză guvernele europene de nerespectarea acordului nuclear

Marea Britanie, Italia și Germania încearcă, la rândul lor, de luni bune să convingă Iranul să-și păstreze angajamentele prevăzute în acordul nuclear. De cealaltă parte, liderii politici de la Teheran au lansat un atac dur la adresa guvernelor europene, pe care le acuză că au încălcat angajamentele față de acest acord.

Reducerea Iranului în angajamentele sale față de acordul din 2015 ar continua la fiecare 60 de zile. Guvernele europene nu și-au îndeplinit obligațiile din cadrul pactului”, a declarat negociatorul-șef al Iranului, Abbas Araghchi. Mai mult decât atât, în urmă cu un an, președintele SUA, Donald Trump a ales să se retragă din acord, introducând, totodată, o serie de sancțiuni aspre.